BACKSTORY

Ο κίνδυνος είναι εδώ - Ο προβληματισμός για τις εγγυητικές – Υπόγειος πόλεμος στο ΧΑ

03-04-2024 | 07:14
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κίνδυνος είναι εδώ - Ο προβληματισμός για τις εγγυητικές – Υπόγειος πόλεμος στο ΧΑ

Το δημογραφικό παραμένει πρόβλημα

Η Eurobank ήταν η τράπεζα που πρωτοπόρησε στο project στήριξης του δημογραφικού μια πρωτοβουλία που πραγματικά η χώρα την έχει ανάγκη και που και άλλοι και άλλοι προσχωρούν σε αυτήν προσφέροντας πολύ σημαντικές υπηρεσίες στη χώρα και στους εργαζόμενους. Άλλωστε σε τέτοιες πρωτοβουλίες οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τις δυνατότητες και πρέπει να το πράξουν. Ωστόσο απαιτείται και η κρατική αρωγή.

Ο κίνδυνος είναι εδώ

Οι θεσμοί εκτιμούν πως ο κίνδυνος ενός bank run παραμένει υπαρκτός. Όπως αναφέρει σε άρθρο άποψης το Bloomberg, οι ρυθμιστικές αρχές, μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank έναν χρόνο πριν, επικεντρώθηκαν σε μια προσπάθεια οι τράπεζες να έχουν τα κεφάλαια να απορροφήσουν τις ζημιές και δεν εστίασαν σε αυτό που αποτελεί πραγματικό κίνδυνο: Εξαιτίας της τραπεζικής κρίσης οι καταθέτες να προβούν σε ξαφνικές αναλήψεις δημιουργώντας τον κίνδυνο ενός bank run.

Εμείς ξέρουμε, οι άλλοι όχι

Eμείς πάντως εδώ στη χώρα μας τον κίνδυνο αυτόν τον ξέρουμε καλά ενώ η Κύπρος το έχει νιώσει στο πετσί της. Όλα αυτά αποτελούν ένα παρελθόν που πάντως δεν δίδαξε ιδιαίτερα απ' ότι φαίνεται την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο προβληματισμός για τις εγγυητικές

Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου μίλησε ξανά για το θέμα των εγγυητικών και αυτή τη φορά επανήλθε και με προτάσεις. Άλλωστε η απορρόφηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης από τις μεγάλες εταιρίες είναι θέμα μείζονος σημασίας και επομένως το ζήτημα των εγγυητικών πρέπει να απασχολήσει τους αρμόδιους

Η αποτίμηση

Ήταν στραβό το διεθνές κλίμα, το έφαγε και το ελληνικό και το Χρηματιστήριο βούτηξε χθες για τα καλά. Σας είχαμε πει άλλωστε ότι η χθεσινή ήταν η πρώτη συνεδρίαση που θα αποτιμήσει τις πολιτικές εξελίξεις. Και από ό,τι φαίνεται στους επενδυτές δεν αρέσουν καθόλου αυτά που συμβαίνουν στο πολιτικό πεδίο.

Υπόγειος πόλεμος

Όπως προοπτική δεν φαίνεται ούτε στην λειτουργία της αγοράς όπου οι πληροφορίες λένε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη υπόγειος πόλεμος ισχύος μεταξύ της Βασιλικής Λαζαράκου και του Γιάννου Κοντόπουλου με επίκεντρο τις αλλαγές στον Κανονισμό του ΧΑ . Πόλεμος που κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πως θα εξελιχθεί παρά τις παρεμβάσεις άνωθεν για να μαζευτεί η κατάσταση που εκλαμβάνεται από τη μια και την άλλη πλευρά όχι τόσο θετικά. Χθες πάντως στο παρά πέντε οι παρεμβάσεις ανέβαλαν εξελίξεις.

