Σε επιχείρηση αποδόμησης της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ κατά το προηγούμενο διήμερο επιδόθηκε και θα επιδίδεται τις επόμενες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας να παρουσιάσει τον πρόεδρο της ΝΔ ως εκφραστή του νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, ο οποίος, δε, επιδιώκει η χώρα να ξαναμπεί σε Μνημόνιο-προφανώς, για να υπάρχει άλλοθι για την πολιτική που θέλει να εφαρμόσει.
Η αντίδραση του Μεγαρου Μαξίμου, χθες το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΝΔ στο Βελλίδειο ήταν, άλλωστε, τροχιοδεικτική για το τι θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, τόσο σε επίπεδο ρητορικής, όσο και σε επίπεδο οξύτητας. Ούτως ή άλλως, όσο περνά ο καιρός και εμπεδώνεται το προεκλογικό κλίμα που ατύπως έχει διαμορφωθεί μετά την άνοδο τόσο του κ. Τσίπρα, όσο και του κ. Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ, επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι να προβάλλει τις διαχωριστικές γραμμές από την πολιτική της ΝΔ. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόθεση του Μαξίμου είναι να «ζυμώσει» την κοινωνία με τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού και να πείσει πολίτες που έχουν απομακρυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα έχει κοινωνικό πρόσημο και είναι υπέρ των πολλών, σε αντίθεση με αυτό της ΝΔ.
Συνοπτικά, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε να αποδομήσει κεντρικές εξαγγελίες ή παρατηρήσεις του κ. Μητσοτάκη κατά τον ακόλουθο τρόπο:
-Απαντώντας στις εγκλήσεις του προέδρου της ΝΔ για τα επιτόκια δανεισμού της χώρας και το «καμπανάκι» που χτύπησε για το μέλλον, το Μαξίμου επιδιώκει να παρουσιάσει τον κ. Μητσοτάκη ως θιασώτη της παραμονής εντός μνημονιακού πλαισίου, ώστε να μπορεί να εναρμονίζει την πολιτική του με αυτό.
-Αποδομεί τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη για νέο ασφαλιστικό τριών πυλώνων, λέγοντας ότι πρόκειται για «ασφαλιστικό Πινοσέτ», όπως είπε προ ημερών ο βουλευτης της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης, εννοώντας ότι πρόκειται για νεοφιλελεύθερο μοντέλο με είσοδο από το «παράθυρο» των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο παιχνίδι.
-Ασκεί κριτική στις εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ για τα εργασιακά, όπου άλλωστε οι διαφορές είναι ευδιάκριτες μεταξύ των δύο αφηγημάτων, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ τα θεωρεί «προαιρετικά», παίρνοντας έτσι σαφή θέση υπέρ των εργοδοτών.
-Επιδιώκει να παρουσιάσει τον κ. Μητσοτάκη ως θιασώτη της περικοπής των συντάξεων και του αφορολόγητου, με αφορμή την απροθυμία του να εξαγγείλει αναστολή του μέτρου, ιδίως για το αφορολόγητο.
-Κάνει λόγο για «αμνήστευση φοροφυγάδων», με αφορμή την απάντηση του προέδρου της ΝΔ για τη διαγραφή ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο που χρονίζουν, βάζοντας στο κάδρο και τα δάνεια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και εννοώντας ότι επιχειρεί μεθόδευση διαγραφής τους.
-Κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα επιφέρει νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά και ότι δεν θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ εν τέλει.
-Τέλος, βάλλει εναντίον του προέδρου της ΝΔ και για το ζήτημα του Σκοπιανού, επιμένοντας στον χαρακτηρισμό «τζάμπα μάγκας», λέγοντας ότι δε σκοπεύει να ακυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών, παρά την επιμονή του να μην την ψηφίσει.