Lamda Development - Ελληνικό: «Σαρώνουν» τα ακίνητα της Little Athens οι ξένοι

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda Development - Ελληνικό: «Σαρώνουν» τα ακίνητα της Little Athens οι ξένοι
Για τη νέα οικιστική γειτονιά του Little Athens το ποσοστό των ξένων που έχουν κλείσει πωλήσεις έχει ανέβει στο 30%, σε συνέχεια και της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε το Μάρτιο. Οι συνολικές πωλήσεις και η Lamda Malls. Τι ειπώθηκε στους αναλυτές.

Η πολύ καλή πορεία στο μέτωπο των πωλήσεων κατοικιών αλλά και σε σχέση με τις μισθώσεις των εμπορικών χώρων που κινούνται σε επίπεδα υψηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων, όπως και χτες ανέφερε το insider.gr, οδηγούν τη διοίκηση της Lamda Development να προβλέπει και συνέχιση της υψηλής λειτουργικής κερδοφορίας στα επόμενα τρίμηνα.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις πωλήσεις κατοικιών, στο πλαίσιο της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της Lamda, επισημάνθηκε ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί και το μερίδιο των αγοραστών από το εξωτερικό. Στο οικιστικό μέτωπο έχουν προχωρήσει οι πωλήσεις ήδη για ποσοστό άνω του 40% των προβλεπόμενων μονάδων της α’ φάσης, ήτοι 1.121 συνολικά. Οι κατοικίες του παραλιακού μετώπου αγοράστηκαν στην πλειονότητά τους από Έλληνες, με το ποσοστό των ξένων να περιορίζεται σε 5-10%. Όπως, όμως, αναφέρθηκε, για τη νέα οικιστική γειτονιά του Little Athens το ποσοστό των ξένων που έχουν κλείσει πωλήσεις έχει ανέβει στο 30%, σε συνέχεια και της διεθνούς καμπάνιας που ξεκίνησε το Μάρτιο.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά από τις 1.121 οικιστικές μονάδες της α’ φάσης, τα σπίτια του παραλιακού μετώπου αντιστοιχούν σε 315 συνολικά, εκ των οποίων έχουν ήδη «κλειστεί» με σχετικές συμφωνίες 301 κατοικίες. Για τη μεγάλη γειτονιά του Little Athens από τα 342 που έχουν βγει μέχρι σήμερα στην αγορά (από το τέλος του 2023 και μετά) έχουν κλείσει συμφωνίες με κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές για 206 διαμερίσματα ή περίπου 60%.

Όπως επίσης, αναφέρθηκε, προχωρά η πώληση γης για οικιστικά ακίνητα (50.000 τ.μ.) εντός του Ελληνικού με τις διαδικασίες να ολοκληρώνονται σε περίπου ένα μήνα, ενώ ίσως προστεθούν και νέα οικόπεδα το 2025.

Αναμένεται άνοδος μεγεθών

Χτες, ο CFO της Lamda Development κ. Χάρης Γκορίτσας ανέφερε προς τους αναλυτές ότι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου είναι ένα επιπλέον παράδειγμα για το πώς θα βελτιώνονται περαιτέρω οι επιδόσεις της εταιρείας τρίμηνο με τρίμηνο, με τη Lamda να έχει επιτύχει λειτουργική κερδοφορία σε διάστημα σχεδόν 3 ετών από την έναρξη του έργου. Συνολικά, η Lamda έχει καταγράψει πάνω από 670 εκατ. ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων μέχρι το τέλος Μαΐου. Οι εκτιμήσεις για τα έσοδα στο τέλος του έτους είναι στα 900 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις

Σε σχέση με τις επενδύσεις, το α’ τρίμηνο 2024 πραγματοποιήθηκαν κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) 46 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας το ποσό των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών για κτίρια και έργα υποδομών από την έναρξη του έργου έως την 31.03.2024 στα 361 εκατ., και ανάλογα αναμένεται να κινηθούν και τα επόμενα τρίμηνα. Η αρχική πρόβλεψη ήταν για 2 δισ. ευρώ για την α' φάση του έργου στο Ελληνικό και το νούμερο δεν αναθεωρήθηκε. Τα στελέχη της Lamda εκτίμησαν πως στα επόμενα τρίμηνα οι επενδύσεις θα θα βαίνουν αυξανόμενες και θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2025 λόγω του μεγαλύτερου κατασκευαστικού όγκου, όσο ωριμάζει το έργο. Προς το παρόν το capex παραμένει στα 50 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά τρίμηνο.

Τα Malls

Σε σχέση με το πλάνο εισαγωγής της Lamda Malls στο ΧΑ, οι εκπρόσωποι της διοίκησης επανέλαβαν ότι «έχει προχωρήσει την προετοιμασία, ωστόσο η εισηγμένη δεν θα βιαστεί και θα περιμένει το κατάλληλο timing, μέχρι να είναι κατάλληλες και ευνοϊκές οι συνθήκες της αγοράς. Τα υφιστάμενα malls του ομίλου σε Μαρούσι και Θεσσαλονίκη καθώς και το Designer Outlet στα Σπάτα εξακολουθούν και το 2024 να παρουσιάζουν πολύ υψηλές επιδόσεις, υψηλότερες ακόμη και από τα υψηλά επίπεδα της περυσινής χρονιάς με ποσοστά πληρότητας από 97% (σ.σ. για το εκπτωτικό χωριό) έως 99% για τα άλλα malls. Επίσης, όπως επισημάνθηκε οι μισθώσεις για τους εμπορικούς χώρους στο Ελληνικό εξακολουθούν να ξεπερνούν τις προσδοκίες των ανθρώπων του ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

O άθλος της Eurobank - Αγκάθι το DTC - Αλλάζει χέρια το Kinetta Beach

Dimand: «Ψήνει» στρατηγικές συνεργασίες, ετοιμάζει exit από Πύργο Πειραιά και Μινιόν – Πώς προχωρούν νέες αναπτύξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider