Δυναμικά οι Fintech
Οι Fintech ξεκινούν συνθήκες δυναμικής πορείας. Η Revolut ενημέρωσε τους πελάτες της πως ισχύει και γι' αυτήν το σύστημα ασφάλισης καταθέσεων μέχρι 100.000 ευρώ. Ασφαλώς οι περισσότεροι ίσως να μην πάνε τις καταθέσεις τους εκεί. Ωστόσο να ξέρετε πως η πολιτική όλων των πλατφορμών παραμένει επιθετική και χτυπάει εκεί που οι άλλοι έχουν αδυναμίες. Παράλληλα παρέχει μια σειρά προϊόντων, ανταγωνιζόμενη αρκετούς κλάδους όπως για παράδειγμα οι ασφάλειες.
Ασφαλιστικές και αποζημιώσεις
Καλό είναι που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία με τις ασφαλιστικές. Νομίζω ωστόσο πως πρέπει να δούμε και άλλο ένα σκέλος αυτής της ιστορίας. Πάρα πολλές ασφαλιστικές εταιρείες στον τομέα Υγείας σε συμβόλαια πολλών ετών, όταν έρθει η ώρα της πληρωμής ξεκινούν μια διαδικασία κατά την οποία ζητούν εξετάσεις επί εξετάσεων με στόχο να καταλήξουν ή στο ότι τους απέκρυψες στοιχεία και δεν πρέπει να σε αποζημιώσουν είτε από εδώ και στο εξής να εξαιρέσουν ασθένειες από τις καλύψεις.
Και το κάνουν με τρόπο αριστοτεχνικό. Να τα λέμε κι αυτά...
Φουλ του Άσσου
Φουλ προετοιμασία πραγματοποιούν οι τράπεζες σε ότι αφορά το Σπίτι μου 2, το οποίο ξεκινάει την επόμενη εβδομάδα, αλλά κόσμος πολύς έχει στείλει τα στοιχεία τους στα καταστήματα προκειμένου να γίνει η σχετική προετοιμασία και συγχρόνως αναζητά σπίτια.
Κάλυψη και στο βάθος placement
Διαβάζω ότι ξεκίνησε κάλυψη της Σαράντης η Euroxx και ότι βλέπει περιθώριο ανόδου της μετοχής κατά 28%. Βέβαια η μετοχή έχει ήδη καταγράψει τρελό ράλι με καύσιμα τις αγορές μεγαλομετόχων αλλά και αγορές ιδίων και είναι απορίας άξιο με ποιο κριτήριο οι χρηματιστηριακές ξεκινούν την κάλυψη μιας μετοχής. Ασχέτως αυτού έχω την αίσθηση ότι θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για placement να βγουν και κέρδη για τους βασικούς μετόχους που αγόραζαν τόσον καιρό και έβλεπαν καλύτερα από όλους και πιο... έγκαιρα τις οικονομικές επιδόσεις που έρχονται.
Buy μόνο
Μιας και ο λόγος για κάλυψη μετοχών πραγματικά αναρωτιέμαι αν υπάρχουν στην Ελλάδα χρηματιστηριακές που δίνουν σύσταση πώλησης μετοχών. Και μιλάω για χρηματιστηριακές που προηγουμένως έχουν δώσει συστάσεις αγοράς και στο μεταξύ ή τα δεδομένα άλλαξαν ή ο στόχος επιτεύχθηκε. Όσο και αν ψάξω δεν βρίσκω και παρακαλώ πολύ να με συνδράμετε. Αλήθεια αυτή την κατάσταση τη θεωρούν φυσιολογική εκεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς;
Βρήκαν πετρέλαιο;
Πραγματικά αναρωτιέμαι αν εκεί στην Ίλυδα έχουν βρει πετρέλαιο και άρχισε την ανοδική κίνηση η μετοχή και μάλιστα με έντονο τρόπο μετά από κάποιες ενδοοικογενειακές μεταβιβάσεις πακέτων. Κάποιοι άρχισαν να τη συγκρίνουν με την Q&R άλλοι μιλάνε για λογισμικό διαχείρισης αποβλήτων. Και κερασάκι στην τούρτα οι δωρεάν μετοχές που με τη συμπεριφορά της μετοχής θυμίζουν όχι τις καλύτερες στιγμές από το παρελθόν του χρηματιστηρίου.
Νέος σύμβουλος
Οι αρχές του χρόνου προσφέρονται για νέα ξεκινήματα. Και ένα από αυτά που καταγράψαμε είναι αυτό του Αλεβίζου Αλεβιζάκου, ο οποίος ανέλαβε σύμβουλος του CEO της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη. Σιδεροκέφαλος που λέμε.
