Το στοίχημα των εργασιακών για το Μαξίμου

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το στοίχημα των εργασιακών για το Μαξίμου

Το tweet του πρωθυπουργού, χθες το απόγευμα, για την υπογραφή από μέρους της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου τεσσέρων νέων Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας δεν ήταν τυχαίο. Και αυτό γιατί, ενόψει και της ΔΕΘ, αλλά και των επόμενων μηνών, η κυβέρνηση επενδύει στην ατζέντα των εργασιακών, σε μια προσπάθεια να καταστεί η πολυδιαφημισμένη «επιστροφή στην κανονικότητα» απτή και κατανοητή για τους πολίτες και ιδίως για τους εργαζόμενους, που αίρουν και τα μεγαλύτερα βάρη.

«Σήμερα, είχαμε τη πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια. Η υπουργός Εργασίας υπέγραψε για τις πρώτες 4 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν περίπου 75.000 εργαζόμενους, οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους. Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή. Βήμα το βήμα θα ξανακερδίσουμε την εργασία στη χώρα μας, με όρους αξιοπρέπειας», έγραψε στο twitterο κ. Τσίπρας, με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Εργασίας.

Άλλωστε, πέρα από τις ανακοινώσεις για μειώσεις φόρων και του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε σημαντικές ανακοινώσεις για το μέτωπο των εργασιακών. Για παράδειγμα, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εισηγηθεί μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τους ασφαλισμένους εκείνους που με το νέο ασφαλιστικό σύστημα επιβαρύνθηκαν υπέρμετρα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται, συνδυαστικά και με τις φορολογικές εισφορές, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Δεν πρέπει, δε, να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο εξαγγελίας μείωσης και της ελάχιστης εισφοράς στον ΕΦΚΑ, κάτι που θα αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Με βάση τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το πλεόνασμα που παρουσιάζει ο ΕΦΚΑ-περί το 1,5 δις-δημιουργεί περιθώριο για ελαφρύνσεις που, άλλωστε, θα μπορούσαν να βελτιώσουν και την εισπραξιμότητα εισφορών.

Από εκεί και πέρα, εκτός των κλαδικών συμβάσεων, η κυβέρνηση επενδύει και στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικων συμβάσεων εργασίας, μέτρο με το οποίο έχει διαφωνήσει έντονα το ΔΝΤ και είχε παραπεμφθεί για μετά το τέλος του προγράμματος. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι μέσα από την επαναφορά των εν λόγω βασικών αρχών, η πλειοψηφία των εργαζομένων θα δουν αύξηση των αποδοχών τους και ευελπιστεί ότι αυτό θα πιστωθεί στην κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Τέλος, για την κυβέρνηση έχει κλειδώσει η αύξηση του κατώτατου μισθού, και αυτό που αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός το Σάββατο στο Βελλίδειο είναι, αν η αύξηση θα γίνει άπαξ ή σε δύο φάσεις και τι ποσό θα αφορά.

Φυσικά, κεφαλαιώδες ζήτημα είναι και αυτό των συντάξεων, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να εξηγεί χθες (Alpha) ότι, με βάση τα δημοσιονομικά στοιχεία, η μείωσή τους δεν είναι απαραίτητη, ενώ παράθυρο αναστολής εφαρμογής της απόφασης άφησε και η καθ’ ύλην αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου (ΕΡΤ).

Όπως είναι σαφές, δε, στον δρόμο προς τις εκλογές και αναφορικά με την ατζέντα των εργασιακών, η κυβέρνηση θα επιδιώκει να προβάλλει τις θετικές παρεμβάσεις μετά την έξοδο από τα Μνημόνια, αντιπαραβάλλοντάς τις με τα πεπραγμένα των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων που, κατά το Μαξίμου, επέφεραν πλήρη απορρύθμιση στις εργασιακές σχέσεις και δεν οδήγησαν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider