Οι εξαγγελίες και το στοίχημα Τσίπρα με αφετηρία τη ΔΕΘ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εξαγγελίες και το στοίχημα Τσίπρα με αφετηρία τη ΔΕΘ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, χθες το απόγευμα, και τα καλά λόγια που ειπώθηκαν εκατέρωθεν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήταν μόνο…το ζέσταμα για το θερμό Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, στο οποίο ο πρωθυπουργός επενδύει πολλά για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ και την υπέρβαση της φθοράς της εξουσίας τους επόμενους μήνες.

Και μπορεί κυβερνητική πηγή, χθες, να διασαφήνισε μέσω του Reutersότι οι ελαφρύνσεις που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός επ’ ουδενί δεν θα διαταράξουν τους στόχους για το πλεόνασμα, αλλά για το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι σαφές ότι θα πρέπει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος-που για φέτος μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1 δις ευρώ-να αξιοποιηθεί πλήρως, ώστε η ανάπτυξη, για την οποία ακούνε οι πολίτες, να καταστεί απτή. Κοινώς, να καταλάβει στην τσέπη του ο κάθε πολίτης ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα.

Για τον κ. Τσίπρα, αυτή δεν θα είναι μια εύκολη άσκηση, ιδίως σε ό,τι αφορά την πολιτική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, το κυβερνών κόμμα έχει διανύσει σχεδόν τέσσερα χρόνια στα κυβερνητικά έδρανα και η φθορά είναι αξιοσημείωτη. Όμως, το Μέγαρο Μαξίμου είναι της άποψης ότι με τις θετικές παρεμβάσεις που θα ανακοινώσει ο κ. Τσίπρας και με τις πολιτικές που θα ξετυλιχθούν τους επόμενους μήνες, οι εκλογές θα είναι, εν τέλει, ανοιχτές, παρά τις υφιστάμενες προβλέψεις για άνετη επικράτηση της ΝΔ.

Με δεδομένη, πάντως, και την αναταραχή στις χρηματαγορές το προηγούμενο διάστημα, το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους σε ό,τι αφορά τις διαρροές για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει γράψει το insider.grκαι τις προηγούμενες μέρες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατά 30% πιθανότατα, και σε βάθος διετίας, ενώ θα δεσμευτεί και για μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από 29% σε 26%, προκειμένου να στείλει και ένα μήνυμα προς την επενδυτική κοινότητα.

Από εκεί και πέρα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με το οικονομικό επιτελείο να έχει καταλήξει σε μείωση για όλους, αλλά σε βάθος κάποιων ετών. Το πιθανότερο σενάριο είναι εξαγγελία προοδευτικής μειωσης εισφορών από το σημερινό 20% στο 15%.

Ξεχωριστή θέση στα όσα θα πει ο πρωθυπουργός, στην κατεύθυνση της εμπέδωσης ότι η κανονικότητα επιστρέφει στη χώρα, θα έχουν οι αναφορές για τα εργασιακά. Ο κ. Τσίπρας, επικαλούμενος το πρόσφατο παράδειγμα με την ανακοίνωση επέκτασης κλαδικών συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας, αναμένεται να προαναγγείλει την επέκταση και άλλων κλαδικών, την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και την ενοποίηση υποκατώτατου και κατώτατου μισθού και την αύξηση του δεύτερου, με συμβολικό χαρακτήρα.

Είναι, πάντως, σαφές ότι όλοι αναμένουν και τις αναφορές του πρωθυπουργού για τις συντάξεις, με το Μαξίμου να τις θεωρεί περίπου ως «ιερό δισκοπότηρο» και να μην θέλει επ’ ουδενί να προβεί σε περικοπές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα εξαγγείλει μονομερείς κινήσεις, παρά μάλλον προσανατολίζεται στο να αφήσει το παράθυρο ανοιχτό για μη εφαρμογή του μέτρου.

Τέλος, ενόψει και της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προαναγγείλει και θεσμικές παρεμβάσεις, με κυριότερη την έναρξη της διαδικασίας Αναθεώρησης του Συντάγματος από αυτή τη Βουλή, με συγκρότηση, σε πρώτη φάση, της Επιτροπής που θα καθορίσει τα προς Αναθεώρηση άρθρα.

Όπως και να έχει, η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι κεφαλαιώδης για τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών, μιας και εκεί θα διαμορφωθεί ο καμβάς της ρητορικής του που, αν μη τι άλλο, έχει και προεκλογικό χαρακτήρα, ακόμα και αν οι κάλπες απέχουν ακόμα μερικούς μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider