Μεταβιβάσεις ακινήτων: Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες έως το 2026 – Στον πάγο ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Με τις ίδιες αντικειμενικές αξίες έως το 2026 – Στον πάγο ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και ο φόρος υπεραξίας
Δεν αλλάζουν φόροι και έξοδα που επιβαρύνουν όσους μεταβιβάζουν ακίνητα. Ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν κατοικία. Σε ποιες περιοχές θα γίνουν διορθώσεις στις τιμές ζώνης.

Με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες θα γίνονται οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων μέχρι το τέλος του 2025. Μπορεί το ράλι των τιμών να συνεχίζεται στην αγορά των ακινήτων, αλλά η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μην πειράξει τις αντικειμενικές αξίες, ενώ έχει αποφασίσει να κρατήσει στο συρτάρι το ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και το φόρο υπεραξίας. Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, παραμένει οξύ το πρόβλημα της στέγης καθώς λείπουν από την αγορά 200.000 κατοικίες, ενώ παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί και να ενισχυθεί ο ανοδικός ρυθμός των επενδύσεων στο εγχώριο real estate.

Με το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών στα σημερινά επίπεδα, του ΦΠΑ 24% και του φόρου υπεραξίας οι φορολογούμενοι που αποκτούν ή μεταβιβάσουν ακίνητα στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους δεν θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρους και αυξημένα έξοδα (συμβολαιογραφικά έξοδα, τέλη μεταγραφής στο Κτηματολόγιο, αμοιβή μεσίτη).

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί αλλά και με βάση το σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου:

1. Αντικειμενικές αξίες: Στον «πάγο» μπαίνουν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος του 2025. Ακόμα και στην περίπτωση που αποφασιστεί η αναπροσαρμογή των τιμών μέσα στο επόμενο έτος, οι νέες τιμές για τις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ενεργοποιηθούν το 2026.

Διορθώσεις

Αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα μόνο για 36 περιοχές σε 12 δήμους της χώρας για τις οποίες έγιναν δεκτές οι ενστάσεις για επαναπροσδιορισμό των τιμών εκκίνησης των ακινήτων. Το έργο της επανεξέτασης έχουν αναλάβει ιδιώτες εκτιμητές. Στη λίστα με τους δήμους στους οποίους επανεξετάζονται οι τιμές ζώνης από ιδιώτες εκτιμητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η επανεξέταση θα οδηγήσει αυτόματα στη μείωση των τιμών είναι οι δήμοι: Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Γλυφάδας, Πειραιά, Ιθάκης, Καρπάθου, Λουτρακίου, Σύμης, Πύργου, Ρόδου και Λέρου. Οι εκτιμητές αφού ολοκληρώσουν το έργο τους θα υποβάλουν την πρότασή τους στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης. Σε κάθε περίπτωση εάν υπάρξουν διορθώσεις στις αντικειμενικές αξίες, αυτές δεν θα ισχύσουν αναδρομικά αλλά από τη ημερομηνία δημοσίευσης της υπουργικής απόφασης.

2. ΦΠΑ στις νέες οικοδομές: Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναστολή μέχρι το τέλος του 2025 του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Το «πάγωμα» του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα αδιάθετα ακίνητα του κατασκευαστή, από όλες τις άδειες οικοδομής που έχουν εκδοθεί και αφορούν είτε ιδιόκτητα ακίνητά του είτε ακίνητα τα οποία ανεγείρει ο ίδιος με το σύστημα της αντιπαροχής, μέχρι την αίτηση αναστολής. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση των αντοχών της οικοδομής απέναντι στις αναταράξεις από την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες και τη διόγκωση του κόστους κατασκευής, και η ενίσχυση της ανοδικής της πορείας, καθώς αποτελεί μία από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της ανάπτυξης της οικονομίας. Από την πλευρά τους, παράγοντες της κτηματαγοράς επισημαίνουν ότι η αναστολή του ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές αποτελεί βασικό σύμμαχο και κίνητρο για τον εκάστοτε κατασκευαστή και επενδυτή, που επιθυμεί να επενδύσει στην ελληνική κτηματαγορά.

3. Φόρος Υπεραξίας: Προς κατάργηση φαίνεται να οδεύει το μέτρο της επιβολής Φόρου Υπεραξίας 15% στα κέρδη από τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Το μέτρο, το οποίο ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ έχει ανασταλεί έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στο εμβληματικό ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ οι πρώτες κοινωνικές κατοικίες - Όλες οι παρεμβάσεις για το στεγαστικό

Τουρισμός: Κόφτης στα Airbnb και μέτρα για κορεσμένους προορισμούς στο «πακέτο» της ΔΕΘ

Ελαφρύνσεις σε ιδιοκτήτες ακινήτων, επαγγελματίες και φοροκίνητρα για συγχωνεύσεις – Όλα τα φορολογικά μέτρα στο πακέτο της ΔΕΘ

gazzetta
gazzetta reader insider insider