Πόλεμος στις τιμές τροφίμων
Kαθώς οι αποθήκες σιτηρών βομβαρδίζονται ανελέητα από τη Ρωσία, οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να ανεβαίνουν ανεξέλεγκτα τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και τα σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα χρηματοδοτούν.
Μέσα στην αναμπουμπούλα ας σημειώσουμε πως τα κέρδη για τους παραγωγούς τροφίμων αλλά και για τους ενδιάμεσους συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.
Ίσως και μικρότεροι κεφαλαιακοί δείκτες
Τα μοντέλα τους αναδιαμορφώνουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, ενώ συγχρόνως συνεχίζουν να αποτιμούν τα κέρδη τους. Η καταπληκτική επίδοση των ελληνικών τραπεζών στα stress tests δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε θετικές αναθεωρήσεις και τους επόπτες. Και δεν μιλάμε για μερίσματα που θα έπρεπε να τα θεωρούμε δεδομένα, αλλά για μείωση των δεικτών που απαιτούνται από το Pillar 2 Guidance. Ο δείκτης αυτός είναι 1,75% για τις ελληνικές τράπεζες, εκτός της Eurobank που είναι 1,5%. Μιλάμε λοιπόν για μια πιθανή περαιτέρω μείωση 0,25%.
Μεγάλο παραμένει το spread
Και αν το spread με στοιχεία Ιουλίου μειώθηκε κατιτίς ας σημειώσουμε πως παραμένει τεράστιο.
Σε ό,τι δε αφορά τα επιτόκια προθεσμίας, μην αναμένετε καμια συγκλονιστική άνοδο καθώς όπως καταμαρτυρούν οι τραπεζίτες είναι τόσο μεγάλη η ρευστότητα που κανείς δεν διαγκωνίζεται με κανέναν για να κρατήσει καταθέσεις.
Φόβοι για το αξιόχρεο των ΗΠΑ
Το αξιόχρεο των ΗΠΑ άλλαξε όμως τελικώς πανικός ιδιαίτερος στις αγορές δεν υπήρξε. Ωστόσο, κάποιοι εκτιμούν πως η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει εν πολλοίς και τις τράπεζες αλλά και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Ουρά για εισαγωγή στο ΧΑ
Κι όμως, δεν φαίνεται, αλλά υπάρχει κινητικότητα. Γύρω στις 30 με 40 εταιρείες ετοιμάζονται να χτυπήσουν την πόρτα του Χρηματιστηρίου. Ναι καλά διαβάσατε τόσες είναι οι εταιρείες που έχουν πάει στις τράπεζες αλλά και ελεγκτικές εταιρείες για τη σχετική προετοιμασία. Αυτό κατ' αρχήν είναι ιδιαίτερα θετικό μετά από πολλά χρόνια ανομβρίας και δραματικής μείωσης του αριθμού των εισηγμένων. Από την άλλη πλευρά επειδή η λαχτάρα εισαγωγών είναι πολύ μεγάλη καλό θα είναι να ληφθούν και κάποια μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία με εταιρείες που μπήκαν, πήραν τα χρήματα των επενδυτών δεν προσέφεραν τίποτα και βγήκαν σε εξευτελιστικές τιμές κάνοντας πλουσιότερους μόνο τους βασικούς μετόχους. Καλό θα είναι επίσης οι τράπεζες να σταματήσουν να σπρώχνουν υπερδανεισμένες εταιρείες για να μπουν στο ΧΑ και αυτές να εισπράξουν τα δάνειά τους. Ακούει κανείς για να μην έχουμε επαναλήψεις δυσάρεστων ιστοριών;
Απρόσεκτες στο... ξέπλυμα
Ακούω ότι εκεί στην Αρχή για το ξέπλυμα υπάρχει ένας προβληματισμός για τους ελέγχους που κάνουν ορισμένες τράπεζες σε εμβάσματα ειδικά από το εξωτερικό. Απρόσεκτες τις χαρακτηρίζουν γιατί δεν στέλνουν αναφορές για ύποπτες κινήσεις μεγάλου μεγέθους. Στην Τράπεζα της Ελλάδος τι άποψη έχουν επί του θέματος πριν γίνουμε διεθνώς δαχτυλοδεικτούμενοι;
Η «μάχη» της ξαπλώστρας
«Ο αιγιαλός, ήτοι η περιστοιχούσα την θάλασσαν χερσαία ζώνη, η βρεχομένη από τας μεγίστας πλην συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, είναι κτήμα κοινόχρηστον, ανήκει ως τοιούτον εις το Δημόσιον και προστατεύεται και διαχειρίζεται υπ' αυτού» έγραφε στην ΕτΚ το 1940 ο νόμος 2344/1940 που παρείχε τον πρώτο νομοθετικό ορισμό του αιγιαλού. Με ρητές διατάξεις του νυν ισχύοντος Ν. 2971/2001 μάλιστα, η ευθύνη, η προστασία, η διαφύλαξη και η διαχείριση του αιγιαλού και των παραλιών παραμένει στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί και να παραχωρεί αυτές κατά τρόπο που να μην αναιρείται η κοινή χρήση τους, έγραφε η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου 10/2023 για την «απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες» το φετινό καλοκαίρι». Τόνιζε δηλαδή ότι ιδιωτικές παραλίες ο νόμος δεν γνωρίζει!
Παρ' όλα αυτά βέβαια η μάχη της παραλίας και της ξαπλώστρας μας έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τη φετινή σεζόν: Τα ξηλώματα των αυθαίρετων κατασκευών στη Μύκονο - οι φωτογραφίες των οποίων έκαναν τον γύρο του κόσμου, η «ναυμαχία» της ξαπλώστρας στη Ρόδο σε ένα μπιτς μπαρ που λειτουργούσε χωρίς άδεια, μέσα σε αιγιαλό και αρχαιολογικό χώρο, ο «πόλεμος της ομπρέλας» πάλι στη Ρόδο, όπου Αθηναίοι και Ροδίτες επιχειρηματίες ήρθαν στα χέρια για τις ομπρέλες των παραλιών του νησιού (πολύ πριν τις τραγικές πυρκαγιές) μέχρι και τις πρόσφατες ειρηνικές διαμαρτυρίες των κατοίκων της Πάρου για την «απελευθέρωση» των παραλιών από καιροσκόπους, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνης, προς την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου.
Το φαινόμενο στερεί από πολλούς το δικαίωμα πρόσβασης σε πλαζ και ακτές αλλά και από τα φυσικά τοπία την ομορφιά τους. Και φυσικά δεν είναι νέο. Κορυφώνεται όμως, ανεξέλεγκτα και καταχρηστικά, όσο κορυφώνεται η ζήτηση για το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Μάχη και στο πεζοδρόμιο...
Και φυσικά η εν λόγω μάχη εκτείνεται πολύ πέρα από τις ακτές. Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στην κατάληψη των πεζοδρομίων και των πλατειών από επιχειρήσεις εστίασης, που έχουν γίνει με τις ευλογίες των αρμόδιων αρχών και με την αφορμή του κορονοϊού και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα χωρίς να είναι σε ισχύ μέτρα τήρησης συγκεκριμένων αποστάσεων, καθιστώντας τη βάδιση, αγώνα μετ’ εμποδίων. Μήπως και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας σε Εισαγγελείς;
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.