H χώρα εξελίσσεται σε πολιτικό καμίνι. Αλλά την ίδια στιγμή το καμίνι αυτό- από πλευράς πολιτικής- θα επιχειρηθεί να αποθερμανθεί με τη μόνη βέβαιη μέθοδο που δεν είναι άλλη από τις παροχές. Ετούτη η κυβέρνηση άλλωστε έχει αποδείξει πως μπορεί να μοχλεύει τις παροχές επαρκώς για να φτάσουν για όλους.
Είναι εκεί λοιπόν που η Κεντρική μας Τράπεζα πετάγεται και προειδοποιεί. Θα μου πείτε αδίκως. Όχι βέβαια! Πολύ σωστά. Μόνον που η Κεντρική Τράπεζα δείχνει να έχει ανοίξει μια μικρή βεντέτα με την κυβέρνηση της χώρας. Και καλά η πολιτική ηγεσία και οι πολιτικοί μπορούν να… παρεκκλίνουν ενίοτε της αξιοπιστίας. Η Κεντρική ωστόσο τράπεζα θα 'πρεπε να είναι λίγο αλλιώς. Πχ. να μην αναθεωρεί τόσο συχνά τον πληθωρισμό, να είναι σταθερή στις απόψεις της για θεσμικά θέματα κλπ. κλπ. Αυτή η θεσμική σταθερότητα λείπει...
Απλώς πριν φύγουμε από τον χώρο τον τραπεζών να σημειώσουμε πως την ερχόμενη εβδομάδα, η DBRS θα μας καταστήσει γνώστες σε ό, τι αφορά την τρύπα στην Attica Bank. Το μέγεθος θα είναι ακριβές και τα πολλά σενάρια που συνεχίζουν και κυκλοφορούν - ευνοϊκά και δυσμενή- θα χάσουν την αξία τους. Έτσι η κυρία Βρεττού θα γνωρίζει με τι θα έχει να παλέψει.
Κατά τα λοιπά αναμένουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ αλλά οι κεντρικοί τραπεζίτες σε όλη την Ευρώπη ζητούν υψηλότερα και υψηλότερα επιτόκια για να καλυφθούν οι πληθωριστικές πιέσεις έστω και εις βάρος της ανάπτυξης. Και η πλειοδοσία αυτή δεν αφήνει ανεπηρέαστη την αγορά ομολόγων.
Το αφήνουμε όμως αυτό το κεφάλαιο (τράπεζες γαρ) γιατί στη δύστυχη αυτήν χώρα γίνονται και επενδύσεις.
Η εξαγορά της WATT+VOLT εν τω συνόλω της από την Μυτιληναίος θα σκληρύνει πολύ τον ανταγωνισμό στη λιανική μολονότι ο συγκεκριμένος όμιλος κατείχε ήδη την πρώτη θέση από πλευράς ιδιωτών.
Τη φόρμουλα της σύμπραξης με έναν παγκοσμίως μεγάλο «παίκτη» του κλάδου των offshore αιολικών, πρόκειται να ακολουθήσει και η ΔΕΗ για τη δραστηριοποίησή της σε αυτή τη νέα αγορά που ανοίγει και στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον σκοπό αυτό η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θυγατρική του Ομίλου, βρίσκεται ένα δίμηνο και πλέον σε συζητήσεις με 2-3 ξένες εταιρείες (από τους πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων διεθνώς), με σκοπό να οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η επιχείρηση με την οποία θα συμπράξει.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογες συμμαχίες έχουν προχωρήσει όλοι οι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι, όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Mytilineos και τα ΕΛΠΕ. Η δημιουργία τέτοιων κοινοπραξιών θεωρείται το πλέον ενδεδειγμένο όχημα για την αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των ελληνικών θαλασσών. Κι αυτό γιατί η ανάπτυξη offshore αιολικών απαιτεί τόσο σημαντικά κεφάλαια, όσο και σημαντική τεχνογνωσία – η οποία λείπει από τις ελληνικές εταιρείες, με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη αγορά μόλις τώρα «ανοίγει» στην Ελλάδα.
Μπορεί ως χώρα να μη φτάσαμε τις αφίξεις του 2019 επιτύχαμε ωστόσο πολλά με τον τουρισμό μας φέτος και τούτο καθιστά αν μη τι άλλο επιτυχημένο το Υπουργείο Τουρισμού.
Μια από τις σημαντικές επιτυχίες μας και μην το γελάτε καθόλου, οφείλεται και στον τρόπο με τον οποίον έγινε η διαχείριση της κρίσης στον κλάδο κατά την περίοδο του κορονοϊού. Γιατί μπορεί να μεμφόμαστε τα επιδοματάκια, ωστόσο οι εργαζόμενοι γύρισαν στα πόστα τους. Κάτι που δεν έγινε στην Ολλανδία για παράδειγμα.
Το χάος στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ συνεχίζεται με απώλεια πτήσεων και ελλείψεις προσωπικού. Αν συγκρίνουμε το ΕΛΒΕΛ θα κατανοήσουμε πως τα πράγματα κινούνται ρολόι. Με… 100 - 0 κερδίζει το Ελ. Βενιζέλος…
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.