Άλλα αντί άλλων

Επί τη ευκαιρία άκρως μη διαφωτιστική ήταν η ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Prelium. Και αναρωτιέμαι από πότε το να βάζει χέρι στα λεφτά των πελατών και να πλαστογραφεί βεβαιώσεις οικονομικής θέσης ο ιδιοκτήτης μιας χρηματιστηριακής είναι απλά μη λήψη μέτρων προστασίας των κεφαλαίων των πελατών και μείζονα οργανωτικά θέματα λειτουργίας. Αντιλαμβάνομαι ότι οι υπηρεσίες της Επιτροπής είχαν εδώ και δύο τρία χρόνια που γινόταν το κόλπο ύπνο βαθύ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να θεωρούν ότι κοιμάται και όλη η υπόλοιπη αγορά. Το σκάνδαλο έχει ονοματεπώνυμο και υπευθύνους

Σε νέα «πίστα» η Intralot, σε ποιες αγορές «χτυπάει»

Όπως και άλλες φορές έχουμε αναφέρει, η Intralot πλέον βρίσκεται σε νέα «πίστα», ανακεφαλαιοποιημένη και ισχυρότερη χρηματοοικονομικά (με ΑΜΚ, retail bond και κοινοπρακτικό), έχοντας πετύχει αναδιάρθρωση του δανεισμού. Πλέον, ο Σ. Κόκκαλης και το διοικητικό team επικεντρώνονται στη διεκδίκηση νέων έργων και στη γεωγραφική επέκταση του ομίλου, όπως και χτες ανέφερε σε γενικές γραμμές το management του ομίλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των αναλυτών. Η διοίκηση εκτίμησε πως το 2024 το μέσο επιτόκιο δανεισμού θα υποχωρήσει σε 6% και χαμηλότερα, ενώ οι δαπάνες για τόκους δεν θα ξεπεράσουν τα 32 εκατ. ευρώ. Στα επιχειρηματικά, λοιπόν, για παράδειγμα, και σε σχέση με τις ΗΠΑ, η εισηγμένη θα διεκδικήσει συμβόλαια ανταγωνιστών που λήγουν και μάλλον φέτος και του χρόνου αναμένονται νεότερα. Το 2024 ξεκίνησε καλά στις ΗΠΑ με δύο μεγάλα Jackpot, εκ των οποίων το ένα ακόμη «τρέχει». Η Intralot, ανάμεσα στα άλλα, θα διεκδικήσει το Video Lottery Monitoring στο Ιλινόι και δύο έργα στη Βραζιλία για προμήθεια εξοπλισμού μιας κρατικής και μιας ιδιωτικής λοταρίας, ενώ, όπως έχουμε αναφέρει, προσεχώς θα υποβάλλει την προσφορά σε μεγάλο διαγωνισμό στην Αυστραλία, σε πέντε λοταρίες σε ισάριθμες πολιτείες. Πάντως, από την εν λόγω που προσφέρει υψηλά marrgins μάλλον θα έχουμε νεότερα κατά τον Αύγουστο και μετά.

Ο ΤΙΤΑΝ, οι ΗΠΑ και το Χρηματιστήριο

Κάποιοι στην αγορά, ίσως όχι άδικα, αναρωτιούνται αν ο όμιλος ΤΙΤΑΝ θα είχε λόγο να βάλει στην χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ την εκεί θυγατρική του, που εισφέρει στην εισηγμένη σχεδόν το 60% των EBITDA, σε μια χώρα που προωθεί έργα στις υποδομές της μεγάλου βεληνεκούς. Και ο ΤΙΤΑΝ, έχει εδραιωμένη παρουσία στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η διοίκηση της ιστορικής και ισχυρής τσιμεντοβιομηχανίας στο περιθώριο της χτεσινής εκδήλωσης στην μονάδα στο Καμάρι Βοιωτίας, δεν φάνηκε να θέλει και να πει πολλά για το θέμα, ή μάλλον, δεν έδειξε καν να το συζητά. Οπότε, για την ώρα, η αγορά μένει με τα σενάριά της.

Νέο «βήμα» για το project με τους μεταφορείς στη Φυλή

Την Προέγκριση Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Σπηλιές» Δήμου Φυλής Αττικής, στο πλαίσιο μετεγκατάστασης μεταφορικών επιχειρήσεων από την περιοχή του Ελαιώνα Αττικής, ενέκρινε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε αυτό, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, ο καθορισμός στο σύνολο της περιοχής των χρήσεων γης, ο διαχωρισμςό της περιοχής επέμβασης σε δύο Ζώνες (Ζώνη 1 και Ζώνη 2) προκειμένου να προστεθεί η ειδική χρήση «Τουριστικά καταλύματα (μόνο κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα)», η εφαρμογή των διατάξεων της αρχαιολογικής νομοθεσίας, η εξειδίκευση των επί μέρους χρήσεων γης, όρων & περιορισμών δόμησης και ορίων της περιοχής επέμβασης στο στάδιο πολεοδόμησής της, σε εφαρμογή των διατάξεων της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, με γνώμονα τις υφιστάμενες τεχνικές και συγκοινωνιακές υποδομές εντός και εκτός της περιοχής επέμβασης κ.α.. Το αναφέρουμε επειδή σχετίζεται με το γνωστό project που έχει αναλάβει να υλοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ (μέσω του PPF), όπως κάμποσες φορές έχει αναδείξει το insider.gr ακόμα και πρόσφατα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ιράκ: Εκτέλεση δι' απαγχονισμού 10 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή στον ISIS

