Συντάξεις: Η αισιοδοξία του Μαξίμου, οι επιφυλάξεις της Ευρώπης

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Συντάξεις: Η αισιοδοξία του Μαξίμου, οι επιφυλάξεις της Ευρώπης

Μπορεί οι αποφάσεις για την αναστολή εφαρμογής της περικοπής ή μη των συντάξεων να μην αναμένονται πριν τον Νοέμβριο, αλλά ήδη η κυβέρνηση έσπευσε από χθες να βάλει ουσιαστικά το κυρίως ζήτημα επί τάπητος, στις συζητήσεις με τους θεσμούς, αιτούμενη δια των κ.κ. Τσακαλώτου και Χουλιαράκη τη μη εφαρμογή του μέτρου, λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας. Μάλιστα, η κυβέρνηση εφαρμόζεται ανοιχτή, εφόσον δεν εφαρμοστεί το μέτρο, να περιοριστεί και σημαντικά το εύρος των αντιμέτρων που θα δίνονταν από 1/1/2019.

Βεβαίως, οι θεσμοί δεν περίμεναν την κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα για να αντιληφθούν την όζουσα σημασία που έχει η μη περικοπή των συντάξεων για το Μέγαρο Μαξίμου. Άλλωστε, όπως είναι σαφές, θα ήταν σχεδόν…αυτοκτονικό για την κυβέρνηση να πάει σε εκλογές δεσμευόμενη από τη μια για παροχές και από την άλλη να κόβει τις συντάξεις, ακόμα και αν έβρισκε τρόπο να αναπληρώσει κάποιες από τις απώλειες δια της οδού των αντιμέτρων.

Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα για το Μέγαρο Μαξίμου είναι η απάντηση του ερωτήματος για το αν η περικοπή των συντάξεων θεωρείται μέτρο δημοσιονομικής ή διαρθρωτικής χροιάς. Με άλλα λόγια, αν είναι απαραίτητο για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι ή αν είναι απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και κατ’ επέκταση του δημοσίου χρέους. Για την κυβέρνηση, η απάντηση είναι σαφής: το μέτρο δεν είναι δημοσιονομικά απαραίτητο, λόγω του υπερπλεονάσματος που λειτουργεί και ως σημείο αφετηρίας για την ερχόμενη χρονιά, αλλά και διαρθρωτικά δεν είναι απαιτητό, μιας και θα επιφέρει υφεσιακές συνέπειες, λόγω του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών.

Tο ζήτημα των συντάξεων έχει θέσει υπ’ όψιν της Κομισιόν εδώ και καιρό η κυβέρνηση, ενώ το συζήτησαν και στο Στρασβούργο Αλέξης Τσίπρας και Πιερ Μοσκοβισί. Η αλήθεια είναι ότι η Κομισιόν εδώ και καιρό επιδεικνύει διάθεση εξισορρόπησης της κατάστασης, μη πιστεύοντας ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικά απαραίτητο, αλλά προετοιμάζεται για κάθε σενάριο, ακόμα και για το ενδεχόμενο αναβολής της απόφασης ως τον Απρίλιο, όταν και η Eurostat επιβεβαιώνει τα τελικά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το προηγούμενο έτος.

Και πάλι, όμως, το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα νούμερα βγαίνουν και χωρίς την περικοπή συντάξεων, προσκρούει σε δύο αντεπιχειρήματα από τη μεριά των εταίρων: αφενός, ότι η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος περνά μέσα από τη μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης, όσο δεν μπαίνουν πολλοί νέοι πόροι στο σύστημα, αφετέρου ότι οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, λαμβάνοντας υπ’όψιν και την παράμετρο της αντίδρασης των αγορών.

Η κυβέρνηση, πάντως, μετά τον πρώτο γύρο συζητήσεων με τους θεσμούς εμφανίζεται αισιόδοξη ότι λύση μπορεί να βρεθεί, ιδίως αφ’ ης στιγμής το ΔΝΤ φαίνεται να αναγνωρίζει ότι, με βάση τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς, το μέτρο μπορεί να μην είναι ούτε διαθρωτικά απαραίτητο. Όμως, ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, με σημερινή του συνέντευξη στην Καθημερινή, επισημαίνει ότι τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν. Σε παρόμοιο μήκος κύματος βρίσκονται, τουλάχιστον, η γερμανική και η ολλανδική πλευρά, ενώ και ο ESMεπιμένει, δια του κ. Ρέγκλινγκ, ότι…pacta sunt servanda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider