Η κυβέρνηση αναμένεται να ανέβει στη ΔΕΘ με ατζέντα παροχών και ελαφρύνσεων, προκειμένου να μπει με καλύτερους όρους στη μακρά προεκλογική περίοδο που θα ξεκινήσει να εκτυλίσσεται τους επόμενους μήνες, αυτό όμως δεν…ενθουσιάζει τις αγορές.
Και μπορεί η κυβέρνηση να μην σχεδιάζει άμεσα να προβεί σε κάποια μεγάλη έκδοση ομολόγου, είναι σαφές, όμως, ότι εντός των επόμενων μηνών, η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές, προκειμένου να χτίσει μια «καμπύλη επιτοκίων», ώστε σταδιακά να αποκλιμακωθεί το κόστος δανεισμού και να φτάσει σε βιώσιμα, μακροπρόθεσμα, επίπεδα.
Εν προκειμένω, όμως, όπως φαίνεται από τη διαρκή άνοδο της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων, αλλά και από τις χθεσινές αρνητικές εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, προκύπτει ότι: αφενός η χώρα μας εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητη σε «μη παραμετρικές» καταστάσεις, όπως για παράδειγμα η πρόσφατη έντονη συναλλαγματική κρίση στην Τουρκία ή οι έντονες αναταράξεις στην Ιταλία, στις αρχές του καλοκαιριού, αφετέρου ότι η εμπιστοσύνη των αγορών και των επενδυτών τίθεται υπό αίρεση όσο οι επενδυτές διαβλέπουν επιστροφή στην παροχολογία.
Και μπορεί οι φορολογικές ελαφρύνσεις να είναι εκ των ων ουκ άνευ για την κυβέρνηση, προκειμένου να μπορέσει να ανακάμψει πολιτικά ενόψει των επικείμενων εκλογών, η δημιουργία, όμως, αρνητικών συνθηκών στις αγορές θα είναι ένα «κακό μαντάτο» που θα ανακύψει πολύ σύντομα. Με αυτό το δεδομένο, το επιτόκιο της τάξης του 4,63% που διαμορφώθηκε χθες για το ελληνικό 10ετές ομόλογο θεωρείται απαγορευτικό, σε περίπτωση που η Ελλάδα θελήσει να επιστρέψει κανονικά στις αγορές.
Και μπορεί το τελευταίο διάστημα οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετους να είχαν διαμορφωθεί σε κάπως πιο υψηλές τιμές, ενδεικτικά, όμως, αμέσως μετά το διάγγελμα Τσίπρα από την Ιθάκη για την τυπική ολοκλήρωση του προγράμματος, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 4,26%, σχεδόν μισή μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με χθες. Κάτι που σημαίνει, εν άλλοις λόγοις, ότι εδώ και μερικές μέρες, οι επενδυτές αντιδρούν. «νευρικά» τόσο στις αναταράξεις σε περιφερειακές αγορές, όσο και στις επικείμενες εξαγγελίες του πρωθυπουργού που προδιαγράφονται από τα ΜΜΕ.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη σχέση της χώρας με τις αγορές έσπευσε, άλλωστε, να κρούσει ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και καλός γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, Μπενουά Κερέ. «Απαιτείται υπομονή και σύνεση κατά την αξιολόγηση της πρόσβασης στις αγορές. Ίσως το σημαντικότερο, η εμπιστοσύνη των επενδυτών θα βασίζεται στη συνεχιζόμενη υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και στην αποφυγή των υπαναχωρήσεων σε σχέση με προηγούμενες βελτιώσεις», υπογράμμισε σε χθεσινή του συνέντευξη (Καθημερινή) το κορυφαίο στέλεχος της ΕΚΤ, στέλνοντας, ουσιαστικά μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει την οδό των μεταρρυθμίσεων και κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, χωρίς εκπτώσεις.