BACKSTORY

Γιατί μετακομίζουν οι τραπεζίτες - Χαμός υποψηφιοτήτων για την ΕΤΕπ - Πότε «κλείνουν» οι συμφωνίες για το Μινιόν

23-06-2023 | 07:06
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί μετακομίζουν οι τραπεζίτες - Χαμός υποψηφιοτήτων για την ΕΤΕπ - Πότε «κλείνουν» οι συμφωνίες για το Μινιόν

Οι μισθοί και τα stock options

Eίναι πάντα πολύ ελκυστικό να ασχολείται κάποιος με τα μεγέθη της ανώτατης διοίκησης σε κάθε μεγάλη εταιρεία ή τράπεζα που πραγματοποιεί γενική συνέλευση. Έτσι φιγουράρουν τα μεγέθη που καμιά φορά ζαλίζουν.

Όμως πιο σημαντικό απ' όλα αυτά είναι πως οι εταιρείες έχουν κέρδη και πως η κυβέρνηση φαίνεται να βρίσκεται υπέρ των stock options κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στις επιχειρήσεις καινοτομίας γιατί αυτός είναι ένας τρόπος χωρίς μισθολογικό κόστος να ανέβουν κάπως οι μισθοί πέραν το βασικού.

Γιατί μετακομίζουν οι τραπεζίτες

Πάντως αυτό που έχει γίνει με τα stock options των τραπεζικών το λες και εντελώς άστοχο. Γιατί ένας από τους λόγους που αποχωρούν στελέχη από τράπεζες και πηγαίνουν σε άλλες εταιρείες (πράγμα που ήταν από πολύ σπάνιο έως απίθανο εδώ και δεκαετίες) είναι και η έλλειψη δυνατότητας να πάρουν έξτρα παροχές. Βέβαια παίζουν ρόλο και οι πολύ καλές προσφορές που τους κάνουν οι μεγάλες ελληνικές εταιρείες.

ΗSBC VS Deutsche Bank

Κατόπιν του έτσι κι έτσι της Deutsche Bank ακολουθεί η πιο θετική έκβαση της HSBC που βλέπει περιθώρια ανόδου για τις τράπεζες μέχρι και 45%. Ο κάθε ένας με την οπτική του γωνία, τις δουλειές του αλλά και το πόσα χαρτιά έχει «φορτώσει» τους πελάτες του.

Χαμός υποψηφιοτήτων

Χθες μιλούσαμε για την Vestager και την υποψηφιότητά της.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι κάτι σαν ένας γίγαντας που κοιμάται μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, με ισολογισμό μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ και αδιάφορο δημόσιο προφίλ. Ετσι λοιπόν κάποιοι θεωρούν πως είναι αυτοί που πρέπει να κινήσουν τα νήματα για μια τέτοια θέση.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Βέρνερ Χόγιερ, τον Γερμανό που είναι πρόεδρός του για περισσότερο από μια δεκαετία;

Η απόφαση της Δανίας να προωθήσει τη Margrethe Vestager ως υποψήφια δείχνει ότι τα κράτη μέλη βλέπουν τον ρόλο ως πολύτιμο βραβείο. Άλλωστε η συγκεκριμένη αποτελεί βαρύ όνομα στο κολλέγιο των επιτρόπων.

Συνυποψήφιοι θα είναι και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Ντανιέλε Φράνκο ενώ επίσης βάζουν υποψηφιότητα η Πολωνή αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Teresa Czerwińska και ο συνάδελφός της αντιπρόεδρος Thomas Östros, τον οποίο πρότεινε η Στοκχόλμη. Αλλος που θα επιδιώξει να βρεθεί στη θέση είναι η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ισπανίας Nadia Calviño, η οποία θεωρείται από καιρό ως πιθανή υποψήφια για τη θέση.

