Αναπτυξιακό Σχέδιο στην Υγεία με ατομικές θεραπείες και προσωπικό γιατρό

Γιάννης Δεβετζόγλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναπτυξιακό Σχέδιο στην Υγεία με ατομικές θεραπείες και προσωπικό γιατρό

Σε εξατομικευμένες θεραπείες, σύμφωνα με το γενετικό προφίλ του ασθενή, η οποίες θα έχουν σημαντικά οφέλη τόσο στη δημόσια Υγεία, όσο και στους προϋπολογισμούς αναβάθμιση της νησιωτικής ελλάδας με δομές και προσλήψεις προσωπικού, επέκταση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με τη δημιουργία τοπικών μονάδων υγείας (ΤοΜΥ, κέντρα υγείας αστικού τύπου), αλλά και η παραγωγή πλήρων φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης και ο Ιατρικός Τουρισμός, βρίσκονται στο αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης την επόμενη πενταετία.

Όπως γίνεται σαφές από το Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, το υπουργείο Υγείας περνάει σε μία νέα εποχή, στην οποία θα επενδύει βραχυπρόθεσμα στην Υγεία και όχι στα απολύτως απαραίτητα του σήμερα, όπως γίνεται τα χρόνια της κρίσης.

Στο πλάνο έδωσαν στους θεσμούς, παρουσιάζονται τακτικές αντιμετώπισης του καρκίνου και των νευροεκφυλιστικών παθήσεων, οι οποίες σήμερα είναι ουτοπικό ακόμη και να σκεφτούμε ότι θα εφαρμοστούν σε ελληνικά νοσοκομεία. Για την ακρίβεια, θα γίνονται ειδικά γενετικά τεστ για την πρόωρη διάγνωση (πρόληψη), τη διάγνωση και τη θεραπεία του ασθενή, και ακολούθως θα χορηγούνται εξατομικευμένες θεραπείες.

Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη στα νησιά, στο πλάνο αναφέρεται ότι «είναι απαραίτητο να αναβαθμιστούν οι υφιστάμενες υποδομές και να υποστηριχθούν με εξειδικευμένο προσωπικό. Οι ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη χορηγήσει τρία πλωτά ασθενοφόρα για τη μεταφορά ασθενών, τα οποία θα καλύπτουν τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη, αλλά σχεδιάζει επίσης να στείλει μια ομάδα στρατιωτικών γιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες των απομακρυσμένων νησιών». Παράλληλα στα νησιά έχουν εγκατασταθεί 25 σταθμοί τηλεϊατρικής από το 2016 και θα γίνει εκπαίδευση γιατρών σε νοσοκομειακά κέντρα. Θα καταβληθεί επίσης αποζημίωση ύψους 400 ευρώ στους γιατρούς που κάνουν το αγροτικό τους σε νησιά.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την ισότιμη και καθολική υγειονομική κάλυψη και πρόσφατα εξασφάλισε την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Η επέκταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με μια διαφανή, χωρίς αποκλεισμούς, σύγχρονη και βιώσιμη διακυβέρνηση αποτελεί κεντρική προτεραιότητα. Η κυβέρνηση εργάζεται επίσης για την ανάπτυξη των κεντρικών προμηθειών Υγείας μέσω της ΕΚΑΠΥ, για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η Ελλάδα, με την υποστήριξη του ΠΟΥ, έχει ξεκινήσει μια διετή πρωτοβουλία στο πλαίσιο της τρέχουσας μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμισης του τομέα της υγείας. Η δεύτερη φάση του προγράμματος «Ενίσχυση της ικανότητας για καθολική κάλυψη» (SCUC2) υποστηρίζει την πορεία της Ελλάδας προς την καθολική κάλυψη υγείας. Οι κύριες προτεραιότητες του προγράμματος SCUC2 είναι η ανάπτυξη του δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και η αντιμετώπιση προβλημάτων δημόσιας υγείας. Η πρωτοβουλία αναμένεται να συμβάλλει στην αξιολόγηση των υπηρεσιών επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στη βελτιστοποίηση της χρήσης τεχνολογικών μέσων, στη μείωση των ίδιων πληρωμών και στη βελτίωση των κεντρικών μηχανισμών προμηθειών.

