Αναμένονται 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων συνολικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ στους προσεχείς μήνες

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αναμένονται 14.000 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων συνολικής αξίας 1,35 δισ. ευρώ στους προσεχείς μήνες
Για την περίοδο των τελευταίων 18 μηνών από τα 95.906 ακίνητα για τα οποία έχει «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό «σφυρί», μόλις 13.000 πλειστηριασμοί έχουν καταλήξει επιτυχώς. Ποια στοιχεία έδωσε ο κ. Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της εταιρείας Prosperty για την περίοδο από το 2020 και μετά. Η ιδιαίτερη εγχώρια αγορά, που οφείλεται το χαμηλό ποσοστό επιτυχημένων πλειστηριασμών.

Περίπου 14.000 νέοι πλειστηριασμοί, συνολικής εκτιμώμενης αξίας 1,35 δισ. ευρώ, με τη μέση αξία κάθε ακινήτου να υπολογίζεται σε 109 χιλιάδες ευρώ, αναμένονται να έρθουν τους επόμενους 10 μήνες. Την ίδια στιγμή για την περίοδο των τελευταίων 18 μηνών από τα 95.906 ακίνητα για τα οποία έχει «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό «σφυρί», μόλις 13.000 πλειστηριασμοί έχουν καταλήξει επιτυχώς, με μία συνολική αξία που αντιστοιχεί σε 1,5 δισ. ευρώ. Ήτοι, μόνο το 13% περίπου των πλειστηριασμών ακινήτων καταλήγουν επιτυχώς. Τα παραπάνω στοιχεία ανέλυσε στο πλαίσιο της 24ης Prodexpo (ετήσιο συνέδριο για το real estate) o Αντώνης Μαρκόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της Prosperty, της γνωστής εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών ακινήτων με έμφαση την τεχνολογία και τη συλλογή δεδομένων.

Πού οφείλονται τα χαμηλά ποσοστά επιτυχημένων πράξεων

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μία ιδιαίτερη αγορά, όπου είναι πολύ μικρό, κοντά στο 13%, το ποσοστό των προγραμματισμένων πλειστηριασμών που καταλήγουν επιτυχώς αφού το ευρύ κοινό δε συμμετέχει εύκολα.

Κατά τον ίδιο, υπάρχουν κάποιοι βασικοί λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό. Ένας από αυτούς είναι το ταμπού που υπάρχει γύρω από την όλη διαδικασία. Επίσης, υπάρχει το θέμα της χρηματοδότησης δεδομένου ότι ο δυνητικός αγοραστής θα πρέπει να έχει άμεσα διαθέσιμα τα χρήματα, ενώ δεν μπορεί να προσφύγει σε δανεισμό. Τέλος, σημείωσε ότι ο υποψήφιος αγοραστής δεν έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά με λεπτομέρειες το ακίνητο.

Η εικόνα από το 2020

Όπως σημειώθηκε, από το 2020 μέχρι σήμερα, δηλαδή την περίοδο που περιλαμβάνει και τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, έχουν βγει συνολικά 148.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, με συνολική αξία στα 18,3 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία κάθε ακινήτου είναι στις 128.000 ευρώ. Οι πλειστηριασμοί που έχουν καταλήξει επιτυχώς αντιστοιχούν μόλις σε 19.200, νούμερο που αντιστοιχεί στο 12,9% επί του συνόλου.

Όσον αφορά στην περίοδο ειδικά των τελευταίων 18 μηνών, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση διαδικασιών, ωστόσο, οι επιτυχείς πλειστηριασμοί παραμένουν σε χαμηλά ποσοστά. Όπως προκύπτει από σχετικά νούμερα που παρουσιάστηκαν, από το συνολικό νούμερο των 95.906 πλειστηριασμών, οι 13.000 έχουν καταλήξει επιτυχώς με μία αξία 1,5 δισ. ευρώ. Η συνολική αξία των αρχικά προγραμματισμένων πλειστηριασμών αντιστοιχεί σε 11,5 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αξία κάθε ακινήτου είναι στις 120 χιλιάδες.