23:35

Ρωσία: Κάθειρξη 6,5 ετών στην ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφο Αλσού Κουρμάσεβα

23:28

Καμάλα Χάρις: 81 εκατ. δολάρια έχει συγκεντρώσει ήδη η προεκλογική της εκστρατεία

23:21

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο

23:08

Τεχνολογική επαναφορά στην Wall Street - Ράλι 4% για την Nvidia

22:57

Γαλλία: Ο Μακρόν επαινεί το «θάρρος και το αίσθημα καθήκοντος» του Μπάιντεν

22:43

Πετρέλαιο: Παρέμεινε σε χαμηλό 5 εβδομάδων η τιμή

22:42

Η Boeing έκλεισε deal πώλησης 50 αεροσκαφών στην Korean Air και ως 20 Dreamliners στην JAL

22:26

Γερμανία: Μόνο το 1/3 των μελών του SPD θέλει να διεκδικήσει εκ νέου την καγκελαρία ο Σολτς

22:11

Γιατί ο κόσμος δεν αλλάζει πια το ίδιο συχνά κινητό; -Τι λέει ο CEO της Verizon

21:52

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης αναχαίτισαν τάνκερ συμφερόντων ΗΑΕ

21:35

Γάζα: Τουλάχιστον 70 νεκροί Παλαιστίνιοι σε ισραηλινές επιθέσεις στη Χαν Γιούνις

21:18

Ενθουσιώδης στήριξη της Νάνσι Πελόζι στην Καμάλα Χάρις

21:16

Χτύπημα Μπορέλ σε Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες κι όχι στη Βουδαπέστη η Σύνοδος των ΥΠΕΞ της ΕΕ

21:11

Κάμαλα Χάρις: Απαράμιλλη στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ η κληρονομιά του Τζο Μπάιντεν

20:47

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Οι λεπτές «πράσινες ισορροπίες» και ο ρόλος της Μελόνι

20:28

Κασσελάκης: «Ιδιωτική τράπεζα με δημόσιο χρήμα» η Attica Bank

20:20

Βρετανία: Ο Τζο Μπάιντεν έκανε το ΝΑΤΟ «πιο ισχυρό», δηλώνει ο Κιρ Στάρμερ

20:12

AVE: Από 24/7 η διαπραγμάτευση των 2.360.000 νέων μετοχών μετά την ΑΜΚ

20:04

Δράμα: Συνεχίζεται η μάχη με τη φωτιά στο όρος Φαλακρό - Βελτιωμένη η εικόνα

19:52

Κυρανάκης για κυβερνοεπιθέσεις: Η βάση δεδομένων του Ελληνικού Κτηματολογίου δεν παραβιάστηκε

19:45

ΑΑΔΕ: Yποχρέωση άμεσης διασύνδεσης σε περίπτωση αντικατάστασης ταμειακού συστήματος ή/και POS

19:40

Σδούκου: Οι επιστροφές που ζητούνται από ΜμΕ για τις επιδοτήσεις ρεύματος που έλαβαν, αφορά μόλις το 1,8 ‰

19:33

«Αποτύχαμε», παραδέχθηκε η διευθύντρια της Secret Service σχετικά με την επίθεση εναντίον του Τραμπ

19:25

Δ. Αθηναίων: Σαρωτικές αλλαγές στη Δημοτική Αστυνομία - Δούκας: «Μηδενική ανοχή στη διαφθορά»

19:13

Πυροσβεστική: 33 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

19:07

Κέρδη για τις ευρωαγορές καθώς οι traders αξιολογούν το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

18:50

Εθνική Λυρική Σκηνή: 1.500 δωρεάν θέσεις για ανέργους στη γενική δοκιμή της «Τραβιάτας»

18:42

Σάντσεθ: Κλήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας κατά της συζύγου του

18:41

Κροατία: Ένοπλος σκότωσε έξι ανθρώπους σε γηροκομείο