Χρονιά εξελίξεων για τη Γέφυρα Βαρυμπόμπης;
Κάποιοι περίμεναν νεότερα για την τύχη της Γέφυρας Βαρυμπόμπης από τα τέλη του 2024, ωστόσο, ενδέχεται φέτος να έχουμε εξελίξεις, αν βέβαια επαληθευθούν κάποιες εκτιμήσεις. Προ ολίγων μόλις μηνών, ο υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, μιλώντας σε forum (για ΣΔΙΤ), μεταξύ άλλων, είχε αναφερθεί στην ανάγκη αντικατάστασης της Γέφυρας Βαρυμπόμπης που μετράει πάνω από 60 χρόνια ζωής και μάλλον έχει φτάσει στα όριά της. Βέβαια, πρέπει να βρεθεί η σχετική χρηματοδότηση του έργου, προφανώς από το δημόσιο, για να ξεκινήσουν οι εργασίες από την παραχωρησιούχο Νέα Οδό (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Η στήλη άκουσε ότι υπάρχουν ζυμώσεις και επαφές, αλλά δεν είναι και σίγουρη ότι το θέμα είναι… 2-3 ημερών. Πάντως, είχαν ακουστεί σενάρια ότι η γέφυρα Βαρυμπόμπης θα κατεδαφιστεί και ο κόμβος Βαρυμπόμπης θα μετατραπεί σε κυκλικό δακτύλιο, περί κατασκευής μιας νέας σύγχρονης γέφυρας που να πληροί τα κριτήρια λειτουργίας που έχουν τεθεί από την σύμβαση παραχώρησης κ.α. Πάντως, μάλλον το ζήτημα έχει μια πολυπλοκότητα καθώς συνδέεται και με διόδια που δεν… καταβάλλονται και με σταθμούς που δεν λειτούργησαν. Όπως είχε πει ο κ. Ταχιάος, η περίφημη γέφυρα τα τελευταία χρόνια, από το 2017 έχει κοστίσει 147 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο (στα έγγραφα γίνεται λόγος για 112 εκατ.), ενώ το κόστος των έργων είναι 20 εκατ. ευρώ.
Το θέμα με τα διόδια και οι αποζημιώσεις
Αυτό σε μεγάλο βαθμό, όπως είχε πει, είναι γιατί δεν εφαρμόζονται διόδια στην περιοχή. Ο παραχωρησιούχος δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία εργασία βάσει σύμβασης καθώς σήμερα σημειώνεται μια ενδιάμεση κατάσταση. Δηλαδή το υπουργείο αποζημιώνει τον παραχωρησιούχο για την μη καταβολή διοδίων και από την άλλη γιατί δεν του έχει αποδοθεί το συγκεκριμένο τμήμα από την Μεταμόρφωση μέχρι τα διόδια Αφιδνών. Προφανώς, δεν μιλάμε για ευθύνη του παραχωρησιούχου, υπάρχουν, άλλωστε, συμβάσεις που έχουν εγκριθεί από τη Βουλή. Να σημειωθεί, προς επίρρωση αυτών, ότι μόλις χτες «ανέβηκαν» στην Διαύγεια αποφάσεις του υπ. Υποδομών και Μεταφορών βάσει των οποίων εγκρίνεται η καταβολή σχεδόν 11,7 εκατ. και 9,3 εκατ. για το β’ εξάμηνο 2023 και α’ εξάμηνο 2024 αντίστοιχα (συνολικά 21 εκατ.), λόγω αδυναμίας λειτουργίας των Σταθμών Διοδίων Βαρυμπόμπης, Αγίου Στεφάνου (πλευρικοί) αλλά και Χαλκίδας (μετωπικός). Λογικά, τα έργα, η χρηματοδότηση, τι θα γίνει με τα διόδια (ο κ. Ταχιάος πρόσφατα είχε αναφέρει ότι η μη λειτουργία σταθμών θα κοστίζει 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο έως τη λήξη της παραχώρησης) κ.α., θα αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων ανάμεσα σε εμπλεκόμενους. Αλλά να δούμε, όμως, τι θα προκύψει, αλλά και πότε.
Η ΑΜΚ της Hellenic Train και ο συμψηφισμός ζημιών
Σε ΑΜΚ ύψους οριακά άνω των 50 εκατ. ευρώ, που αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση των μετόχων της 27/11/2024, προχώρησε στο τέλος του προηγούμενους έτους η Hellenic Train. Όπως αναφέρονταν σε προηγούμενη ανάρτηση στο ΓΕΜΗ, είχε καθοριστεί ότι η ΑΜΚ θα αναληφθεί πλήρως από την Trenitalia S.p.A. και θα λάβει χώρα με εισφορές/καταβολή σε μετρητά (14.375.392 ευρώ) και με συμψηφισμό μέρους του χρέους της εταιρείας προς τον Μέτοχο/Trenitalia S.p.A. για το ποσό των 35.625.008 ευρώ. Ο συμψηφισμός αυτός θα πραγματοποιηθεί μέσω της «ανταλλαγής χρέους- ιδίων κεφαλαίων» τεσσάρων τιμολογίων τα οποία εξέδωσε η Trenitalia το 2021-2022. Το μετοχικό κεφάλαιο ανήλθε σε άνω των 84,4 εκατ., ωστόσο, εν συνεχεία αποφασίστηκε η μείωσή του με συμψηφισμό μέρους των σωρευμένων ζημιών της 31η.12.2023 (ήτοι ζημιές που μεταφέρθηκαν μέχρι το 2023) κατά το συνολικό ποσό των περίπου 78,2 εκατ.. Αρα, έπεσε σε λίγο άνω των 6,2 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.