Η θέσπιση του νόμου 4486/2017 «Μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας» τον Δεκέμβριο του 2017 σηματοδότησε την εγκαινίαση 3 τοπικών μονάδων υγείας (Tο.M.Y.) στην ευρύτερη αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης. Η υγειονομική περίθαλψη και οι περιφερειακές διοικήσεις έχουν δημιουργήσει 47 TοMY από τον Μάρτιο του 2018 και θα λειτουργούν τουλάχιστον 100 μέχρι τα τέλη Μαΐου 2018. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο αν το έργο θα ολοκληρωθεί στην ώρα του, καθώς οι γιατροί που έχουν δηλώσει για την κάλυψη των εν λόγω θέσεων καλύπτουν μόνο το 35% των αναγκών, ενώ οι δομές χρειάζονται εκσυγχρονισμό.

Μείωση κόστους και διαπραγμάτευση
Η δημιουργία της Εθνικής Κεντρικής Αρχής για την Προμήθεια Υγείας (ΕΚΑΠΥ) επιδιώκει την καθιέρωση καθολικών και αποδεκτών προτύπων και διαδικασιών προμηθειών. Για την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας στελέχωσης, προβλέπεται η πρόσληψη εξειδικευμένων στελεχών του δημόσιου τομέα καθώς και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το προσωπικό της EΚΑΠΥ θα αυξηθεί από 80 σε 100, προκειμένου να καλύψει τις ειδικές ανάγκες της. Για την εκπλήρωση της αποστολής του, το ΕΚΑΠΥ έχει εκπονήσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τα επόμενα 3 χρόνια

Επένδυση στην ιατρική κάνναβη
Την 1η Μαρτίου 2018, το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης. Ο νόμος 4523/2018 επιτρέπει την καλλιέργεια και παραγωγή ιατρικής κάνναβης σε ειδικά αδειοδοτημένες ολοκληρωμένες μονάδες. Η άδεια περιλαμβάνει την παραγωγή, τη μεταποίηση και την παραγωγή πλήρων φαρμακευτικών προϊόντων κάνναβης.

Ιατρικός Τουρισμός
Δημιουργήθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού μια Επιτροπή για την Προστασία Ιαματικών Φυσικών Πόρων, η οποία οδήγησε στην αναγνώριση 50 θεραπευτικών φυσικών πόρων με άλλα 73 εκκρεμούντα αιτήματα. Η Ειδική Αρχή για την παροχή επενδυτικών αδειών στον κλάδο του Τουρισμού διαθέτει άδειες τουριστικής υποδομής με απλοποιημένες και ταχείες διαδικασίες. Το νομικό πλαίσιο του Ιατρικού Τουρισμού αναπτύσσεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και περιλαμβάνει την πιστοποίηση των παρόχων ιατρικού τουρισμού με τη δημιουργία μητρώου, τη χορήγηση ξεχωριστών σημείων ιατρικού τουρισμού, τη διερεύνηση της δυνατότητας κάλυψης των ιατρικών δαπανών των αλλοδαπών πολιτών και τον καθορισμό των αποδεκτών ιατρικών υπηρεσιών τουρισμού. Τα Υπουργεία Τουρισμού και Υγείας συνεργάζονται στενά για τη δευτερογενή νομοθεσία σύμφωνα με το άρθρο 40 του Ν. 4272/2014 και σχετικά με την αναγνώριση των θεραπευτικών μονάδων ιαματικής θεραπείας, των κέντρων θεραπείας και spa και των κέντρων θαλασσοθεραπείας ως βασικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider