Μετωπική σύγκρουση ξενοδόχων και εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μετωπική σύγκρουση ξενοδόχων και εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης
Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων φορέων αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, που σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή, με τους μεν ξενοδόχους να ζητάνε περαιτέρω περιορισμό της δραστηριότητάς της, αλλά και τους φορείς της βραχυχρόνιας να κάνουν λόγο για μια νέα εποχή, που αναγνωρίζει τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής φιλοξενίας.

Σε αντίθετη κατεύθυνση κινούνται οι αντιδράσεις των εμπλεκομένων φορέων αναφορικά με τις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, που σύντομα θα τεθούν σε εφαρμογή, με τους μεν ξενοδόχους να ζητάνε περαιτέρω περιορισμό της δραστηριότητάς της, αλλά και τους φορείς της βραχυχρόνιας να κάνουν λόγο για μια νέα εποχή, που αναγνωρίζει τις εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ως αναπόσπαστο τμήμα του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής φιλοξενίας.

Σε παρέμβασή του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, κάνει λόγο για την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των ρυθμίσεων που προωθούνται. Μάλιστα, μέλη του ΞΕΕ επισημαίνουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι με τα τρέχοντα μέτρα δεν θα επιλυθεί το πρόβλημα της στέγης στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες πόλεις που ανθεί η βραχυχρόνια μίσθωση, ενώ έωλα παραμένουν τα ζητήματα της ασφάλειας και ποιότητας των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα το ΞΕΕ, σε σχέση με τις υπό διαβούλευση ρυθμίσεις, επισημαίνει την υποχρέωση περαιτέρω ενίσχυσής τους, ως εξής:

1. Με το να υποχρεούνται τουριστικά καταλύματα, οι πολυκατοικίες ή τα συγκροτήματα κατοικιών που διατίθενται στο σύνολό τους για βραχυχρόνια μίσθωση, να αδειοδοτηθούν υπό τις υπάρχουσες μορφές καταλυμάτων, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί και όπως είναι αναγκαίο να γίνει για τη διαφύλαξη του υγιούς ανταγωνισμού.

2. Με τη θέσπιση λειτουργικών προδιαγραφών, προκειμένου να διασφαλίζονται πλήρως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους επισκέπτες και τους ενοίκους των πολυκατοικιών που αναπτύσσεται σχετική δραστηριότητα και να προστατευτεί η ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος.

3. Να θεσπιστεί ετήσιο όριο 60 ημερών για την άσκηση της δραστηριότητας, έτσι ώστε να μεταφερθούν ακίνητα από την αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη μακροχρόνια, ανακουφίζοντας τους πολίτες στο στεγαστικό πρόβλημα που υφίστανται, λόγω των υψηλών ενοικίων. Έτι περαιτέρω, δε, να βοηθηθούν τα νησιά που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν στέγη σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και πολλές άλλες ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.

Στον αντίποδα, ο Στάθης Καρόπουλος, διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA Greece), τονίζει πως η επερχόμενη ρύθμιση βάζει τις βάσεις για την πιο επαγγελματική μόρφη της Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην αγορά. Οπως εξηγεί, οι εν λόγω ρυθμίσεις αποτελούν την αναγνώριση των εταιρειών βραχυχρόνιας μίσθωσης ως αναπόσπαστου τμήματος του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής φιλοξενίας.

Ταυτόχρονα, απαντά στις προκλήσεις για τη θεμελίωση ενός πιο επαγγελματικού προσφέρομενου προϊόντος προς τους επισκέπτες της χώρας. «Πιστεύουμε ότι με ένα σταθερό και ξεκάθαρο πλαίσιο, οι εταιρείες διαχείρισης και τα μέλη του STAMA Greece θα έχουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά» αναφέρει ο κ. Καρόπουλος.

Σε ερώτηση για το αποτύπωμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην ελληνική κοινωνία, υπογραμμίζει ότι η σημασία της είναι πλέον αναγνωρίσιμη στο οικονομικό πεδίο, όπως και η συμβολή της στο ΑΕΠ. Παράλληλα, η συνεισφορά της στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών δεν μπορεί να αγνοηθεί, όπως λέει.

Σε ό,τι αφορά τη δυσκολία εύρεσης στέγης, αναφέρει ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν μια σειρά από παράγοντες που τα επηρεάζουν και δεν είναι μονοδιάστατα. «Ως STAMA θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, για να βρεθούν και να υλοποιηθούν βιώσιμες πρακτικές προς το κοινό όφελος όλων» σημειώνει ο κ. Καρόπουλος.

Οι ρυθμίσεις για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Με στόχο τη διασφάλιση ισότιμου ανταγωνισμού στην τουριστική αγορά, τη διασταύρωση των εισοδημάτων και την ενίσχυση του κλάδου της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το αρμόδιο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ανακοινώσει τα εξής:

– Φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το εισόδημα που αποκτάται από νομικά πρόσωπα, από τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτου, θεωρείται εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και υπόκειται σε ΦΠΑ.

– Αυξάνονται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ (σήμερα το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ).

– Ορίζεται ως βραχυχρόνια η μίσθωση ακινήτου, ανεξάρτητα αν είναι αναρτημένο σε ψηφιακή πλατφόρμα ή όχι, για χρονική διάρκεια μικρότερη των εξήντα ημερών κάθε φορά και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες, πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων.

– Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων.

– Καταργείται ο φόρος διαμονής και θεσπίζεται το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση», σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, τουριστικές επαύλεις, βραχυχρόνιες μισθώσεις και τουριστικές επαύλεις. Το τέλος κλιμακώνεται κατά τους μήνες Μάρτιο έως Οκτώβριο από 1,5 έως 10 ευρώ την ημέρα και από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η μάχη με τα κύματα του πλοίου «Αχαιός» για να δέσει στην Αίγινα - Βίντεο

Ο Ψυχρός Πόλεμος του 21ου αιώνα

Σποτ ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ακρίβειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider