Έχω αρχίσει να πιστεύω πως είναι απίστευτες οι κοινοτυπίες οι οποίες συζητούνται στα συνέδρια, δεν ξεφεύγουν πια με τίποτε. Ο ένας αντιγράφει τον άλλον. Τα ίδια και τα ίδια.
Ειπώθηκε: Εφόσον ο πόλεμος τελειώσει σχετικά σύντομα, ο πληθωρισμός θα είναι ένα φαινόμενο του 2022. Υπόθεση - συμπέρασμα. Μόνον που αυτός ο πόλεμος διέψευσε τους πάντες μέχρι στιγμής. Ίσως να συνεχίσει να μας διαψεύδει. Μακάρι και όχι.
Αν καταλαβαίνω καλά, τελικώς η Ρωσία θα συνεχίσει να δέχεται ευρώ για να μας προμηθεύει αέριο. Πολύ δούλεμα πέφτει εκεί στο Μόσκοβο. Και στη Δύση βεβαίως...
Δημιούργησε κι εσύ ένα μύθο μπορείς. Αυτό φαίνεται ότι είναι το δόγμα του κου Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο οποίος αποκτά το 45% της ΙΟΝ χωρίς να δοθούν ωστόσο στη δημοσιότητα ουσιαστικές λεπτομέρειες για να κριθεί και η συμφωνία. Και λεπτομέρειες για παράδειγμα αποτελούν το πόσο κόστισε το 45% και πόσο από το ποσό που πληρώθηκε ή όλο το ποσό προέρχεται από δανεισμό.
Γιατί μην γελιέστε, η συμφωνία έχει δανεικά και μάλιστα ουκ ολίγα. Έχοντας δε δει τι δρόμος προτιμήθηκε στο πρόσφατο παρελθόν για παράδειγμα στην περίπτωση του ΝΙΚΑ αντιλαμβάνομαι ότι ο κος Σπύρος Θεοδωρόπουλος έχει βρει τον τρόπο να δανείζεται όταν άλλοι επιχειρηματίες βρίσκουν τοίχο καθώς αντιμετωπίζονται με αυστηρά τραπεζικά κριτήρια. Και αυτό έχει χαρακτήρα θαύματος. Τα θαύματα βέβαια περιέχουν και κοπές και ενίοτε συχνές αναδιαρθρώσεις δανείων όταν δεν βγαίνουν τα business plans πράγμα που είδαμε κατ' επανάληψη στο στην περίπτωση του ΝΙΚΑ χωρίς αυτό να αποτελέσει κάποιου τύπο εμπόδιο.
Παρ όλα αυτά ευχόμαστε να πάνε όλα καλά με την ιστορική πράγματι ΙΟΝ καθώς το έχει ανάγκη η χώρα χωρίς να σημαίνει ότι τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας ταυτίζονται με του κου Σπύρου Θεοδωρόπουλου.
Η κίνηση της Moody's ήταν μάλλον καλύτερη του αναμενομένου με δεδομένο πως την ίδια ημέρα που αναβάθμισε τη Δημοκρατία η DBRS, η Moody's δεν έβγαλε έκθεση όπως αναμενόταν πως θα συμβεί. Σαφές προβάδισμα σε Eurobank και Εθνική. Πάντως κάποια στιγμή δεν θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιοι δείκτες αποτελεσματικότητας για τον τρόπο με τον οποίον λειτουργούν οι τράπεζες;
Ράλι στο Χρηματιστήριο για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ήταν θέμα χρόνου να τραβήξει προς τα πάνω η δεύτερη και όχι μόνο λόγω της εκτόξευσης της Ενεργειακής τον τελευταίο καιρό. Μιας και η αποτίμησή της είχε μείνει πίσω, να ισούται σχεδόν μόνο με το μερίδιό της στην Ενεργειακή. Λες και δεν υπάρχουν άλλες εταιρείες, μερίδια, assets, projects και μεγάλες business στον όμιλο. Προφανώς λοιπόν δεν ήταν τυχαία η χθεσινή έκρηξη στη μετοχή. Με χρηματιστηριακούς όρους η μετοχή ήταν και είναι ευκαιρία...
Τώρα σε σχέση με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, είναι αλήθεια ότι η ζήτηση είναι πολύ ισχυρή. Το timing άλλωστε είναι εξαιρετικό πανευρωπαϊκά για εταιρείες ΑΠΕ τόσο στο πλαίσιο της απανθρακοποίησης όσο και λόγω και των συνεπειών του πολέμου και των ενισχυμένων ενεργειακών αναγκών. Και η ΤΕΡΝΕΡΓΑ είναι ακριβώς αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο που έχει σήμερα -και θα έχει...-τη μεγάλη ζήτηση. Και είναι αλήθεια ότι το ενδιαφέρον από ισχυρά funds αλλά και μεγάλους «παίκτες» - είτε ήδη συμμετέχουν, είτε όχι - που χτυπούν την πόρτα του Γ. Περιστέρη είναι πολύ μεγάλο. Και εκτιμώ ότι η ζήτηση για μεγάλα μετοχικά πακέτα, ακόμη και για σημαντικά ποσοστά συμμετοχής που υπάρχει, οδηγεί τα πράγματα σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ανταπόκριση ή όχι, σε σαφώς υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα της μετοχής... Σίγουρα η περίπτωση της ΤΕΡΝΕΡΓΑ δεν θα μας αφήσει να πλήξουμε...
Σε ιστορικό υψηλό οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα το 2021, πρωταγωνιστής ο κλάδος των ακινήτων, λέει η Eurobank στην 7ήμερη έκθεσή της. Όμως, όμως... η τάση μέσα στο 2022 δείχνει πάγωμα, ενώ οι υποχρεώσεις διογκώνονται.
Το βασικό πρόβλημα είναι πως πριν προλάβει να επαναλειτουργήσει η μηχανή της οικονομίας μετά τον Covid οι απαιτήσεις πρόβαλαν βίαιες. Νέα χρέ και υψηλός πληθωρισμός κάνουν ένα κράμα που επιζητεί λύση άμεση. Αντ' αυτού οι απαιτήσεις προβάλλουν αμείλικτες αλλά συγχρόνως και οι πιέσεις κρατικές και άλλες προβάλλουν μεγάλες.
Φτάνει η ώρα των υπογραφών για το project του ΚΕΛ Ψυττάλειας. Για σήμερα, εκτός απροόπτου πάντα, έχει προγραμματιστεί η υπογραφή της 5ετούς σύμβασης ανάμεσα στην ΕΥΔΑΠ και την κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ – ΕΡΓΟΤΕΜ (με τις μεγάλες εταιρείες να έχουν μερίδιο 40% η κάθε μία), όπως ήδη σας έχει ενημερώσει το insider.gr, ώστε να κλείσει και επισήμως η εκκρεμότητα αυτή που κράτησε αρκετό χρονικό διάστημα. Έτσι , ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ προσθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους μια σύμβαση άνω των 168 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.