Πού οφείλεται ο εκνευρισμός της αγοράς
Ε, λοιπόν η αγορά έχει αρχίσει να εκνευρίζεται πολύ έως πάρα πολύ με τον τρόπο διαχείρισης σε ό, τι αφορά το placement της Εθνικής. Κατ' αρχάς αν δεν είσαι σίγουρος πως θα το κάνεις δεν το προαναγγέλλεις. Από τη στιγμή που το έχεις προαναγγείλει τι είναι ακριβώς αυτά που συμβαίνουν- ρωτούν οι διεθνείς παίχτες-; Πως το 20% γίνεται 10%; Τι προχειρότητες είναι όλες αυτές.
Και βέβαια η Εθνική βρίσκεται συνεχώς με παρουσία στο εξωτερικό και κάνει παρουσιάσεις...
Τι να πω! Τσάμπα χαρήκαμε για την επενδυτική βαθμίδα- που σε πείσμα όλων των παράδοξων που συμβαίνουν- είναι πάνω από εκείνη της χώρας.
Η κότα έκανε το αυγό
Και όπως λένε χρηματιστηριακοί και άλλοι παράγοντες, αυτό το στοιχείο βυθίζει ακόμη περισσότερο την αγορά. Και αυτοί που υποστηρίζουν πως η πτώση του χρηματιστηρίου δεν επιτρέπει το placement απαντούμε πως είναι η κότα που έκανε το αυγό!
Πού πας χωρίς cornerstone investor;
Αυτό που λένε οι ξένοι για την Εθνική είναι πως η διαχείριση από το ΤΧΣ είναι επιπέδου παιδικής χαράς. Γιατί που πας κύριε Ξηρουχάκη μου να πουλήσεις αν δεν έχεις ένα ή δύο cornerstone investor; Δεν γνωρίζεις ότι έτσι θα τους βάλεις όλους να περιμένουν χαμηλά και ποιο χαμηλά όταν δεν υπάρχει ο παίκτης που θα φτιάξει την τιμή;
Πισωγύρισμα και για τον Ηρακλή 3
Όμως αυτό δεν είναι το μόνο πισωγύρισμα. Σε ό,τι αφορά τον Ηρακλή. Πρέπει να καταγραφεί πως για να προχωρήσει ο Ηρακλής 3 - η θεσμοθέτησή του- αναμένεται η DGComp που ακόμα δεν έχει έρθει.
Και κάτι ακόμη. Ο Ηρακλής 3 θα στοιχίσει και στις παλιές τράπεζες... Πρέπει λέει να ξαναγίνει rating για τις τιτλοποιήσεις μιας και το προηγούμενο θεωρείται παλιό.
Τα καλά με σφραγίδα Eurobank
Και ας πάμε και σε κάτι καλό! Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της πρωτοπόρου Eurobank που ναι, τα κατάφερε και είναι η πρώτη επαναϊδιωτικοποιημένη τράπεζα. Μεγάλη υπόθεση, και μεγάλο asset λένε όσοι γνωρίζουν στην αγορά.
Πως ορίζεται η χειραγώγηση;
Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει πως ορίζεται από το νόμο η χειραγώγηση σε σχέση με τα ποσοστά μετοχών που αγοράζει κάποιος; Γιατί προφανώς ότι η ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ στις 2/10 αγόρασε 9.445 ίδιες μετοχές, ενώ οι συναλλαγές επί της μετοχής ήταν 10.889 μετοχές, στις 3/10, 9.435 μετοχές επί συνολικών συναλλαγών 10.435, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και σε προηγούμενες αλλά και επόμενες συνεδριάσεις δεν συνιστά κανένα ζήτημα. Αν είναι έτσι προφανώς στο εξής δεν θα βγάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσεις για χειραγώγηση σε επενδυτές που αγόρασαν όχι το 90% αλλά το 40% όπως κάνει μέχρι σήμερα. Εκτός και οι ενδείξεις χειραγώγησης αλλάζουν ανάλογα με την εταιρεία.
Δεν βλέπει, δεν ακούει...
Μιας και μιλάμε όμως για ίδιες μετοχές προφανώς η υπόθεση δεν αφορά μόνο στη ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ αλλά και σε άλλες περιπτώσεις και ακόμα και τράπεζες που κάνουν ότι θέλουν. Άλλωστε γνωρίζουν ότι ο επόπτης κατά περίπτωση δεν βλέπει, δεν ακούει, δεν επιβάλει ποινές.
Οι διεργασίες στη Prodea
Δεν ξέρω αν έτυχε να προσέξετε την προ ημερών ανακοίνωση της Prodea περί των μετοχικών εξελίξεων που είχαν αυξήσεις ποσοστών αλλά και αποχωρήσεις. Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να ανατρέξουν σε αυτήν. Μια φορά πάντως, η στήλη «οσμίζεται» νέες εξελίξεις σε βραχυπρόθεσμο αλλά και πιο μακρινό χρονικό ορίζοντα, αλλά ας περιμένουμε λίγο. Πάντως, στην ΑΕΕΑΠ έτσι κι αλλιώς αναμένονται διεργασίες, η διοίκηση συχνά πυκνά κάνει λόγο για περαιτέρω διεύρυνση του free float, να δούμε αν μελλοντικά έχουμε και άλλες κινήσεις. Σε επενδυτικό επίπεδο βέβαια, η εισηγμένη είναι «δυνατή».
Νέος γύρος κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Δεδομένη είναι η υιοθέτηση νέων κινήτρων για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων από την κυβέρνηση, όπως έγραψε το insider.gr. Και αυτό διότι είναι ξεκάθαρο πως η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας που είναι βασικός κυβερνητικός στόχος χωρίς πιο μεγάλες και ισχυρές επιχειρήσεις δεν γίνεται. Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι πολλά και θα εξεταστούν διεξοδικά τους επόμενους μήνες. Σίγουρα θα υπάρξει ενίσχυση των κινήτρων που θεσμοθετήθηκαν μόλις πέρσι, τα οποία αν και θεωρούνται από την αγορά πως είναι στη σωστή κατεύθυνση, φάνηκε εκ του αποτελέσματος πως δεν είναι αρκετά.
Το μέλλον της βιομηχανίας στην Ελλάδα
Μιλώντας για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ένα από τα διαχρονικά στοιχήματα της ελληνικής οικονομίας είναι το πως θα αναπτυχθεί περισσότερο ο ευρύτερος κλάδος της βιομηχανίας που προσφέρει υψηλή προστιθέμενη αξία αλλά και πιο καλοπληρωμένες δουλειές. Οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις της βιομηχανίας μέχρι το 2030 αποτελούν το βασικό αντικείμενο του βιομηχανικοί συνεδρίου που διοργανώνει ο ΣΕΒ σήμερα, ενώ αύριο στην ανοιχτή Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου θα υπάρξουν τοποθετήσεις τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανου Κασσελάκη. Ο ΣΕΒ πάντως ενόψει του συνεδρίου εξέδωσε ένα κείμενο πολιτικής με μια σειρά από δράσεις για την ενίσχυση του βιομηχανικού κλάδου. Μεταξύ άλλων προτείνει και ειδικές συμφωνίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.