Τα τραπεζικά δρώμενα έχουν γίνει μάλλον ενδιαφέροντα για τους μετόχους τους. Ο λόγος δεν έχει σχέση με το αν οι τράπεζες θα πραγματοποιήσουν ή όχι κερδοφορία, αλλά με το τι τελικώς θα πουλήσουν. Κάποιοι εξ' αυτών μαθαίνω πως ενδιαφέρονται για τα υπό πώληση. Νόμιμο και ηθικό;
Πολύ ωραίες οι ανακοινώσεις της Cenergy για νέα έργα όπως η χθεσινή που αναφέρει ότι «Η Subsea 7 αναθέτει το υποθαλάσσιο έργο KEG της Aker BP στη Σωληνουργεία Κορίνθου για σωλήνες HFW μεγάλου μήκους». Όμως αν δεν κάνω λάθος η Cenergy είναι εισηγμένη εταιρία και δεν είναι σωστό (sic) να μην ανακοινώνει το τίμημα και να δημιουργούνται μόνο εντυπώσεις. Η εταιρία αδικεί λίγο τον εαυτό της.
Και ήλθε η ώρα να αδικήσω εγώ τον εαυτό μου που αδυνατώ να καταλάβω την ανακοίνωση της Τζιρακιάν για τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης. Αναφέρει σε όλες τις αποφάσεις με τρόπο καρμπόν «Εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, με ψήφους 1.468.438 υπέρ και 0 κατά, απεχουσών ψήφων 180.414 και απόντος του λοιπού παριστάμενου μετοχικού κεφαλαίου εκ ψήφων 1.399.148». Κάνω λοιπόν λογαριασμό και βλέπω ότι ψηφίζουν υπέρ 1.468.438 και μετά έχουμε αποχή 180.141 ψήφων αλλά και αποχή του παριστάμενου μετοχικού κεφαλαίου 1.399.148.
Και ρωτώ. Υπάρχει πλειοψηφία όταν οι θετικές ψήφοι είναι λιγότερες από τους υπόλοιπους παριστάμενους; Το πάω πιο πέρα. Αν μια εταιρία έχει 1.000 μετοχές και κατατεθούν στη Γενική Συνέλευση 800, αλλά ψηφίσουν 200 και οι υπόλοιποι 600 είναι απέχοντες παριστάμενοι υπάρχει απόφαση κατά πλειοψηφία; Αν υπάρχει πραγματικά ομολογώ ότι μετά από τόσα χρόνια στο ελληνικό Χρηματιστήριο συνεχίζω να μαθαίνω καινούργια πράγματα για το πως ορίζεται η πλειοψηφία.
Παρεμπιπτόντως, έγινε ένας μικρός χαμός σε εταιρίες αλλά και ελεγκτικές με την ανακοίνωση Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη ότι μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών στο 22% από 24% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Και έγινε μπέρδεμα διότι η σχετική διάταξη έχει γίνει νόμος από τον περασμένο Μάιο. Κοινώς ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε - εξήγγειλε κάτι που έχει ψηφιστεί εδώ και μήνες. Και η αντιπολίτευση φυσικά κοιμάται τον ύπνο του δικαίου. Γι' αυτό και δύσκολα θα γίνει κυβέρνηση.
Για να μην πούμε πόσο πολύ άργησε να καταλάβει η αντιπολίτευση τα θέματα των γονικών παροχών αν ποτέ τα κατάλαβε. Εμείς που τα καταλάβαμε να σας πούμε πως έτσι μοιράζονται τα περιουσιακά στοιχεία ανάμεσα στην οικογένεια, χωρίς φόρους, είτε αυτά είναι ακίνητα, είτε κινητά, είτε μετρητά, είτε μετοχές.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.