Γρήγορα τα προαπαιτούμενα, για να προλάβουμε το… Μουντιάλ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γρήγορα τα προαπαιτούμενα, για να προλάβουμε το… Μουντιάλ

Ένεκα της ημέρας, ο πρωθυπουργός πήγε χθες το απόγευμα, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, στο γραφείο του ειδικού γραμματέα της Βουλής Κώστα Βασιλάκη-ο οποίος σημειωτέον διατηρεί άρτιες σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου-, προκειμένου να του ευχηθεί. Έπεσε, όμως, πάνω σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και μάλιστα ποδοσφαιρόφιλους, οι οποίοι είχαν και την αγωνία να μην συμπέσει η ψήφιση των προαπαιτουμένων στη Βουλή με την έναρξη του Μουντιάλ στη Ρωσία.

Για να τους καθησυχάσει, πάντως, ο πρωθυπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η διαδικασία ψήφισης του πακέτου των προαπαιτούμενων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αλλά και του Μεσοπροθέσμου Πλασίου Στρατηγικής έως το 2022 θα έχουν ολοκληρωθεί maximumως τις 12 Ιουνίου. Κάπως έτσι, μπορεί ο πρωθυπουργός να προλάβει και να ανταποκριθεί στην ανοιχτή πρόσκληση του Βλαντιμίρ Πούτιν να βρεθεί στη Μόσχα στις 14 Ιουνίου, μέρα του εναρκτήριου λακτίσματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν και η εθνική ομάδα της Ρωσίας τίθεται αντιμέτωπη με την αντίστοιχη της Σαουδικής Αραβίας.

Η αλήθεια είναι πως το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης δεν είναι εύκολο, ενώ με το μεσοπρόθεσμο θα επικαιροποιηθεί εκ νέου η απόφαση για περικοπή στις συντάξεις από 1/1/2019, καίτοι ο πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτές μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα και στόχοι, αν και συγκεκριμένοι υπουργοί της κυβέρνησης επιμένουν να παίζουν το παιχνίδι της καλλιέργειας προσδοκιών, με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου να παίρνει χθες τη σκυτάλη και να συνιστά…υπομονή (ΑΝΤ1).

Όπως και να έχει, πάντως, επιμένοντας στις θετικές πτυχές του κυβερνητικού σχεδίου για το μεταμνημονιακό περιβάλλον, ο πρωθυπουργός επεχείρησε μια μεταδώσει ένα θετικό μήνυμα με αποδέκτες τους πολίτες ότι έρχονται καλύτερες μέρες, Σε αυτό το μήνυμα κεντρικό μήνυμα έχουν οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας, με την κυβέρνηση να θεωρεί πως έχει καταγάγει μια σημαντική νίκη που θα ανοίξει την πόρτα για τη διαμόρφωση ενός τριετούς προγράμματος καταπολέμησης της ανεργίας και βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας, με παρεμβάσεις όπως η (μικρή) αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε συνεργασία με τις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά και μια νέα δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με προϋπολογισμό που θα υπερβαίνει τα 600 εκ. ευρώ, ενώ λίγο αργότερα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του ΕΦΚ στο κρασί που, ομολογουμένως, δεν έχει αποφέρει τα ευκταία αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ψήφιση των προαπαιτούμενων από τη μεριά της κυβέρνησης θα σημάνει και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ανοιχτό, όμως, είναι ακόμα το ζήτημα του χρέους, για το οποίο το Μαξίμου ζητά θετικές παρεμβάσεις, πλην όμως το Βερολίνο επιμένει, κατά πληροφορίες, σε σκληρή στάση, την ώρα που το ΔΝΤ μοιάζει να βγαίνει εκτός εξίσωσης, καθώς το Βερολίνο δείχνει να μην αποζητά πλέον την παρουσία του στο πρόγραμμα, εκτιμώντας πως είναι πλέον σε ισχύ επαρκείς μηχανισμοί για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, ακόμα και στο μεταμνημονιακό σκηνικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider