BACKSTORY

Η Revoil και η ιστορία - Διαστημικά Βήματα – Οι νέες κινήσεις της BC Partners

Newsroom
02-07-2024 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Revoil και η ιστορία - Διαστημικά Βήματα – Οι νέες κινήσεις της BC Partners
photo by NASA on unsplash -satellite

Απορία άνευ ουσιαστικού λόγου

Διαβλέπω μια κατάσταση όπου κάποιοι προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί η μετοχή μιας τράπεζας ανεβαίνει και η άλλη πέφτει ή μένει στάσιμη. Εγώ θα πρότεινα καλύτερα να δούμε τα μεγέθη σιγά και προσεκτικά και μετά να κρίνουμε τις επιδόσεις στο ταμπλό. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, για παράδειγμα στη μετοχή της Alpha, η απορία ήταν γιατί δεν ανέβαινε τόσον καιρό αφού είχε μείνει πίσω από πλευράς αποτίμησης και θεμελιωδών μεγεθών σε σχέση με άλλες τράπεζες του Νότου, αλλά και ελληνικές. Κατά συνέπεια, το μυστικό είναι να κοιτάζεις τα θεμελιώδη, να έχεις υπομονή και να μην έχεις την απαίτηση να πιάνεις και το timing ανόδου. Η λογική του timing, βολεύει μόνο τους χρηματιστές για να γεμίζουν τη γκανιότα.

Η Revoil και η ιστορία

Στη Revoil, οι πωλήσεις από βασικούς μετόχους αλλά και των ιδίων μετοχών, πυροδοτούν ράλι στη μετοχή της εταιρείας, η οποία έχει αλλάξει όπως έχουμε ξαναπεί χρηματοοικονομικό προφίλ τα τελευταία χρόνια. Ελπίζουμε, όμως, αυτή τη φορά οι βασικοί μέτοχοι να εννοούν ότι πραγματικά θέλουν να αυξηθεί η διασπορά της μετοχής και να μην έχουμε φαινόμενα του παρελθόντος, όπου τα λόμπι αλώνιζαν για λίγο καιρό και μετά η μετοχή περιερχόταν σε απραξία μέχρι να την ξαναθυμηθούν οι βασικοί μέτοχοι.

Χρειάζεται... πίστη

Κατά τα λοιπά, η κατάσταση με τις ασφαλιστικές εταιρίες έχει ξεφύγει. Και κάποιες, δεν ενδιαφέρονται ούτε για αυτά που αναφέρουν τα συμβόλαια. Και μιλάμε, για τα ισόβια συμβόλαια όπου κάνουν αυξήσεις πάνω από το πλαφόν που είναι προκαθορισμένο. Για παράδειγμα, μου λένε ότι η Εθνική Ασφαλιστική πρωταγωνιστεί σε τέτοιες πρακτικές και δεν υπάρχει κανένας να τους συμμαζέψει. Ούτε η εποπτεία ούτε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Και μετά θέλουμε να εμπεδωθεί ασφαλιστική συνείδηση και να αυξηθεί η διείσδυση της ιδιωτικής ασφάλισης στη χώρα. Η ασφάλιση έχει σχέση με την πίστη και όταν χάνεται, χάνεται και αυτή.

Δεν τους αφορά ο... κανονισμός

Βλέποντας τις διακυμάνσεις στην Alpha Αστικά Ακίνητα που έχει χαμηλή διασπορά, έψαξα να δω λίγο τι προθέσεις υπάρχουν μετά τα μέτρα του Χρηματιστηρίου. Έχω την αίσθηση ότι τα μέτρα, δεν αφορούν την εταιρία. Οπότε, περιμένουμε το timing που θα αποχαιρετήσει και αυτή το Χρηματιστήριο. Κατά τα λοιπά, η διοίκηση του ΧΑ θα αύξανε τις εισαγωγές. Αν κάνουμε, όμως, λογαριασμό βάζοντας και τις υποχρεωτικές εισαγωγές (βλέπε ΑΕΕΑΠ) ο λογαριασμός είναι αρνητικός και μάλιστα, σημαντικά αρνητικός.

Διαστημικά Βήματα

Τα δικά της βήματα στο διάστημα θα κάνει η Ελλάδα, μέσα από την ανάπτυξη ενός αστερισμού μικροδορυφόρων για την παρατήρηση γης προς όφελος της πολιτικής προστασίας. Συγκεκριμένα, σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο Grand Resort Lagonissi η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα υπογράψει συμφωνία με την Open Cosmos για την ανάπτυξη της συστοιχίας μικροδορυφόρων ώστε να συλλέγονται δεδομένα που θα χρησιμοποιούνται για διάφορες υπηρεσίες του δημοσίου αλλά και για λόγους πολιτικής προστασίας. Το πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος θα χρησιμοποιείται από το Κτηματολόγιο έως την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης ή την παρατήρηση της γεωργικής αποδοτικότητας κι αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την χώρα.

Οι νέες κινήσεις της BC Partners

Μπορεί η BC Partners να σχεδιάζει να αποεπενδύσει από την μητρική της Nova, United Group φαίνεται ωστόσο να έχει στρέψει το ενδιαφέρον σε άλλου είδους επενδύσεις, που έχουν έμμεση σχέση με την συνδρομητική τηλεόραση. Ο λόγος για την κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση μπάσκετ ανδρών Euroleague – την οποία προβάλλει κατ’ αποκλειστικότητα η Nova. Σύμφωνα με το Reuters, η εταιρεία έχει ενδιαφερθεί για την αγορά μεριδίου στην ECA (Euroleague Commercial Assets), όπου ανήκουν τόσο η προαναφερθείσα διοργάνωση όσο και το EuroCup. Και αυτές οι συζητήσεις βέβαια, όπως και οι πρώτες για την πώληση της Nova ή του συνόλου της United, δεν έχουν κάποια σίγουρη έκβαση μέχρι στιγμής. Στην τελευταία περίπτωση φαίνεται να φουντώνουν και πάλι οι φήμες της αγοράς για αραβικό ενδιαφέρον. Οι Άραβες, άλλωστε, φαίνεται να έχουν στρέψει για τα καλά το βλέμμα τους προς την χώρα μας αν σκεφτεί κανείς και το deal του Θ. Κυριακού -μέσω του K Group- με την Qatar Investment Authority για το fund του 1 δισ. δολ. Άλλες φήμες, σχετικά με την πώληση της Nova, αναφέρουν ότι πέρα από το αραβικό ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί και το ενδιαφέρον ενός παλαιότερου διεκδικητή του τηλεπικοινωνιακού ομίλου. Το γεγονός ότι το μακρινό 2018, πριν η Nova περάσει στην United, ο ANT1 ήταν μέσα στους ενδιαφερόμενους, θα μπορούσε να θεωρηθεί σύμπτωση που κάνει να συγκλίνουν αυτές οι δύο πληροφορίες. Θα μπορούσε βέβαια και όχι.

Τask force για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

Και καθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών προχώρησε στη σύσταση ομάδας εργασίας με επικεφαλής τη γενική γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής, κυρία Παυλίνα Καρασιώτου. Έργο της ομάδας είναι η μελέτη αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας στη βάση κυρίως των εξελίξεων στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες και τις αλλαγές που θα πρέπει να είναι γίνουν σε εθνικό επίπεδο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:17

Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού: Έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες

12:16

Μνημόνιο Συνεργασίας Τιτάν - Sinoma CBMI για την προώθηση τεχνολογικών καινοτομιών

12:13

Η Παπουτσάνης πιστοποιείται ως Great Place To Work

12:07

Eurostat: Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούνιο

12:05

Mega deal 24 δισ. δολαρίων Cebu - Airbus για αγορά 150 αεροσκαφών

12:05

O ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη νότια Γάζα

11:59

Βορίδης: Αρραγής η κοινοβουλευτική συνοχή της ΝΔ

11:51

Στη Βαρσοβία o Σολτς για διαβουλεύσεις με Τουσκ

11:49

Αυξήθηκε 53% η δραστηριότητα των κυβερνοεγκληματιών στο Telegram το 2024

11:35

Λεπέν: Απόλυτη πλειοψηφία ή τίποτα - Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε

11:33

Εκλογές στη Βρετανία: Εξουθενωμένος ο Σούνακ - Στο «κυνήγι» για ψήφους από τις... 04:50

11:26

Randstad: Τα μεγαλύτερα «αγκάθια» των επιχειρήσεων στην προσέλκυση ταλέντων

11:24

Γρίπη των πτηνών: Εντείνεται η ανησυχία για μετάδοση σε ανθρώπους – Προετοιμάζεται η Ελλάδα

11:12

ΔΥΠΑ: 80.000 έκαναν διακοπές τον Ιούνιο με voucher κοινωνικού τουρισμού

11:12

Ερρίκος Ντυνάν: Εξετάσεις μέγιστης ακρίβειας με το πρώτο ψηφιακό PET/CT

11:03

Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη: Νέος πρόεδρος ο Γεώργιος Αλεξόπουλος

11:01

Λέιν: Υπάρχουν ακόμα ερωτήματα για τον πληθωρισμό των υπηρεσιών - Απαιτούνται δεδομένα πέραν του Ιουνίου

11:01

Συνάντηση Γεραπετρίτη με τον ΥΠΕΞ της Αυστρίας

10:56

O Όμιλος ΑVAX αναλαμβάνει νέο έργο 82 εκατ. δολαρίων στο Ιράκ

10:52

Austriacard: Οι κρυφές αξίες ενός μικρού τεχνολογικού «γίγαντα»

10:48

Έφυγε από τη ζωή ο Δ. Παπαδάς, ιδρυτής της εταιρείας Polyplast

10:41

ΔΑΑ: Αμετάβλητα τα Τέλη Αεροδρομίου το 2024

10:35

Επίσκεψη Ορμπάν στο Κίεβο - Συνομιλίες με Ζελένσκι

10:35

Bloomberg: Απογειώνεται η πρώτη ελληνική αεροπορική εταιρεία ελικοπτέρων - Πτήσεις από 160 ευρώ προς τα νησιά

10:29

Το «φράγμα» των 19 εκατ. επιβατών έσπασε η Ryanair τον Ιούνιο

10:23

Παίζει άμυνα το ΧΑ κόντρα στη νευρικότητα των διεθνών αγορών

10:20

Πρώτη η Ελλάδα που δημιουργεί Εθνικό Σύστημα Ανίχνευσης Δασικών Πυρκαγιών με την τεχνολογία της OroraTech

10:20

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Καμία προκαθορισμένη πορεία για μειώσεις επιτοκίων

10:15

Απώλειες εν αναμονή του πληθωρισμού της Ευρωζώνης

10:10

Μαδούρο: «Ναι» στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