Διπλό μήνυμα Μαξίμου σε πολίτες και αγορές για ελαφρύνσεις

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλό μήνυμα Μαξίμου σε πολίτες και αγορές για ελαφρύνσεις

Στην ατζέντα των ελαφρύνσεων που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ επιμένει η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και η αλλαγή των όρων άσκησης πολιτικής δημιουργεί άγχος στη ΝΔ. Από την άλλη, όμως, και με δεδομένα τα «μαντάτα» από τις διεθνείς χρηματαγορές που δεν υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη ευαρέσκεια τα όσα γράφονταν στα ΜΜΕ, ελληνικά και διεθνή αναφορικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση σπεύδει να ξορκίσει την παροχολογία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θα προβεί μεν σε εξαγγελίες για ελαφρύνσεις και παροχές, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη κλειδώσει, αλλά αυτό το πλέγμα πολιτικής θα ξετυλιχτεί σε βάθος τετραετίας. Αυτό έχει, βεβαίως, διπλή ανάγνωση: αφενός, η κυβέρνηση θέλει να δείξει ότι και μετά τις επόμενες εκλογές που φιλοδοξεί να κερδίσει, θα υπάρχει κοινωνική ατζέντα, αφετέρου, όμως, η κυβέρνηση επιδιώκει και να «δεσμεύσει» τρόπον τινά την επόμενη κυβέρνηση σε ένα πλαίσιο πολιτικής. Από τη μεριά της ΝΔ, πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να στείλει χθες σαφές μήνυμα από τη Θεσσαλονίκη ότι, εφόσον κερδίσει τις εκλογές, δεν θα δεσμεύεται από τις πολιτικές επιλογές που θα έχει κάνει η κυβέρνηση και θα προωθήσει το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ΝΔ και θα παρουσιαστεί εμπλουτισμένο το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.

Φυσικά, η επιλογή της τετραετίας δίνει και μια ακόμα δυνατότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο: να περιγράψει πολιτικές παρεμβάσεις που υπερβαίνουν σημαντικά το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει προκύψει φέτος και προσδιορίζεται περί τα 700 εκ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο συνολικός «μποναμάς» να ανεβαίνει σημαντικά.

Όπως και να έχει, πάντως, με δεδομένες τις αρνητικές αντιδράσεις των αγορών, το Μαξίμου θέλει να δώσει το στίγμα ότι θα γίνουν ελαφρύνσεις, επειδή η οικονομία υπεραποδίδει, αλλά αυτό δεν θα σημάνει και εκτροχιασμό του δημοσιονομικού προγράμματος. Υπό αυτό το πρίσμα, συνεπώς, πρέπει να διαβαστεί η αποστροφή σε χθεσινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, με την οποία απαντούσε στα όσα είχε πει νωρίτερα από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ότι «η χώρα είναι πλέον εκτός μνημονίων, η οικονομία υπεραποδίδει και υπάρχει η δυνατότητα ελάφρυνσης των πολιτών και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους χωρίς να αμφισβητείται η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».

Κάπως έτσι και με αφετηρία τη ΔΕΘ, η χώρα εισέρχεται σταδιακά σε προεκλογική περίοδο, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να καταδείξει όλο και εντονότερα την αντίθεση σε σχέση με τη ΝΔ. «Οι πολίτες θα βλέπουν κάθε μέρα και πιο ξεκάθαρα, ποιος θέλει να ρημάξει το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια ασφάλιση και ποιος να ενισχύσει τους πολλούς και τον κόσμο της εργασίας», το έθετε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της προαναφερθείσας ανακοίνωσης και θα γίνεται όλο και σαφέστερο, όσο προσεγγίζουμε την ημερομηνία των εκλογών.

Με όλα αυτά ως δεδομένα, δε, ο Αλέξης Τσίπρας ανηφορίζει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου το απόγευμα θα έχει και την ευκαιρία να συναντήσει έναν παλιό γνώριμο της χώρας μας, τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος που θα είναι ο επικεφαλής του αμερικανικού κλιμακίου που φτάνει λόγω της ΔΕΘ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider