Εβδομάδα Αμερικής για τον Τσίπρα

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εβδομάδα Αμερικής για τον Τσίπρα

Για τις ΗΠΑ και τη Νέα Υόρκη αναχώρησε από χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, όντας επικεφαλής μεγάλης κυβερνητικής αποστολής, με φόντο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και τις επαφές με σημαντικούς επενδυτικούς κύκλους και παράγοντες της ομογένειας, την επομένη της εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Ούτως ή άλλως, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει το…αμερικανικό σερί του, με δεδομένη και την έντονη αμερικανική παρουσία στη φετινή ΔΕΘ, αλλά και τη σημαντική αμερικανική αποστολή που έφτασε από τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

Θα πρόκειται για μια εβδομάδα με πυκνές επαφές, αν και ο κ. Τσίπρας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το απόγευμα της Παρασκευής. Μέχρι τότε, όμως, θα είναι παρών σε σημαντικά «καλέσματα», ενώ θα έχει πυκνές επαφές με εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού τομέα και της ελληνικής ομογένειας.

Αρχής γενομένης από σήμερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προσφωνήσει τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την Ειρήνη που είναι αφιερωμένη στον Νέλσον Μαντέλα, ενώ σήμερα το βράδυ θα δώσει το παρών στην καθιερωμένη δεξίωση που παραθέτει για τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Την Τρίτη, ο κ. Τσίπρας θα δώσει το παρών στο καλωσόρισμα των διπλωματικών αποστολών από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρεζ, ενώ στη συνέχεια θα παρακαθίσει και σε γεύμα. Ο κ. Τσίπρας θα συναντήσει τον κ. Γκουτέρεζ την Πέμπτη, με τη συζήτηση να αναμένεται να περιστραφεί κυριως γύρω από το Κυπριακό, με την πλευρά του ΟΗΕ να αναζητεί παράθυρο επανεκκίνησης της όλης διαδικασίας. Το ζήτημα, άλλωστε, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης προ ημερών.

Την Τρίτη, επίσης, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις να έχουν μπει, θεωρητικά, σε φάση νηνεμίας μετά την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, καίτοι η Άγκυρα επιμένει για τους 8 στρατιωτικούς που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα. Βέβαια, στο επίκεντρο αναμένεται να τεθεί και το μεταναστευτικό, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει μείωση των ροών προς τα νησιά, αλλά και συντονισμό σε περίπτωση που προκύψουν νέες προσφυγικές ροές, εφόσον γίνει επίθεση στο Ιντλίμπ της Συρίας.

Φυσικά, πέραν αυτών των ραντεβού, ο πρωθυπουργός θα έχει και επαφές με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα, με φόντο και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, αλλά και της αποστολής ενός μηνύματος προς το εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι ένας φιλοεπενδυτικός προορισμός. Έτσι, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παρακαθίσει και πρωινά και γεύματα εργασίας με εκπροσώπους οργανισμών όπως η Bank of America, η Merill Lynch, η Morgan Stanley, hedge funds κ.ο.κ. Φυσικά, στο πλαίσιο των επαφών με επενδυτές, εξέχουσα θέση θα έχουν και Ελληνοαμερικανοί οικονομικοί παράγοντες, ενώ την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο ετήσιο Concordia Summit.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider