Μπορεί η κυβέρνηση να έχει θέσει σε πρώτο πλάνο το ζήτημα της αναστολής της εφαρμογής των περικοπών που έχουν ψηφιστεί στις συντάξεις, ξεκινώντας και τη συζήτηση επί του θέματος με τους θεσμούς, αλλά το ασφαλιστικό φαίνεται πως έχει ακόμα και άλλες…νάρκες που δεν αποκλείεται στο εγγύς μέλλον να δημιουργήσουν σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Μια είδηση που πέρασε σχετικά απαρατήρητη την Πέμπτη ήταν μια αποστροφή της απόφασης που εξέδωσε το Πέμπτο Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο εκλήθη να επεξεργαστεί το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο διαρθρώνεται ο ΕΦΚΑ ως οργανισμός και δομή. Μπορεί το Τμήμα του ΣτΕ να έκρινε συνταγματικό το Προεδρικό Διάταγμα, αλλά, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να απαιτηθούν αλλαγές στη δομή του ΕΦΚΑ, εφόσον κριθούν αντισυνταγματικές πτυχές του νόμου Κατρούγκαλου, για τις οποίες έχουν γίνει προσφυγές από πολλούς επαγγελματίες και συνδικαλιστικά τους όργανα.
Ειδικότερα, στο σκεπτικό υπογραμμίζεται ότι «σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως, θα πρέπει το περιεχόμενο των αντιστοίχων διατάξεων του υπό επεξεργασία σχεδίου προεδρικού διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως συμμορφώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως».
Το ζήτημα είναι ότι η έκδοση των εν λόγω αποφάσεων θα πρέπει να αναμένεται και τις επόμενες εβδομάδες. Στο παρασκήνιο, δε, σοβούν οι φήμες ότι μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να «ξηλώσει» σημαντικές παραμέτρους του ασφαλιστικού, όπως τροποποιήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου το 2016, δημιουργώντας έτσι σημαντικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαϊου είχε παραιτηθεί πομποδώς και με μια συνέντευξη Τύπου ο τότε πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου, ο οποίος, ούτως ή άλλως, θα συνταξιοδοτείτο σύντομα. Ως αφορμή της παραίτησής του τότε, ο κ. Σακελλαρίου είχε αναφέρει τη διαρροή πληροφοριών από τις διασκέψεις που γίνονταν μεταξύ των ανωτάτων δικαστικών, με αποτέλεσμα να κριθούν με οριακή πλειοψηφία (13 έναντι 12) συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου. Το Πάσχα, επίσης, είχε προκληθεί αναταραχή από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», σύμφωνα με το οποίο, το ΣτΕ αποφάσισε ότι ήταν αντισυνταγματική η ένταξη των ελευθέρων επαγγελματιών στον ΕΦΚΑ και η εισφορά της τάξης του 20%.
Έκτοτε, όμως, η απόφαση της Ολομέλειας του ανωτάτου διοικητικού δικαστηρίου ουδέποτε δόθηκε στη δημοσιότητα, πράγμα που έδινε τροφή στις φήμες. Για παράδειγμα, την περίοδο της παραίτησης του κ. Σακελλαρίου, στο πολιτικό παρασκήνιο γινόταν λόγος για προσπάθεια «αλλαγής ισορροπιών στο εσωτερικό του ΣτΕ», με φόντο την επικείμενη απόφαση για το σκέλος των ελευθέρων επαγγελματιών και των εισφορών.
Από τον Μάιο και εντεύθεν, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η έκβαση των επίμαχων προσφυγών που απειλούν να ανατρέψουν βασικές παραμέτρους της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που επέφερε η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Κατά πληροφορίες από το δικαστικό μέτωπο, πάντως, η απόφαση του Πέμπτου Τμήματος του ΣτΕ αποτελεί πρελούδιο ανακοινώσεων και για τις προσφυγές και άρα για τον νόμο στην ολότητά του.