Τους λόγους που τα ακίνητα στην Αθήνα «τρέχουν» γρηγορότερα από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις, επιχειρεί να αναλύσει το Bloomberg, διαπιστώνοντας πως η ελληνική πρωτεύουσα έχει γίνει μια από τις πιο καυτές αγορές κατοικιών της Ευρώπης.
Μάλιστα, το επίμαχο δημοσίευμα εστιάζει στο Γκάζι, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως από υποβαθμισμένη βιομηχανική περιοχή, έχει φτάσει να διαθέτει διαμερίσματα σε τιμές αντίστοιχες με εκείνες των πιο πλούσιων ευρωπαϊκών πόλεων, την ίδια στιγμή που πολυτελείς κατασκευές εμφανίζονται κατά μήκος της ακτογραμμής της ελληνικής πρωτεύουσας.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακίνητα: Πόσο μειώθηκε η ιδιοκατοίκηση στην Ελλάδα – «Χάθηκαν» πάνω από 100 χιλ. κατοικίες τα τελευταία χρόνια
Οι τιμές των κατοικιών στην Αθήνα εκτινάχθηκαν κατά 12,2% τον Οκτώβριο με την αύξηση να είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη μεταβολή στην Στοκχόλμη, την ώρα που οι τιμές σε άλλες πόλεις, όπως στο Παρίσι, υποχωρούν. Η άνοδος οφείλεται εν μέρει στη μακρά, αργή επίπτωση της κρίσης χρέους της Ελλάδας.
Εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια είναι μπλεγμένα σε διάφορες νομικές υποθέσεις, με αποτέλεσμα η αγορά να είναι «ρηχή» και οι τιμές στην Αθήνα να ανεβαίνουν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη. Πρόκειται για υποθηκευμένα σπίτια σε κόκκινα δάνεια, όπου οι διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή καθυστερούν. Τελικά, τα σπίτια αυτά θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό, όμως οι διαπραγματεύσεις ταυτοχρόνως συμπιέζουν την προσφορά, όπως εξηγεί το Bloomberg.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μίσθωμα έως 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως για τη «στέγη» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Ασφαλώς, το πρόβλημα της έλλειψης στέγης απασχολεί τις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, την ώρα που το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος πλήττει την αγοραστική δύναμη. Το Bloomberg City Tracker δείχνει ότι οι τιμές κατέγραψαν πτώση σε Λονδίνο, Παρίσι και Βερολίνο τον τελευταίο μήνα (σε σχέση με πέρυσι), αλλά στο Μιλάνο, τη Μαδρίτη και τη Στοκχόλμη εξακολουθούν να σημειώνουν αυξήσεις άνω του 3%.
«Δεν υπάρχουν ακίνητα στην αγορά», δήλωσε ο Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος του Κτηματομεσιτικού Συλλόγου Αθηνών-Αττικής, ο οποίος απέδωσε επίσης την άνοδο των τιμών στη ζήτηση που τροφοδοτήθηκε από το πρόγραμμα της «χρυσής βίζας». Εκτός από την έλλειψη ακινήτων, το ράλι των τιμών αποδίδεται και στην ανάκαμψη της οικονομίας, με την οποία οι Έλληνες αποκτούν μεγαλύτερη καταναλωτική δύναμη. Η ελληνική οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος και το κατά κεφαλήν ΑΕΠ επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα του 2009, ξεπερνώντας τα 21.000 ευρώ φέτος (από το χαμηλό των 16.200 ευρώ στα βάθη της κρίσης).
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακίνητα: «Βαρύ» το κόστος στέγασης στην Ελλάδα - Η ΤτΕ «βλέπει» έντονο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και θετικές προοπτικές
Λόγω αυτής της δυναμικής, περιοχές όπως το Γκάζι έχουν γίνει περιζήτητες γειτονιές. Εν μέσω έλλειψης στέγης, πρώην αποθήκες έχουν μετατραπεί σε lofts γύρω από την Τεχνόπολη. Σε άλλα μέρη της Αθήνας, όπως το ακριβό προάστιο της Γλυφάδας, πολυτελή συγκροτήματα κατασκευάζονται για να προσελκύσουν πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ειδικά από την Κίνα. Και όπως σημειώνει το Bloomberg, ξεκινούν και οι εργασίες στο Ελληνικό, με την ανάπλαση των 8 δισ. ευρώ να περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελή παραθαλάσσια σπίτια και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης το 2026.
Ταυτόχρονα, όμως, το κόστος στέγασης ξεπερνά το 1/3 του διαθέσιμου εισοδήματος των ελληνικών νοικοκυριών, ενώ ο μέσος όρος σε όλη την ΕΕ είναι 20%, με τις τιμές στην ελληνική αγορά κατοικιών να αναμένεται να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, παρά τις αβεβαιότητες στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδας. Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμείνει ισχυρό, όπως καταλήγει το Bloomberg.