BACKSTORY

Διακρίσεις για την Alpha Bank - Περί εποχικότητας – Οι καλές ειδήσεις της Lamda

20-09-2024 | 07:40
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διακρίσεις για την Alpha Bank - Περί εποχικότητας – Οι καλές ειδήσεις της Lamda

Διακρίσεις για τα στελέχη της Alpha Bank

Μεγάλη επιτυχία για την Alpha Bank, η οποία αντανακλάται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είναι η κορυφαία διάκριση που έλαβαν ο CEO του Ομίλου Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, ο Αναπληρωτής CEO, Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου και οι ομάδες ESG και IR της Τράπεζας στις 6 από τις 7 κατηγορίες της Emerging EMEA που αφορούν στον χρηματοοικονομικό κλάδο, από την ετήσια έρευνα του διεθνώς αναγνωρισμένου οργανισμού Extel (πρώην Institutional Investor Research). Κατόπιν ψηφοφορίας μεταξύ 2.702 υποψηφίων από 1.338 επιχειρήσεις από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής, ο Βασίλης Ψάλτης αναδείχθηκε ως ο κορυφαίος CEO, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Emerging EMEA στον χρηματοοικονομικό κλάδο, για το όραμά του. Ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου για την προηγούμενη ιδιότητά του ως CFO. Ο Investor Relations Director του Ομίλου, Ιάσων Κεπαπτσόγλου ως ο κορυφαίος IR Professional. Η ομάδα Investor Relations έλαβε 3 κορυφαίες διακρίσεις στον χρηματοοικονομικό κλάδο της Emerging EMEA: Best IR Team, Best IR Program και Best Analyst/Investor Event. Η ομάδα ESG αναδείχθηκε Best ESG Program.

Περί εποχικότητας

Διαβάζω στη χθεσινή ανακοίνωση της ΒΙΟΧΑΛΚΟ για τα αποτελέσματα εξαμήνου ότι «ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 55 εκατ. ευρώ και ανήλθε σε 1.928 εκατ. ευρώ, ως επακόλουθο της εποχικότητας του κεφαλαίου κίνησης, παρά την αποτελεσματική διαχείρισή του, ιδίως από τους κλάδους αλουμινίου, καλωδίων και σωλήνων χάλυβα, σε ένα περιβάλλον διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας και αστάθειας των τιμών μετάλλων». Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω ότι κάτι είναι εποχικό φέτος και όχι πέρυσι. Ίσως κάτι μου διαφεύγει. Παρ όλα αυτά οι επιδόσεις του ομίλου είναι γενικά βελτιωμένες και με μείωση του κύκλου εργασιών.

Εκτός τόπου και χρόνου

Ανέκδοτο αρχίζει να γίνεται η υπόθεση της MLS. Υποτίθεται ότι συγκλήθηκε η Συνέλευση των ομολογιούχων για να παρουσιαστεί το σχέδιο εξυγίανσης. Ενώ είχε απαρτία η ίδια η εταιρία αναφέρει πως «Τον λόγο έλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εκδότριας ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους ενός Σχεδίου Εξυγίανσης χωρίς όμως, αν και επανειλημμένα του ζητήθηκε, να παρουσιάσει draft του εν λόγω Σχεδίου, όπως προβλεπόταν στο θέμα της Πρόσκλησης της συγκληθείσας από την Εκδότρια Συνέλευσης. Κατόπιν αυτού, ελλείψει αντικειμένου προς λήψη απόφασης, η Συνέλευση λύθηκε». Εγώ αναρωτιέμαι όμως αν την ανακοίνωση την έχει εκδώσει η MLS ή κάποιος άλλος. Γιατί είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου η ανακοίνωση της εταιρίας να ξεμπροστιάζει το Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Συγκυριακό αποτέλεσμα

Στασιμότητα έδειξαν στο εξάμηνο τα μεγέθη της Lavipharm όπως είχε προαναγγείλει στη Γενική Συνέλευση η εταιρία. Όπως λέει η ίδια αυτό συγκυριακό και έτσι φαίνεται να είναι καθώς ήδη οι ροές από το Lonarid και το Lonalgal τρέχουν στο τρίτο τρίμηνο. Σημειώνεται ότι συγκυριακή είναι και η εκτόξευση καθαρών κερδών που οφείλεται στην αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, η οποία προέκυψε από την απόφαση του Ομίλου να θέσει σε εκκαθάριση θυγατρικές εταιρείες με σωρευμένες ζημίες από το παρελθόν.

Τη Δευτέρα η Τράπεζα Κύπρου στο ΧΑ

Τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο και πάλι η Τράπεζα Κύπρου μετά από πολλά πολλά χρόνια. Ο κλάδος ενισχύεται και πληθαίνει και αυξάνει εν τέλει και τους επενδυτές που ενδιαφέρονται γι' αυτόν.

Η πτώση των τόκων επηρεάζει

Από την άλλη πλευρά η πτώση των επιτοκίων φρενάρει την άνοδο των τραπεζικών μετοχών κυρίως διότι καταγράφεται πτώση των τόκων δηλαδή του εσόδου των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η πιστωτική επέκταση

Από τα αποτελέσματα της Attica Bank για το α' εξάμηνο ξεχώρισα τα σχεδόν 400 εκατ. ευρώ πιστωτικής επέκτασης της τράπεζας έναντι 2,7 δισ. ευρώ της αγοράς. Αυτό σημαίνει πως η υπόσχεση ότι θα στηριχθεί η οικονομία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ισχύει.

