Εθνική Ασφαλιστική: Τα πανωσηκώματα
Αναρωτιέμαι καμιά φορά αν η εποπτεία δίδει τη δέουσα σημασία σε όλα αυτά που συμβαίνουν με τις ασφαλιστικές εταιρίες. Πώς δηλαδή εξηγείται η επιβολή αυξήσεων στα ασφάλιστρα των ιδιωτικών εταιρειών σε επίπεδα 4 φορές πάνω από εκείνα του πληθωρισμού.
Οι ασφαλισμένοι της Εθνικής Ασφαλιστικής για παράδειγμα λαμβάνουν επιστολές πως επειδή η εταιρία δεν κατάφερε να περικόψει το κόστος των δαπανών νοσηλείας θα τους επιβάλλει αυξήσεις ασφαλίστρων υψηλότερες του 12% όταν ο πληθωρισμός το Φεβρουάριο κινήθηκε στη χώρα μας στο 3,1%.
Η ακρίβεια των super market αντιμετωπίζεται με καλάθι. Εκείνη των ασφαλιστικών εταιριών που μάλιστα επικαλούνται ως άλλοθι και το ίδιο το ΙΟΒΕ πως αντιμετωπίζεται;
Ίσως ο επόπτης, ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα της συγκεκριμένης αγοράς, μπορεί ενδεχομένως να ενσκήψει επί του προβλήματος και να βρει και λύση. Αν όχι αυτός... τότε κανείς! Και αν κανείς τότε οι ασφαλισμένοι παραμένουν στο έλεος μιας τιμολόγησης η οποία μεταβάλει τα δεδομένα τους χωρίς να υπάρχει φραγμός και όριο.
Έχει και αμοιβές;
Σημειωτέον ότι η Εθνική Ασφαλιστική κάνει και προσφορές πρόωρης εξαγοράς εγγυημένης απόδοσης στη λήξη επενδυτικών προγραμμάτων που είχαν διατεθεί στο παρελθόν. Το περίεργο είναι πως ζητά από τους ασφαλιστές της να ενημερώσουν τους πελάτες και να της επιστρέψουν με υπογραφή του πελάτη ότι τον ενημέρωσαν. Και ρωτώ; Έχει και πληρωμή αυτή η ιστορία; Και γιατί καίγεται η εταιρεία να πληρώσει το κάτι παραπάνω σε συμβόλαια εγγυημένης απόδοσης; Έχω την αίσθηση ότι κάποιοι έχουν ξεφύγει καθώς είναι ανεξέλεγκτοι. Κατά τα άλλα φταίνε οι Έλληνες που ακούν ασφαλιστικές και τους σηκώνεται η τρίχα.
Γιατί και πώς
Μεγάλη εντύπωση μας έκανε η εμμονή του SSM στο θέμα του πράσινου κινδύνου όπως αυτός αποτυπώνεται από τη συνέντευξη Buch στους FT.
Μεταξύ άλλων η επόπτρια συνδέει το ενεργειακό πιστοποιητικό με τα στεγαστικά δάνεια. Και όταν τέτοια θέματα συνδέονται τότε εγείρονται ζητήματα τιμολόγησης.
Κίνηση ματ από ΕΤΕ
Κίνηση ματ από την Εθνική Τράπεζα που έχει πολλή ρευστότητα και θέλει να την διοχετεύσει. Η τράπεζα καλεί επενδυτές να ανταλλάξουν παλιά έκδοση με νέα σε μια κατάσταση win win καθώς η νέα έκδοση θα φέρει μεγαλύτερη απόδοση της παλιάς. Σήμερα η συνέχεια... καθώς αναμένεται να ανοίξει το βιβλίο προσφορών.
Περί χρεώσεων
Αναρωτιέμαι αν τα έξοδα τήρησης επαγγελματικού λογαριασμού που χρεώνουν οι τράπεζες εντάσσονται εντός του πλαισίου της νομιμότητας. Πρόκειται για λογαριασμό που υποχρεωτικά πρέπει να τηρεί μια επιχείρηση και είναι απορίας άξιον αν οι χρεώσεις αυτές εκπίπτουν ως δαπάνες και με ποιου είδους τιμολόγιο; Παρακαλώ κάποιος να μας διαφωτίσει όπως επίσης και για το ζήτημα της επιβολής στους πελάτες των τραπεζών να πληρώνουν τα τέλη εγγραφής στο κτηματολόγιο των προσημειώσεων όταν χορηγούν στεγαστικά δάνεια.
Δύο χρόνια... ελευθερίας
Με τη μετάθεση της λήξης του ομολόγου της Intralot Inc. της θυγατρικής του ελληνικού ομίλου στις ΗΠΑ για το 2026 η εταιρεία έχει μια διετία μπροστά της που δεν έχει καμία ληκτικότητα δανείων. Τι σημαίνει αυτό; Βελτίωση χρηματοοικονομικού προφίλ.
Προβλέπεται συνωστισμός
Βλέπω κάποιους που δεν έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα να συνεχίζουν να αγοράζουν ίδιες μετοχές και ο μήνας έχει 20. Προβλέπεται όλοι αυτοί να συνωστιστούν την τελευταία στιγμή για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων χρήσης 2023 δηλαδή μέσα στο Πάσχα για μην πάρει και κανένας είδηση. Εκτός και να αγοράζουν στην κλειστή περίοδο οπότε θα έχουμε… άλλα.