Απογείωση αποδόσεων σε μόλις 12 μήνες

Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Deutsche Telekom κάλυψε ομόλογο του ΟΤΕ 80 εκατ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει άλλο ομόλογο που έληξε στις 8 Ιουνίου 2023. Και έχει ενδιαφέρον σε ότι αφορά στο κόστος καθώς η απόδοση του ομολόγου διαμορφώνεται σε 3,701% το χρόνο ενώ πέρυσι τον Ιούνιο ο ΟΤΕ είχε εκδώσει ομόλογο 150 εκατ. ευρώ με απόδοση 0,666%. Δεν περίμενε βέβαια κάποιος να μείνει η απόδοση σε αυτά τα επίπεδα δεδομένης της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ αλλά η διαφορά είναι αξιοσημείωτη για μια εταιρεία που είναι «ταύρος» χρηματοοικονομικά και δανείζεται από το βασικό της μέτοχο.

Τι «λέει» η Dimand για τα γραφεία στο Ελληνικό

«Το project Ελληνικό το παρακολουθούμε εν τη γενέσει του. Παλιότερα είχαμε κάνει πρόταση στη Lamda για συνεργασία αλλά δεν προχώρησε. Μας ενδιαφέρει ως εταιρεία και ως κράτος το έργο να πετύχει, πρέπει η χώρα να αποδείξει ότι μπορεί να πετύχει μεγάλα πράγματα. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σα πω αν έχουμε αποφασίσει να συμμετέχουμε και επίσης δεν έχουμε καμιά ενημέρωση. Αν ενημερωθούμε είναι σίγουρο ότι θα το μελετήσουμε και ανάλογα θα τοποθετηθούμε». Αυτά ανέφερε ο κ. Ανδριόπουλος της DIMAND σχετικά με τις ενέργειες της Lamda να προχωρήσει σε σύσταση SPV για τους γραφειακούς χώρους στο Ελληνικό, μερίδια του οποίους θα πωλήσει σε ενδιαφερόμενους μέσω διαγωνισμού.

Κερδοφόρο το real estate project «Skyline»

Σε σχέση με το μεγάλο project Skyline οι τμηματικές παραδόσεις των ακινήτων θα ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες για να ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχει και θα είναι αποδοτικό για τους μετόχους, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε ως μέτοχο και την EBRD. Καλό είναι να γίνει παράδειγμα και σε άλλες τράπεζες για τέτοιες κινήσεις», σημείωσε ο επικεφαλής της εισηγμένης, που αναφέρθηκε για στις πρώτες συμφωνίες που έχουν γίνει σε σχέση με τα ακίνητα που θα βγούνε προς πώληση αλλά και για το σημαντικό ενδιαφέρον για όσα αλλάξουν χρήση. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank συμμετέχει με ποσοστό 35%, ένα ποσοστό από το οποίο φιλοδοξεί να της αποδώσει σημαντικό όφελος, ενώ οι δύο μέτοχοι Dimand και Premia θα συμμετέχουν με ποσοστό 65% (εξ αυτού η Dimand ελέγχει το 75%, και από αυτήν θα αποκτήσει 15% η EBRD). Λέτε στο μέλλον να «κοιτάξει» και προς το ΧΑ;

Πότε «κλείνουν» οι συμφωνίες για το Μινιόν

«Μιλάμε με πολλούς, αλλά δεν έχουμε ακόμα κάνει συμφωνίες. Κατ’ επιλογή μας θα γίνουν τον Σεπτέμβριο», σημείωσε ο κ. Ανδριόπουλος της DIMAND μιλώντας στο περιθώριο της χτεσινής Γ.Σ. για τους μισθωτές του νέου κτηρίου στο ιστορικό «Μινιόν», από το οποίο η εταιρεία κάνει exit το 2024. Μάλλον στην εισηγμένη περιμένουν να «κλειδώσει» ο anchor investor του retail (σε 3 ορόφους, υπόγειο – ισόγειο – πρώτος), με τις εργασίες ανακατασκευής να προχωράνε φουλ. Ως γνωστόν, θα έχουμε μικτές χρήσεις, ήτοι και γραφεία αλλά και κατοικίες (στο 25% της δόμησης).