Lamda: Σερί καλών ειδήσεων και mega deals

Σερί καλών ειδήσεων για τη Lamda, που έπειτα από τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου με τα ιστορικά ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας για όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου, προχώρησε σε μια ακόμα εντυπωσιακή ανακοίνωση. Ο λόγος για το mega deal με τον Γιώργο Προκοπίου, που λίγους μόνο μήνες από την αγορά του 2% του μετοχικού κεφαλαίου της Lamda, προχώρησε στην αγορά έκτασης εντός του έργου του Ελληνικού η οποία βρίσκεται κοντά στο Golf Γλυφάδας. H κίνηση Προκοπίου, ενός από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές της χώρας με τεράστια παρουσία στο Real Estate, αποτελεί αναμφισβήτητα ψήφο εμπιστοσύνης στη LAMDA αλλά και στο έργο του Ελληνικού. Πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον για το έργο είναι τεράστιο καθώς μόνο τους τελευταίους μήνες οι συμφωνίες διαδέχονται η μία την άλλη. Η αγορά αυτής της έκτασης, σε συνέχεια της προηγούμενης πώλησης 5 οικοπέδων, έρχεται πάλι να αναδείξει την «κρυφή» αξία του Ελληνικού, για την οποία έχουμε ακούσει συχνά τον Οδυσσέα Αθανασίου να μιλά. Για να δούμε τι άλλα έρχονται σε επιχειρηματικό και μετοχικό επίπεδο.

Η «εσωτερική» μεταβίβαση για τη νέα Μαρίνα Αλίμου

«Κλείδωσε», και τυπικά, η μεταβίβαση της εταιρείας «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΝΕΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΑΛΙΜΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ» από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις στη REDS, καθώς αναρτήθηκε και στο ΓΕΜΗ η σχετική έγκριση για τη συναλλαγή (31 εκατ. ευρώ). Δηλαδή, πρόκειται για μια (αναμενόμενη) εσωτερική κίνηση από μία θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε άλλη (την real estate, με 97%). Υπενθυμίζεται ότι προ ολίγων μηνών υπεγράφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα υπουργεία Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Τουρισμού για την έγκριση της χωροθέτησης και των περιβαλλοντικών όρων στη Μαρίνα Αλίμου, ώστε η ανάπτυξη, εκτιμώμενου ύψους άνω των 100 εκατ. ευρώ, να μπει στην επόμενη του φάση για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Για την ιστορία, προβλέπονται ξενοδοχεία, γραφειακοί χώροι, retail, εστίαση, προβλήτα, πεζόδρομος και ποδηλατόδρομος, πύργος διοίκησης και ελέγχου της μαρίνας, υποδομές ναυταθλητισμού, παρκινγκ 850 – 1.000 θέσεων. Η ανάπλαση περιλαμβάνει χερσαία ζώνη έκτασης περίπου 210 στρεμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:42

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 23 Οκτωβρίου, στην Σύνοδο Κορυφής των BRICS

23:30

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σχετικά με τον θάνατο κρατουμένου σε ΑΤ της Αθήνας

23:15

Wall Street: Επισφράγισε το υψηλό ο S&P 500 - Πάνω από 250 μονάδες υψηλότερα ο Dow

22:58

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ναυαγίου σε λίμνη

22:49

Μπάιντεν: «Η Ρωσία δεν θα υπερισχύσει», διαβεβαιώνει τον Ζελένσκι

22:36

Τετραμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Κροατίας - Τι βρέθηκε στο επίκεντρο

22:24

Ισραήλ: «Έτοιμη» η Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

22:05

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ - Κληρώνει 18,5 εκατ. ευρώ την Κυριακή

21:53

Πτώση άνω του 2% για πετρέλαιο λόγω Ριάντ

21:51

Το ασήμι «έκλεψε» την λάμψη του χρυσού

21:42

Συνομιλία Σολτς - Μελόνι για το μεταναστευτικό

21:28

Πιερρακάκης: Ο σχολικός αθλητισμός μας διδάσκει να σεβόμαστε τον διπλανό μας

21:14

Σκυλακάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Το καλώδιο μπορεί, πρέπει και θα γίνει»

21:01

Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - Ντέρμπι για 4 στο ΠΑΣΟΚ

20:50

Γεροβασίλη: Αν εκλεγεί ξανά ο Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει οριστικά

20:40

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Βούτσιτς και Κούρτι

20:33

Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων - Τι αλλάζει

20:19

Σε έξαρση οι κακές οικονομικές συμβουλές μέσω TikTok - Πώς να τις αποφύγετε

20:18

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαδικασίες στον δρόμο προς το συνέδριο και την εκλογή αρχηγού συζητήθηκαν στην ΠΓ

20:05

Τράπεζα Πειραιώς: Ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου - Η σύνθεση

19:53

Γεραπετρίτης: Το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας καθίσταται εξαιρετικά μεγάλο

19:50

Κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ: Δεν υπάρχει και… είναι εδώ

19:37

Κίνα: Παίρνει μπρος η μηχανή - Το μαμούθ πρόγραμμα «στέγη» και τα μηνύματα των αγορών

19:23

Καρέλιας: Στα 59,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α' εξάμηνο του 2024

19:19

Ανοδικό κλείσιμο στις ευρωαγορές - Απώλειες 5% για την H&M

19:14

Στα 200 εκατ. ευρώ αυξάνεται η επιδότηση του επενδυτικού clawback για τις φαρμακευτικές

19:02

Flexopack: Στα 76,6 εκατ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εξάμηνο

18:52

Μητσοτάκης σε Λιβανέζο πρωθυπουργό: «Ανάγκη αποκλιμάκωσης - Ναι στην πρόταση εκεχειρίας»

18:48

Το Πληροφοριακό Σημείωμα για την εισαγωγή της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο

18:45

Μαχμούντ Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