Οι τρεις έγιναν τέσσερις
Ως «καλό» μεταφράστηκε εκατέρωθεν το κλίμα στη συνάντηση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των επικεφαλής των παρόχων με θέμα τον καλύτερο συντονισμό στην ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών, την βέλτιστη εκμετάλλευση υφιστάμενων και δυνητικών κουπονιών ενίσχυσης της ζήτησης αλλά και την διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών σε αυτά. Από τις σημαντικές λεπτομέρειες που αξίζει να αναφερθούν είναι ότι για πρώτη φορά την ομάδα των παρόχων απάρτιζαν τέσσερις κι όχι τρεις εταιρείες, OTE, Vodafone, Nova αλλά και ΔΕΗ, ότι έγινε λόγος για ανταγωνιστικές τιμές που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς δείκτες σταθερής τηλεφωνίας ενώ συμφωνήθηκε, άμεσα, να κατατεθούν στο ΥΨΔ τα επενδυτικά σχέδια των παρόχων με χωρικούς και χρονικούς προσδιορισμούς, ώστε να χαρτογραφηθεί πως θα προχωρήσει η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας στη χώρα. Αυτό που δεν έγινε ακόμα γνωστό ωστόσο είναι τι απάντηση πήρε το υπουργείο για συγκεκριμένες περιοχές που όπως επεσήμανε προ εβδομάδων ο υπουργός δεν έχουν μέχρι σήμερα οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH), παρότι, όπως έχει γίνει γνωστό στο παρελθόν, την ανάπτυξή τους έχει αναλάβει συγκεκριμένος πάροχος.
Οι αποδόσεις και τα ενοίκια στο Αθηναϊκό retail
Οι αποδόσεις στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους παρέμειναν σταθερές για το 2023, με τα υψηλότερα ποσοστά να παρατηρούνται στα εμπορικά κέντρα με 6,75% - 7,75% και τα χαμηλότερα ποσοστά στην οδό Ερμού 5,75% - 6%. Οι κορυφαίες τοποθεσίες μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ανθεκτικές και να παρουσιάζουν σταθερότητα βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με την Danos - BNP Paribas το μέσο ενοίκιο ανά τ.μ. στα ώριμα malls ανέρχεται σε 40 ευρώ ανά τ.μ., στα 13 ευρώ ανά τ.μ. για τα super market και στα 22 ευρώ για καταστήματα σε δευτερεύοντες εμπορικές αγορές. Το ποσοστό κενών χώρων κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 15%. Αυτό «δείχνει η ματιά» της Danos – BNP Paribas για το retail όσον αφορά στο αθηναϊκό real estate.
Τα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ
Παρουσίασε, λοιπόν, υποθέτουμε κάποια «καλά» ακίνητα στη Γαλλία το ΤΑΙΠΕΔ την περασμένη εβδομάδα, από εκτάσεις στον Καραθώνα Ναυπλίου μέχρι την Αγ. Τριάδα στη Θεσσαλονίκη (camping) ή τη μαρίνα Καλαμαριάς, και από την Φυλή (για επιχειρηματικό πάρκο) μέχρι το στρατόπεδο Γκόνου ή άλλα assets, και μένει να φανεί αν υπάρχει συγκεκριμένο ενδιαφέρον. Εννοούμε στην πράξη. Τα ακίνητα είχε παρουσιάσει και στην Ινδία και προφανώς περιμένουν στο Ταμείο νεότερα και από την Ασιατική υπερδύναμη. Για να δούμε όμως τι θα «βγει».
Οι οδικές συμβάσεις παραχώρησης
Μια και ο λόγος για ΤΑΙΠΕΔ, στην κατασκευαστική αγορά, κατά βάση στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, λογικό είναι να περιμένουν εξελίξεις σε δύο μέτωπα, σε δύο οδικές συμβάσεις παραχώρησης. Το ένα σχετίζεται με την περίφημη ΚΥΑ για τα διόδια στην Εγνατία Οδό που θα έρθει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το άλλο για την Αττική Οδό με το ΣτΕ. Μέχρι τότε βέβαια, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προφανώς κάνουν αυτά που πρέπει και τους αναλογούν και αναμένουν νεότερα ή και «προτάσεις» (για το δεύτερο asset).
Συνάντηση χθες ΥΠΕΝ – ΡΑΑΕΥ – ΑΔΜΗΕ
Συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπροσώπων της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) και της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ πραγματοποιήθηκε χθες, με αντικείμενο μεταξύ άλλων το πλαίσιο με το οποίο καλύπτεται το κόστος σύνδεσης νέων χρηστών του ηλεκτρικού δικτύου (ΑΠΕ, θερμικών μονάδων και βιομηχανιών). Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο συμμερίζεται τις ανησυχίες το πλαίσιο αυτό να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Ωστόσο, θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα -μεταξύ των οποίων και οι παρενέργειες που θα είχε τυχόν αλλαγή του- για να λάβει τις αποφάσεις του.
Υπενθυμίζεται ότι το πλαίσιο προβλέπει πως το 50% του σχετικού κόστους κοινωνικοποιείται, δηλαδή καλύπτεται από τον Διαχειριστή και ενσωματώνεται στη Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση του. Η Ρυθμιστική Αρχή υποστηρίζει πως, αν δεν γίνουν αλλαγές, θα υπάρξει σημαντική άνοδος στην επιβάρυνση των καταναλωτών. Έτσι, προτείνει αυτές οι γραμμές μεταφοράς να αποζημιώνονται με διαφορετική φόρμουλα από τα υπόλοιπα έργα στο ηλεκτρικό σύστημα. Από την άλλη πλευρά, η θέση του ΑΔΜΗΕ είναι πως οποιοσδήποτε διαφορετικός μηχανισμός αποζημίωσης θα καθιστούσε τις συγκεκριμένες επενδύσεις μη βιώσιμες για τον Διαχειριστή.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.