Το κτήριο του ΤΕΕ, το deal με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ιατρικό και τα Δικαστήρια Πειραιά

Ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι αναμένεται προσεχώς το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) για το project της μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων Πειραιά σε ακίνητο του ομίλου στον Αγ. Διονύσιο, όπως έχει αποκαλύψει το insider.gr. Ωστόσο, από το Ε.Σ. έχει λάβει ήδη το «οκ» για την επένδυση που προωθεί, από κοινού με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ιατρικό Αθηνών, στο «Δαχτυλίδι» της Λ. Κηφισίας, στο γνωστό οικόπεδο του ΤΕΕ κοντά στο νοσοκομειακό ίδρυμα, όπως επίσης σας έχουμε πει. Εκεί, με μοντέλο αντιπαροχή θα κατασκευαστεί χώρος για το ΤΕΕ (3.600 τ.μ.) και βέβαια 8.500 τ.μ. (platinum leed) για τους άλλους τρεις συνεπενδυτές, με το ακίνητο να έχει ήδη μισθωθεί κατά 100% καθώς υπάρχει συμφωνία και υπογραφές. Παραπάνω πληροφορίες δεν έδωσε ο CEO της εισηγμένης.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Δημοσκόπηση Reuters/Ipsos: Προβάδισμα με βραχεία κεφαλή για Χάρις έναντι Τραμπ

23:50

Visa: Ράλι 10% στα έσοδα γ' τριμήνου - Στα 4,87 δισ. δολάρια τα κέρδη

23:40

Αδύναμα κέρδη στο β' τρίμηνο για Tesla - Πτώση για τη μετοχή

23:28

Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα νικήσει «πιο εύκολα» την Κάμαλα Χάρις από τον Μπάιντεν

23:24

Alphabet: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις έσοδα και κέρδη β' τριμήνου

23:12

Στάση αναμονής και ήπια πτώση στην Wall Street

23:04

Μακρόν: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι μοναδικοί»

22:58

Βουλή: Κυρώθηκε η σύμβαση παραχώρησης για τη χρήση χώρων εντός του λιμένα Ηρακλείου

22:45

Τέλος στο «κόκκινο 4 στα 4» έβαλε ο χρυσός

22:27

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 32 εκατ. ευρώ

22:09

Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 1,3 εκατ. ευρώ

21:53

Σε χαμηλό 6 εβδομάδων το πετρέλαιο

21:37

Μπαχτσελί: «Αγένεια, δειλία και ανόθευτη θρασύτητα» έδειξε η στάση του Δένδια στην Κύπρο

21:24

Τριαντόπουλος: Μέχρι τώρα 12.661 επιχειρήσεις και αγρότες έλαβαν την προκαταβολή του 50% της κρατικής αρωγής

21:16

ΗΠΑ: Ο γερουσιαστής Μενέντεζ θα παραιτηθεί στις 20 Αυγούστου, μεταδίδουν ΜΜΕ

21:06

Αρνητικός στον κορονοϊό ο Τζο Μπάιντεν

20:56

Νέα κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ - Μήνυμα Κασσελάκη: «Όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου, να φύγει»

20:44

Alpha Bank: Ο Λ. Παπαγαρυφάλλου αναλαμβάνει καθήκοντα Deputy CEO και ο Β. Κοσμάς Chief Financial Officer

20:33

LVMH: Κάτω από τον πήχη τα έσοδα σε 2ο τρίμηνο και 1ο εξάμηνο - Χαμηλώνει ρυθμούς ο κλάδος μόδας

20:24

Φωτιά στην Καβάλα - Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές

20:15

Βορίδης: Να μην επιτρέψουμε να συμβεί ξανά αυτό που έγινε στο Μάτι

20:05

Αναβάθμιση των κερδών το 2024 από Philip Morris

19:54

Διάγγελμα Μπάιντεν την Πέμπτη - Σύντομα ο νέος επικεφαλής της Μυστικών Υπηρεσιών

19:43

Crowdstrike: Όταν ένα απλό bug προκαλεί παγκόσμιο χάος, ανυπολόγιστες ζημιές και δείχνει το δρόμο για ρύθμιση

19:41

Σε τροχιά υλοποίησης το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης

19:39

Πατέλης: Χωρίς τη συμφωνία Attica - Παγκρήτιας θα είχαμε κούρεμα καταθέσεων

19:32

Νοσοκομεία: Ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών 

19:20

Έλον Μασκ: Η woke κουλτούρα σκότωσε τον γιο μου - Θα την καταστρέψω

19:10

Νέα μικρή άνοδος στις ευρωαγορές - Κατρακύλα 7,73% για Porsche

19:00

Eurobank: Οι αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης - Πώς θα διανεμηθεί το μέρισμα