Η αισιοδοξία του Νίκου Κοτζιά ως προς τη δυνατότητα υπερψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών από αυτή τη Βουλή και η δημόσια έκφρασή της, πυροδοτεί άλλον έναν γύρο σφοδρής αντιπαράθεσης με τους ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα να καθίσταται όλο και περισσότερο σαφές ποιο είναι το σημείο «τήξης» του κυβερνητικού συνασπισμού.
Όσο και να επιμένει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ότι είναι πολύ πιθανό η Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο ένταξης της γείτονος στο ΝΑΤΟ να μην φτάσουν καν στη Βουλή πριν τις εκλογές, είναι σαφές ότι οι διεθνείς πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι ισχυρές, ενώ εκπεφρασμένη είναι και η βούληση της κυβέρνησης, όπως πολλάκις έχουν πει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και σημαίνοντα κυβερνητικά στελέχη.
Από την άλλη, με δεδομένη τη στάση των ΑΝΕΛ, την οποία ο κ. Καμμένος επαναλαμβάνει ευκαιρίας δοθείσης, επισημαίνοντας ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, προκειμένου να αποτρέψει την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή, είναι σαφές ότι και η κυβέρνηση έχει «βγάλει τα κομπιουτέρακια», μετρώντας προθύμους βουλευτές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να πιάσει τον «μαγικό αριθμό» 151. Μάλιστα, χθες ο Νίκος Κοτζιάς έδειξε ουσιαστικά τις αρχές Φεβρουαρίου ως το deadlineτης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, εκτιμώντας πως και το δημοψήφισμα στην πΓΔΜ θα έχει ευτυχή κατάληξη και η γείτονας θα ολοκληρώσει όλες τις αναθεωρητικές διαδικασίες έως τα μέσα με τέλη Ιανουαρίου. Συνεπώς, από εκεί και πέρα, η μπάλα περνά στην ελληνική πλευρά.
Ο κ. Κοτζιάς, λοιπόν, έδειξε προς την κατεύθυνση των διαθέσιμων εφεδρειών: βουλευτές του Ποταμιού που έχουν δηλώσει ότι ψηφίζουν τη Συμφωνία και ανεξάρτητοι βουλευτές. Παράλληλα, είναι δεδομένο ότι τουλάχιστον ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσει τη Συμφωνία, ενώ εκτιμάται πως υπάρχει και άλλο μέλος της Κ.Ο. του μικρού κυβερνητικού εταίρου που κλίνει προς την υπερψήφιση.
Κάπως έτσι, συνεπώς, και χωρίς, κατά τα φαινόμενα, να είναι ένα ακόμα σκηνικό «ελεγχόμενης» έντασης μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων, οι ΑΝΕΛ βγήκαν στα…κάγκελα με τις δηλώσεις Κοτζιά, εγκαλώντας τον ότι δημιουργεί προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και ότι δεν γνωρίζει τις δέουσες κοινοβουλευτικές διαδικασίες.
Όπως και να έχει, είναι σαφές σε όλο το πολιτικό σύστημα πως το Σκοπιανό αποτελεί τη λυδία λίθο για τη διάρρηξη της πολιτικής σχέσης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, καθώς ο Πάνος Καμμένος πρέπει και να διεκδικήσει τη (δύσκολη) επανεκλογή του κόμματός του στη Βουλή, με αποτέλεσμα η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών να μην τίθεται καν προς συζήτηση. Το πότε, όμως, η πολιτική σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων θα ολοκληρωθεί και αν αυτό θα αποτελεί την αφορμή και για πρόωρες εκλογές, ακόμα και πριν από τον Μάιο του 2019, απομένει να φανεί τους επόμενους μήνες.