Τις θέσεις της ΠΟΜΙΔΑ ανέπτυξε διεξοδικά ο πρόεδρος της, Στράτος Παραδιάς, στη διάρκεια του σημερινού ετήσιου συνεδρίου της. Ειδικότερα, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της UIPI Στράτος Παραδιάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι σήμερα «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια εξοντωτική φορολογική κλίμακα μισθωμάτων που φτάνει το 45%, χωρίς οποιοδήποτε αφορολόγητο όριο, που είναι και η μόνη η οποία δεν εκλογικεύτηκε κατά τις δύο τελευταίες κυβερνητικές θητείες, σε αντίθεση με τις άλλες δύο φορολογικές κλίμακες».
Επίσης ανέφερε ότι είναι αντιμέτωποι :
«-Με ένα ΕΝΦΙΑ ο οποίος με τον νέο συμπληρωματικό του φόρο αδικεί συνειδητά μερίδα των φορολογουμένων, εκείνων που πάντα πλήρωναν τα περισσότερα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη του την πραγματική φοροδοτική δυνατότητά τους, ήτοι το πραγματικό εισόδημα, από το οποίο θα καλυφθεί η πληρωμή του φόρου
- Με το ενδεχόμενο της πλήρους απαξίωσης, πραγματικό "ξαφνικό θάνατο", του συνόλου σχεδόν της εκτός σχεδίου κτηματικής περιουσίας του ελληνικού λαού, χωρίς καμιά προβλεπόμενη αποζημίωση, γεγονός που θα οδηγήσει χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες στα ελληνικά και διεθνή δικαστήρια κατά του Δημοσίου, ενώ παράλληλα δημιουργούνται προϋποθέσεις για περιέλευση των απαξιωμένων αυτών εκτός σχεδίου εκτάσεων σε μεγάλα επενδυτικά σχήματα έναντι συμβολικών τιμημάτων.
- Με την αδυναμία μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων εξ αιτίας της εφαρμογής της ταυτότητας κτιρίου και της αδυναμίας διόρθωσης του εμβαδού που αναφέρεται στα συμβόλαια και τις πράξεις οροφοκτησίας, ώστε αυτά να ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων υφίσταται από την ανέγερση του κτιρίου.
- Με την επερχόμενη απαξίωση των υφισταμένων κτιρίων εξαιτίας της αδυναμίας χρηματοδότησης της υποχρεωτικής ενεργειακής αναβάθμισής τους, που ούτε η ελληνική οικογένεια ούτε το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να υποστηρίξουν, χωρίς ουσιαστική κρατική βοήθεια.
- Με τη συνέχιση χρέωσης δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού στα μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα λόγω άγνοιας της υποχρέωσης δήλωσης της διακοπής στον αρμόδιο Δήμο και της διεύρυνσης της παραγραφής των αξιώσεων των Δήμων πέραν της πενταετίας που ισχύει για ολόκληρο τον λοιπό ευρύτερο δημόσιο τομέα.
- Με την κατάργηση των μισθωτικών συμφωνιών στην επαγγελματική στέγη, μέσω του πλαφόν 3% που προοιωνίζει δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο των μισθώσεων.
- Με την εξαίρεση των εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων ως εσόδων που απομειώνουν το νέο "τεκμήριο" των ελευθέρων επαγγελματιών».
«Σήμερα όμως εμφανίζεται και στη χώρα μας το πρόβλημα της έλλειψης κατοικιών για εκμίσθωσή τους ως κύρια κατοικία, που επιτείνεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης στην οποία δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη "κοινωνικής κατοικίας". Όλοι αναφέρονται στο πρόβλημα και τις συνέπειές του, ιδιαίτερα σε βάρος της νέας γενιάς, αναγνωρίζοντας ότι η ζήτηση έχει αυξηθεί, ενώ η προσφορά διαρκώς περιορίζεται, λόγω των χιλιάδων κατοικιών που παραμένουν κλειστά για διάφορους λόγους και ιδίως λόγω των υψηλών φορολογικών συντελεστών που καθιστούν ασύμφορη την εκμίσθωσή τους, ιδίως όταν απαιτείται και η διενέργεια εργασιών συντήρησης, ανακαίνισης ή αναβάθμισης.
Ωστόσο, μόνον η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει τη μόνη λύση που θα διασφαλίσει την αύξηση της προσφοράς, επαναφέροντας πολλές χιλιάδες ακίνητα στην αγορά, και θα εκλογικεύσει τα ενοίκια».
Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια
Η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει την άμεση νομοθέτηση ενός τριετούς ισχύος, one-time μεταβατικού μέτρου - γέφυρας, με την εξής απλή προσθήκη στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος:
«Στο ισχύον εδάφιο υπό στοιχείο α) της παρ. 3 του άρθρο 38 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν. 4172/2013) (Σημ.: Αν ο εκμισθωτής ή ο παραχωρών είναι φυσικό πρόσωπο εκπίπτει ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης ή άλλες πάγιες και λειτουργικές δαπάνες του ακινήτου.) προστίθεται δεύτερη πρόταση ως εξής: "Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 100% αν το εισόδημα προέρχεται από νέα εκμίσθωση κατοικίας ελάχιστης τριετούς μισθωτικής διάρκειας με ημερομηνία έναρξης από την 1.1.2024 έως και 31.12.2026 και για τα πρώτα τρία (3) έτη της κάθε μίσθωσης, εφόσον η κατοικία εκμισθώνεται προς φυσικά πρόσωπα για χρήση ως κύρια κατοικία τους και ήταν κενή τουλάχιστον καθ' όλο το έτος 2023 ή διέθετε ενεργό ΑΜΑ βραχυχρόνιας μίσθωσης την 31.12.2023.".
Η υιοθέτηση του μέτρου αυτού, χωρίς εξαιρέσεις, κριτήρια και "ναι μεν αλλά" αποτελεί μονόδρομο για την άμεση επίλυση του στεγαστικού γιατί θα αναστρέψει εντελώς τη σημερινή εικόνα της αγοράς, κάνοντας τους ιδιοκτήτες να σπεύσουν να αναζητήσουν ενοικιαστές ώστε να επωφεληθούν του μέτρου, και θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους:
- Τους ενοικιαστές γιατί θα βρουν αμέσως σπίτι και θα αποκλιμακωθούν τα ενοίκια.
- Τους ιδιοκτήτες που με το κίνητρο αυτό θα παρακινηθούν να αξιοποιήσουν τις κενές κατοικίες τους προς όφελος αυτών αλλά και της κοινωνίας.
- Τους ιδιοκτήτες με τις παλαιές μισθώσεις γιατί η εξισορρόπηση προσφοράς και ζήτησης θα ομαλοποιήσει την αγορά και θα καταστήσει άνευ αντικειμένου κάθε πρόταση για επιβολή ενοικιοστασιακών μέτρων σε βάρος τους.
- Το Κράτος γιατί είναι ο μόνος τρόπος να λυθεί άμεσα και αποτελεσματικά το πρόβλημα στη στέγαση μισθωμένης κατοικίας, χωρίς ουσιαστική δημοσιονομική απώλεια!».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