Προβαίνοντας σε μια εκτίμηση για το πώς προβλέπεται να κινηθεί ο κλάδος, με βάση τα στοιχεία από την πλατφόρμα της Prosperty, ο κ. Μαρκόπουλος εκτιμά ότι «υπάρχει σημαντική ζήτηση. Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην προσφορά ακινήτων και κυρίως για καλά τιμολογημένα ακίνητα. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει σωστή τιμολόγηση ακινήτων. Είμαι αρκετά αισιόδοξος για την αγορά παρά το γεωπολιτικό περιβάλλον γύρω μας. Συνοπτικά, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και του υψηλού κόστους, υπάρχει υψηλή ζήτηση γιατί το ακίνητο παραμένει ασφαλές καταφύγιο. Είμαι αισιόδοξος. Εμείς έχουμε πολλά δεδομένα από τη ζήτηση. Έχουμε 25.000 εγγεγραμμένους αγοραστές. Ανακοινώσαμε την πλατφόρμα για τα στεγαστικά δάνειο. Η ζήτηση είναι εκεί».

Ιδιαίτερη η αγορά

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Prosperty μίλησε για μια ιδιαίτερη, όπως τη χαρακτήρισε αγορά που υπάρχει στην Ελλάδα, αυτή των πλειστηριασμών, σημειώνοντας επίσης ότι «η διαφορά μεταξύ της αρχικής και της τελικής τιμής δεν είναι πολύ μεγάλη. Υπάρχουν ευκαιρίες αρκεί να γίνει καλύτερη και η διαδικασία».

Αναφερόμενος στην εταιρεία της οποίας ηγείται, είπε: «Ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια, θεωρούμαστε μια start up από τρεις ανθρώπους, σήμερα είμαστε 100, με λειτουργία σε 4 χώρες. Η «καρδιά» μας είναι η τεχνολογία και τα data. Έχουμε δημιουργήσει ένα σύστημα που παρέχουμε σε μεγάλους παίκτες. Έχουμε τεχνογνωσία και ανθρώπους να τρέξουν υπηρεσίες πάνω στην ωρίμανση ακινήτων. Παρακολουθούμε την αγορά σε πραγματικό χρόνο, ακόμα και την ρευστότητά της. Έχουμε πολύ καλό επίπεδο υπηρεσιών και έχουμε στην Ελλάδα τρεις πλατφόρμες. Η πλατφόρμα αγοραπωλησίας και ενοικίασης, μια καινούργια προσπάθεια για το ακίνητο του πλειστηριασμού και τελευταίο εγχείρημα είναι το e-stegastiko. Είναι μια διαδικασία που θα επεκταθεί τους επόμενους μήνες».

Δ. Ανδριόπουλος: Η ελληνική κτηματαγορά καλείται να διαχειριστεί πολλούς κινδύνους

Στην 24η Prodexpo αναφορικά με την πορεία του real estate το 2024, γενικότερα, κυριάρχησε συγκρατημένη αισιοδοξία, κυρίως όμως, συστήνεται προσοχή γιατί το τοπίο αλλάζει διαρκώς κυρίως λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο, η ελληνική κτηματαγορά καλείται να διαχειριστεί πολλούς κινδύνους, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η αύξηση των επιτοκίων αλλά και του κατασκευαστικού κόστους, όπως και οι μη βιώσιμες πόλεις, όπως τις χαρακτήρισε, με τις ελλείψεις βασικών υποδομών. Χαρακτήρισε «παραδοξότητα» αυτό που ζούμε σήμερα στην ελληνική κτηματαγορά σε σχέση με άλλες χώρες που έχουν μπει σε καθοδικό κύκλο και εκτίμησε ότι θα υπάρξει δυσκολία στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων το 2024 και 2025.

Πρόσθεσε πως, εκτός από τα κόστη, διαπιστώνεται πρόβλημα και με τη δυνατότητα της κατασκευαστικής αγοράς να ανταπεξέλθει στον μεγάλο όγκο έργων υποδομής. Όπως είπε η κατασκευαστική αγορά έχει να εκτελέσει έργα 10 δις. μέσα σε 4 χρόνια, όταν η παραγωγική της δυνατότητα είναι για έργα 1 δις. ετησίως.

Κατά τον κ. Ανδριόπουλο επίσης είναι αναγκαίο να «λειτουργήσουμε έξυπνα για να αξιοποιήσουμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ανέφερε το παράδειγμα του εμφυλίου πολέμου στο Λίβανο τη δεκαετία του 1970) όταν δόθηκε η δυνατότητα λιβανέζικες εταιρείες να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να γίνει το ίδιο στην παρούσα συγκυρία με το Ισραήλ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider