Κλειδώνει το πακέτο ελαφρύνσεων ενόψει ΔΕΘ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλειδώνει το πακέτο ελαφρύνσεων ενόψει ΔΕΘ

Σε ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει ΔΕΘ μπαίνει με μεγαλύτερη ένταση το Μέγαρο Μαξίμου αυτή την εβδομάδα, με το βλέμμα στραμμένο στην ομιλία του πρωθυπουργού το Σάββατο στο Βελλίδειο, κατά την οποία αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο ελαφρύνσεων που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορα σενάρια, αλλά σε αυτή τη φάση ο πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε εξαγγελίες για μειώσεις φόρων, με το ζήτημα των συντάξεων να είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, καθώς ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει να μην προαναγγείλει μονομερώς την αναστολή της εφαρμογής του μέτρου, αλλά να αναζητήσει από κοινού με την Κομισιόν τη φόρμουλα προκειμένου αυτό να γίνει ή έστω να παγώσει η εφαρμογή της περικοπής των συντάξεων και να επανεξεταστεί το μέτρο σε ύστερο χρόνο. Κατά τις πληροφορίες του Insider.gr, πάντως, το ΔΝΤ επιχειρηματολογεί ότι, ακόμα και αν δεν είναι δημοσιονομικά επιβεβλημένη σε αυτή τη φάση η περικοπή των συντάξεων, καθίσταται επιβεβλημένη για συστημικούς λόγους, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και της σημαντικής αύξησης του αριθμού των συνταξιούχων έναντι των εργαζομένων εντός της επόμενης δεκαετίας.

Σε αυτή τη φάση, συνεπώς, ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται σε προαναγγελία της μείωσης του ΕΝΦΙΑ έως και 30%, του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% που είναι σήμερα στο 13%, ενώ εκτιμάται πως θα υπάρξουν και ανακοινώσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα για πολλούς ελεύθερους επαγγελματίας. Συνδυαστικά με τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας, με κατάργηση του υπο-κατώτατου μισθού, σταδιακή, μάλλον σε δύο φάσεις, αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ο κ. Τσίπρας φιλοδοξεί ότι θα διαμορφώσει ένα πακέτο δεσμεύσεων που θα λειτουργήσουν συγκολλητικά εκ νέου μεταξύ μεσαίων και χαμηλών κοινωνικών στρωμάτων και του κυβερνώντος κόμματος, με το βλέμμα στραμμένο και στις εκλογές εντός του 2019.

Ήδη, πάντως, ο πρωθυπουργός έδωσε το Σάββατο το παρών στη Θεσσαλονίκη, συναντώμενος με παραγωγικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος, προκειμένου να καταγράψει τις προτάσεις και τους προβληματισμούς του, ενόψει της ανόδου στη συμπρωτεύουσα. Βέβαια, πέραν του πακέτου ελαφρύνσεων, αναμένεται στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας να δώσει ένα στίγμα και για μια σειρά άλλων ζητημάτων: για τα διλήμματα στον δρόμο προς τις κάλπες, αλλά και για την εκκίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, με την έναρξη της Κοινοβουλευτικής Περιόδου τον Οκτώβριο.

Βεβαίως, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει τις πτυχές της παρέμβασης του κ. Τσίπρα, η οποία θα λειτουργήσει και ως εναρκτήριο λάκτισμα για την άτυπη προεκλογική περίοδο, στην οποία θα μπει η χώρα τους επόμενους μήνες, οι διαφωνούντες με τη Συμφωνία των Πρεσπών ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή» στον πρωθυπουργό και συντονίζουν αυτές τις μέρες τις δράσεις τους, με μια μεγάλη διαμαρτυρία να προγραμματίζεται για το Σάββατο 8/9. Υπό αυτό το πρίσμα και τα μέτρα ασφαλείας στην Θεσσαλονίκη θα είναι δρακόντεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider