Κρας τεστ το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη ΔΕΘ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρας τεστ το συλλαλητήριο για το Μακεδονικό στη ΔΕΘ

Με τις Παμμεκεδονικές Οργανώσεις να συντονίζονται, προκειμένου να αποφύγουν την πολυδιάσπαση δυνάμεων, μπορεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει τη ΔΕΘ ως εφαλτήριο, προκειμένου να ξαναμπει στη μάχη για ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών, αλλά είναι σαφές ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυναμικές κινητοποιήσεις για το Μακεδονικό.

Χωρίς κεντρική εξέδρα και ομιλητές, αλλά με προσδοκίες για σημαντική προσέλευση στη διαμαρτυρία,, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων (ΠΟΠΣΜ), ο «Φορέας Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» καθώς και ο Τηλεοπτικός Σταθμός ΒΕΡΓΙΝΑ ενώνουν τις δυνάμεις τους, φιλοδοξώντας να στείλουν ένα νέο ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, ανάλογο με εκείνο του περασμένου Ιανουαρίου. Η ενοποίηση δυνάμεων είναι σημαντική, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός μαζικότερου μετώπου, μιας και, μέχρι στιγμής είχαν προαναγγελθεί τρεις διαφορετικές κινητοποιήσεις. Εν προκειμένω, οι εν λόγω οργανώσεις συντονίστηκαν και φιλοδοξούν να αντιπαρατάξουν μαζικό μέτωπο, προκειμένου να διατρανώσουν τη διαφωνία τους.

Αυτό, βεβαίως, δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το Μακεδονικό, με τη συμφωνία να βρίσκεται ήδη στα χέρια των Σκοπιανών που θα αποφανθούν για την κύρωσή της ή μη στις 30 Σεπτεμβρίου. Και ενώ η τάση διαφαίνεται θετική για το στρατόπεδο του «ΝΑΙ», άρα για την πλευρά του κ. Ζάεφ, η ανησυχία της κυβέρνησης της γείτονος είναι, αν θα υπερβεί η συμμετοχή τον πήχυ του 50%.

Στη Βόρεια Ελλάδα, άλλωστε, κατά πληροφορίες το κλίμα έχει βαρύνει και από τις πρόσφατες αποκαλύψεις των Wikileaksπου κατέδειξαν ότι η σκοπιανή πλευρά ακολούθησε την τελευταία δεκαετία μια πάγια στρατηγική ως προς τις δικδικήσεις της, όντας επί της ουσίας διαλλακτική για το όνομα, αλλά όχι για τη γλώσσα και την εθνότητα. «Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διαβεβαίωση ότι η γλώσσα και η εθνικότητά τους θα συνέχιζαν να ονομάζονται μακεδονική και όχι βορειομακεδονική», αναφέρεται στο επίμαχο τηλεγράφημα που έφεραν στη δημοσιότητα τα Wikileaksκαι προκάλεσε έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ ΥΠΕΞ και κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σαφές ότι μια μαζική διαδήλωση-αν και θεωρείται εξαιρετικά δυσκολο να προσεγγιστεί η προσέλευση του περασμένου Φεβρουαρίου-μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση, η οποία, παρά τη θετική «μεταμνημονιακή» ατζέντα, θα φλερτάρει με «εκλογικό χαμηλό» στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ήδη, τόσο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των ΑΝΕΛ, δοκιμάζονται.

Από την άλλη, η ΝΔ θα ακολουθήσει την πάγια τακτική της απέναντι στα συλλαλητήρια, μη συμμετέχοντας οργανωμένα και μη παρέχοντας ονομαστική στήριξη, αν και είναι σαφές ότι στελέχη και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ελεύθεροι να δώσουν το παρών, όπως είχε γίνει και σε άλλες, αντίστοιχες διαμαρτυρίες, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δε, έσπευσε προχθές να επαναλάβει τη δέσμευσή του ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών σε καμία περίπτωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider