Για φανταστείτε... 30 χρόνια μετά
Μιας και τελείωσε το Πάσχα, να ξεκινήσουμε με κάτι από το χώρο του πολιτισμού με οικονομικό πάντως ενδιαφέρον.
Μετά από περισσότερες από τρεις δεκαετίες, το μακροβιότερο μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ, «Το φάντασμα της Όπερας», ολοκληρώνεται την Κυριακή.
Το σόου με τις υψηλότερες εισπράξεις στο Μπρόντγουεϊ τις τελευταίες 12 συνεχόμενες εβδομάδες. Το τελευταίο του Σαββατοκύριακο, ορισμένα εισιτήρια κοστίζουν σχεδόν 4.000 δολάρια το καθένα, σε ιστότοπους μεταπώλησης τρίτων.
Για την εβδομάδα που έληξε στις 9 Απριλίου, οι οκτώ παραστάσεις του σόου έτρεξαν σε πλήρη δυναμικότητα, συγκεντρώνοντας 3,65 εκατομμύρια δολάρια.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε...
Και στα πιο πεζά.
Επιτέλους η Επιτροπή Ανταγωνισμού αφού έλαβε υπόψη της θέματα συγκέντρωσης θεωρεί πως είναι ΟΚ να αποκτήσει η Πειραιώς τον πλήρη έλεγχο της MIG.
Βέβαια στο τέλος της ανακοίνωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχει ένα «πονηράκι» σα να λέμε: «Περαιτέρω, τυχόν απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου της Τράπεζας Πειραιώς επί της MIG σε χρόνο προγενέστερο της γνωστοποιηθείσας πράξης διερευνάται στο πλαίσιο ξεχωριστής και διακριτής διαδικασίας». Πλην όμως η ολοκλήρωση τέτοιων ελέγχων... χρειάζονται πολύ πολύ χρόνο ωρίμανσης...
Παράνομες οι ενισχύσεις του 2007;
Η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις που «χαρίστηκαν» σε εταιρείες που πιθανώς επλήγησαν από πυρκαγιές το 2007, αγνοώντας απόφαση τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και του Δικαστηρίου της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν στη EURACTIV.
Οι έρευνες ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβριο του 2019, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι κρατικές ενισχύσεις του 2007 ήταν παράνομες και ασυμβίβαστες με τους κανόνες της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ.
Και μιλάμε για τις ενισχύσεις στις επιχειρήσεις... όχι στα αλήστου μνήμης ποσά που είχαν διανεμηθεί στους ιδιώτες. Οπως και να έχει οι διαδικασίες είναι διαδικασίες και πραγματικά δεν ξέρω τι διαχείριση θα γίνει για τις επιχειρήσεις της περιοχής... κυρίως αγροτικές!
HSBC, προτείνεται διάσπαση
Kαι η επόμενη είδηση από το μακρινό Χόνκ Κόνγκ.
Ο μεγαλύτερος μέτοχος της HSBC, Ping An, είναι πιθανό να ψηφίσει υπέρ της διάσπασης της τράπεζας στην ετήσια συνέλευση των επενδυτών της στις 5 Μαΐου, δήλωνε πηγή που φαίνεται γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της κινεζικής ασφαλιστικής εταιρείας. Αυτό μετέφερε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters
Αυτό εξηγεί και τη βαθιά πεποίθηση να φύγει η τράπεζα από το retail που οδήγησε και όλες τις ενέργειές της στην Ευρώπη.
Υπάρχει τράπεζα που ξεγλίστρησε;
Μιας και μιλάμε για τράπεζες φίλος που παρακολουθεί στενά τα δρώμενα με προέτρεψε να αναζητήσω ποια ή ποιες τράπεζες έχουν ξεγλιστρήσει από την απόφαση συνολικά του τραπεζικού κλάδου να σταθεροποιήσουν τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα γιατί είχα την αίσθηση ότι όλες οι τράπεζες προχώρησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια. Φυσικά και θα το ψάξω για να είμαι βέβαιος αν και οφείλω να επισημάνω ότι δεν είναι υποχρεωτική η συγκεκριμένη δράση για κανέναν αλλά όποιος δεν ακολουθήσει είναι λογικό να έχει επιπτώσεις στη φήμη του.
