Οι τράπεζες και το κλίμα παίρνουν διαζύγιο
Μια νέα χρονιά και η οποία δείχνει πολλά υποσχόμενη.
Με την έλευση του Τραμπ όσα ξέραμε πάντως περί κλίματος - στον τραπεζικό χώρο- μάλλον πρέπει να τα ξεχάσουμε.
Η Citigroup και η Bank of America φεύγουν και αυτές από μια παγκόσμια τραπεζική «συμμαχία» για το κλίμα, σε συνέχεια σειράς αποχωρήσεων βαρέων ονομάτων της Wall Street τον τελευταίο μήνα.
Η αποχώρηση των παραπάνω τραπεζών από τη συμμαχία για το κλίμα ακολουθεί εκείνη των Goldman Sachs και Wells Fargo. Τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ υφίστανται αυξανόμενη πίεση από Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές και βουλευτές να αποστασιοποιηθούν από βιομηχανικούς ομίλους που υποστηρίζουν τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Αυτά είναι και εγώ θέλω τώρα να δω αν και πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη!
Η υποχρεωτικότητα της ασφάλισης
Γίνεται υποχρεωτική η ασφάλιση των αυτοκινήτων από φυσικές καταστροφές λόγω κλίματος. Και μέσα σε αυτή τη συνθήκη ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο πράγματα:
- Πως θα διαμορφωθούν τα ασφάλιστρα ανά περιοχή καθώς δεν διατρέχουν όλες οι περιοχές τον ίδιο κίνδυνο.
- Λέει το κράτος πως αν κάποιος δεν ασφαλίσει γι' αυτούς τους κινδύνους το αυτοκίνητό του δεν θα αποζημιωθεί από το κράτος. Μα αν το ασφαλίσει... πάλι δεν θα αποζημιωθεί από το κράτος αλλά από την ασφαλιστική.
Και το βραβείο πάει στον DAX
Πληθωρικά, ο DAX είναι αυτός που υπεραπόδοσε για τη χρονιά που έφυγε σε επίπεδο Ευρώπης. Ο δείκτης S&P 500 κέρδισε περίπου 25% κατά τη διάρκεια του 2024.
Στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 4,75% σε ετήσια βάση, ενώ ο γερμανικός DAX υπεραπόδοσε με σχεδόν 19% άνοδο.
38 χρόνια νωρίτερα
Διάβασα λοιπόν και αναμεταδίδω πως το 1987 υπήρξε μια χρονιά-σταθμός για την ελληνική οικονομία, καθώς τέθηκε σε ισχύ ένας από τους πιο σημαντικούς και αμφιλεγόμενους φορολογικούς μηχανισμούς, ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας. Σαν σήμερα το 1987, οι Έλληνες κλήθηκαν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο που οριζόταν ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, σε κάθε τους συναλλαγή.
Έτσι είναι αυτά. Και μετά ταυτιστήκαμε ψυχή και σώματι με έναν φόρο.
Οι αβεβαιότητες και ο χρυσός
Οι αβεβαιότητες πολλές και μόνον καταφύγιο γι' αυτές ο χρυσός.
Η Πολωνία ή επιθυμεί να ενισχύσει τον χρυσό στο 20% των επίσημων αποθεμάτων της, αλλά η Εθνική Τράπεζα της Ουγγαρίας επανέλαβε τις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια τον Σεπτέμβριο
Το 2024 ο χρυσός σημείωσε άνοδο 35% ενώ αρκετοί είναι αυτοί που προβλέπουν πως θα ξεπεράσει τα 3000 δολάρια ανά ουγγιά το 2025.
Ποιος είναι ο αγοραστής;
Πολύ θα ήθελα να μάθω που πούλησε 640 χιλιάδες μετοχές ο κ. Μιχάλης Ευμορφίδης αλλά και πόσες μετοχές πούλησε ο Παύλος Ευμορφίδης σχεδόν ταυτόχρονα με την ακύρωση ιδίων μετοχών. Όχι τίποτα άλλο γιατί κάτι αστρονομικά ποσοστά που συγκεντρώνονται στις Γενικές Συνελεύσεις με προβληματίζουν για τον τρόπο που επιτυγχάνεται (?) η διασπορά των μετοχών της εταιρίας η οποία όλως τυχαίως μετά τις τελευταίες μεταβολές-πωλήσεις ανέρχεται σε 26,1%. Ο Κοντόπουλος πάντως θα είναι εντάξει αφού τυπικά πληρούνται τα κριτήρια του.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.