Σχέδιο σε τέσσερις άξονες προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της παράνομης δόμησης προωθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) με τη χρήση συστήματος ηλεκτρονικών καταγγελιών από τους πολίτες, drones σε περιοχές όπως είναι η Μύκονος, δορυφορικές λήψεις τρεις φορές το χρόνο σε όλη την Επικράτεια και έναρξη του δειγματοληπτικού ελέγχου στο 5% των αυθαιρέτων που έχουν τακτοποιηθεί αλλά δεν έχει ελεγχθεί αν κατασκευάστηκαν πριν η μετά από τον Ιούλιο του 2011.
Όπως είναι γνωστό, η 28η Ιουλίου 2011 έχει τεθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έχει θέσει την 28η Ιουλίου 2011 ως το χρονικό όριο πέραν του οποίου όποιο αυθαίρετο χτίζεται δεν μπορεί να τακτοποιηθεί και πρέπει να κατεδαφιστεί. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αρμόδιες αρχές ελέγχου δεν διαθέτουν αεροφωτογραφίες, ουσιαστικά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κανένας συγκριτικός έλεγχος και να ταυτοποιηθεί ο πραγματικός χρόνος ανέγερσης, αν δηλαδή ήταν πριν ή μετά τον Ιούλιο του 2011.
Ήδη για το θέμα αυτό, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός, ετοιμάζεται πρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση με δύο άξονες, η οποία προβλέπει τη λήψη δορυφορικών εικόνων τρεις φορές το χρόνο από ολόκληρη την επικράτεια ώστε να γίνεται διασταύρωση στοιχείων μέσω του συστήματος e-άδειες και εάν ένα ακίνητο έχει τροποποιηθεί ή επεκταθεί να ενεργοποιούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Στο ίδιο πλαίσιο, για τις περιοχές που δέχονται μεγαλύτερες πιέσεις όπως είναι για παράδειγμα η Μύκονος, το ΤΕΕ προτείνει τη χρήση drones τα οποία θα «σκανάρουν» τις εν λόγω περιοχές σε πιο τακτική βάση.
Ο τρίτος άξονας προβλέπει μία πρόταση η οποία είναι πιο ώριμη και μπορεί να υλοποιηθεί ευκολότερα και γρηγορότερα καθώς βασίζεται στην αυτοχρηματοδότηση. Αφορά στην ηλεκτρονική καταγγελία στην οποία θα μπορεί να προχωρά όποιος πολίτης επιθυμεί πληρώνοντας ένα παράβολο, ένα σύστημα το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει ακόμη και μέσα στο ά’ εξάμηνο του 2024. Στόχος της συγκεκριμένης διαδικασίας είναι μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του ελέγχου καθώς αυτός θα διενεργείται αιφνιδίως από ανεξάρτητους ελεγκτές και εφόσον διαπιστωθεί παράβαση, τότε θα επιστρέφεται στον καταγγέλλοντα το παράβολο.
Ένα τέταρτο μέτρο για να μπλοκαριστεί η αυθαίρετη δόμηση είναι η έναρξη του δειγματοληπτικού ελέγχου του 5% των αυθαιρέτων που έχουν τακτοποιηθεί με τους νόμους της τελευταίας δεκαετίας, κάτι που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2023.