Των… συνδεδεμένων εταιριών
Στην Εβροφάρμα που δημοσίευσε χθες αποτελέσματα συνεχίζει να εντυπωσιάζει το πάρτι των αγορών από συνδεδεμένες εταιρίες. Πέρυσι οι αγορές έφτασαν τα 14,8 εκ ευρώ από 9,8 εκ ευρώ το 2021. Αντιστοιχούν δε στο ένα τρίτο των πωλήσεων. Και αυτό που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι οι χαμηλές αμοιβές ΔΣ που παρ’ ότι διπλασιάστηκαν στα 220 χιλιάδες ευρώ δημιουργούν ερωτήματα αν κατά πόσο οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες νοιάζονται για τη μειοψηφία ή απλά ικανοποιούνται από τις προσόδους των συνδεδεμένων εταιριών.
Οι «πράσινες» μπίζνες της Τεχνικής Ολυμπιακής των Στέγγων
«Έπεσε το μάτι» της στήλης στην ετήσια οικονομική έκθεση της Τεχνικής Ολυμπιακής, θυμάστε, την κάποτε ισχυρή εταιρεία συμφερόντων οικογένειας Στέγγου. Όχι ότι δεν υπήρχαν και άλλα… ενδιαφέροντα σε αυτήν, αλλά προσέξαμε, μεταξύ άλλων, και την πρόθεση της διοίκησης της εισηγμένης να ανοιχτεί και σε πιο «πράσινες» μπίζνες. Όπως για παράδειγμα, η διεκδίκηση έργων τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο τομέα που θα αφορούν και σε διαχείριση / ανακύκλωση απορριμμάτων. Ή και η εξέταση, αξιολόγηση και απόκτηση αδειών ή και ήδη αδειοδοτημένων φωτοβολταϊκών σταθμών και αιολικών πάρκων προκειμένου στην συνέχεια να προχωρήσει στην κατασκευή, ολοκλήρωση και σύνδεση αυτών. Χωρίς να αποκλείονται τομείς που θα αφορούν σε άλλες μορφές ανανεώσιμών πηγών ενέργειες (υδροηλεκτρική, από βιομάζα, κλπ.). Τι να πούμε, ευχόμαστε… καλή τύχη στην εταιρεία που τελευταία το είχε «ρίξει» σε ναυτιλία, «κόκκινα» δάνεια ενώ θέλει να κάνει και come back σε ακίνητα – τουρισμό και κατασκευές.
Το χρηματιστηριακό «αντίο» για την (άλλοτε κραταιά) ΑΕΓΕΚ
Μια και πιάσαμε τις κατασκευαστικές, βλέπαμε τη λίστα με τις μετοχές που οδεύουν προς διαγραφή προσεχώς από το ΧΑ. Ανάμεσα σε αυτές, ως γνωστόν, είναι η μετοχή της ΑΕΓΕΚ που «κουνάει μαντίλι» από τα τέλη της εβδομάδας. Βέβαια, ίσως οι παλαιότεροι να θυμούνται ότι κάποτε η ΑΕΓΕΚ «μεσουρανούσε» στον κλάδο, σε δρόμους, ενεργειακά projects, ακίνητα μέχρι και… Μετρό. Για αυτό στη Θεσσαλονίκη λέμε, που τελικά το φτιάχνει η ΑΚΤΩΡ. Αφήστε που προ πολλών ετών, καμμιά 15αριά χρόνια πίσω και βάλε, η πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία είχε και τζίρο ανάλογο ή μεγαλύτερο των τωρινών leaders του τομέα. Αλλά στη συνέχεια, η πορεία ήταν η γνωστή πτωτική. Και από κοντά ακολούθησε και η μετοχή της. Η οποία κάποτε ήταν από τις αγαπημένες των traders, για να τα λέμε και αυτά.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.