Αγωνία στην κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγωνία στην κυβέρνηση για την αποσυμφόρηση των νησιών

Μπορεί η συζήτηση σήμερα στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας να επικεντρώνεται στα ζητήματα ασφάλειας στην Ευρώπη και στο Brexit, αλλά η ελληνική κυβέρνηση «καίγεται» για τη διαχείριση του προσφυγικού, την ώρα που η κατάσταση στα νησιά γίνεται όλο και πιο δύσκολη, λόγω της συνδυαστικής αύξησης των ροών τους καλοκαιρινούς μήνες και τις αργές διαδικασίες εξέτασης ασύλου.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση δια στόματος του κ. Τσίπρα είναι ότι στηρίζει πρωτοβουλίες, όπως η ενίσχυση της Frontexκαι της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ενώ, όπως το έθεσε χθες το απόγευμα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, πρόθεση της κυβέρνησης είναι προχωρήσει σύντομα με την αποσυμφόρηση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.

Άλλωστε, εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά και στις αρχές Σεπτεμβρίου και στις ταυτόχρονα σχετικά αργές διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται ασφυκτική. Η Μόρια είναι περισσότερο από τρεις φορές πάνω από τη δυναμικότητά της, ενώ χθες έγινε γνωστή και η πρωτοβουλία του δημάρχου Σάμου Μιχάλη Αγγελόπουλου να ηγηθεί της προσπάθειας συλλογής υπογραφών στο νησί, προκειμένου να κλείσει το hotspotστο Βαθύ, όπου και εκεί φιλοξενούνται αρκετοί άνθρωποι που τις τελευταίες εβδομάδες πολλαπλασιάστηκαν.

Όπως είναι σαφές, κεντρική στόχευση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται η Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας ως προς το θεμελιώδες στοιχείο της, δηλαδή να μειωθούν οι ροές προς τη χώρα μας που δημιουργούν με τη σειρά τους πρόβλημα. Από εκεί και πέρα, η αποσυμφόρηση των νησιών καθίσταται επιτακτική και ήδη το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σχεδιάζει τη μεταφορά ορισμένων ακόμα ανθρώπων από τη Λέσβο στην ενδοχώρα, σε μια προσπάθεια μείωσης του υπερπληθυσμού στο νησί. Τέλος, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει και με σημαντικά έργα υποδομής, όπως ο βιολογικός καθαρισμός στη Μόρια, τα έργα για τον οποίο αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα.

Όπως είναι σαφές, η κυβέρνηση επιδιώκει την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αυτό το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης τόσο του Αλέξη Τσίπρα με τον αρμόδιο Επίτροπο Μεταναστευτικής Πολιτικής της Κομισιόν, Δημήτρη Αβραμόπουλο χθες στο Μαξίμου, όσο και της ευρείας σύσκεψης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη χθες το μεσημέρι, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών: του Δημήτρη Βίτσα, της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πάνου Ρήγα και των υφυπουργών Ανάπτυξης και Προστασίας του Πολίτη Στάθη Γιαννακίδη και Κατερίνας Παπακώστα.

Και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση στα νησιά που χαρακτηρίζεται ως «αρκετά δύσκολη», αλλά πρόθεση και της Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης είναι το επόμενο διάστημα να συνεργαστούν αρμονικά, ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και η βέλτιστη προετοιμασία ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να μην υπάρξουν εκτίθενται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε επιπρόσθετη ταλαιπωρία λόγω του καιρού.

Τέλος, η κυβέρνηση δια του κ. Βίτσα απάντησε χθες και στις εγκλήσεις για τη χρήση των κονδυλίων για το προσφυγικό, λέγοντας ότι έχουν εγκριθεί περί το 1,15 δις ευρώ ως τακτική χρηματοδότηση, ποσό από το οποίο η χώρα μας έχει χρησιμοποιήσει περίπου το 35%, και άλλα περίπου 400 εκ. ευρώ που έχουν πάει σε διεθνείς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στηρίζουν το έργο των ελληνικών αρχών. «Όλα αυτά τα κόστη έχουν πλήρως ελεγχθεί και τα χρήματα έχουν πιάσει τόπο», διασαφήνισε χθες ο κ. Βίτσας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider