Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συγκυρία για την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από χθες στο Στρασβούργο, όπου αυτή την εβδομάδα λαμβάνει χώρα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου σήμερα το πρωί να απευθυνθεί στους ευρωβουλευτές, αλλά και σε μέλη της Κομισιόν.
Λίγες εβδομάδες μετά την τυπική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να είναι ο ένας πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα το μέλλον της Ευρώπης. Άλλωστε, η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς σε όλο και περισσότερες χώρες αναβιώνει ο λαϊκισμός, ενώ ενισχύονται διαρκώς ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα την Ιταλία και τη Γερμανία.
Ο κ. Τσίπρας, υπό αυτό το πρίσμα, αναμένεται να επισημάνει την αναγκαιότητα συστράτευσης ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων, προκειμένου να δώσουν τη μάχη απέναντι στις επιμέρους λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις. Θα πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς οργανικά, αλλά ο κ. Τσίπρας λαμβάνει μέρος ως παρατηρητής στις Συνόδους των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ενώ διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την ηγεσία των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι, όμως, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μετρούν απώλειες και μπαίνουν στη μάχη των ευρωεκλογών σημαντικά αποδυναμωμένοι.
Ο κ. Τσίπρας, παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στην πορεία προσαρμογής που διήνυσε η Ελλάδα, από τη στιγμή της σύναψης του τρίτου Μνημονίου έως και την πρόσφατη ολοκλήρωσή του, επισημαίνοντας, ακόμα, τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται από την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει τις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου η ανάπτυξη να καταστεί απτή για τους πολίτες, αλλά παράλληλα θα επισημάνει ότι οι συμφωνίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, θα τηρηθούν. Με άλλα λόγια, κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, η χώρα δεν πρόκειται να αποκλίνει από τους μεταρρυθμιστικούς στόχους, για τους οποίους έχει δεσμευτεί. Έχει, δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το αν ο κ. Τσίπρας, ενώπιον ενός ευρωπαϊκού ακροατηρίου, θα θίξει και το ζήτημα των συντάξεων, επιμένοντας ότι ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά είναι αναγκαία η περικοπή τους.
Από εκεί και πέρα, η παρουσία του κ. Τσίπρα έρχεται και σε ιδιαίτερο χρονικό σημείο για τις εξωτερικές υποθέσεις. Με το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ να επίκειται και να λαμβάνει χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά και τον Ζόραν Ζάεφ να μιλάει επίσης στο Ευρωκοινοβούλιο την Πέμπτη, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί και στη Συμφωνία των Πρεσπών ως σταθεροποιητικό στοιχείο για τις σχέσεις των χωρών και την προοπτική της συνεργασίας στην ευαίσθητη για την Ε.Ε. περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Αύριο το μεσημέρι, ο κ. Τσίπρας θα δώσει και συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος χθες το βράδυ του παρέθεσε επίσημο δείπνο, αν και στο Στρασβούργο όλοι περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία για την πορεία της Ένωσης που θα απευθύνει την Τετάρτη ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ.