Τούρμπο τους έκανε στην Κουμουνδούρου αυτή η στεγνή η Vestager. Και τί είπε η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν που ήρθε χθες στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό; Κάτι απλό. «Είναι λίγο-πολύ μια επίσκεψη για να σας συγχαρούμε γιατί αυτό που πέτυχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Kαι βρισκόμαστε σε αυτή την πολύπλευρη κρίση πολέμου, ενέργειας, πληθωρισμού, κλίματος που δυστυχώς φέρνει σε δεύτερη μοίρα την εορταστική ατμόσφαιρα που θα έπρεπε να συνοδεύει το τέλος της Ενισχυμένης Εποπτείας». Δεν πάταγε καλύτερα το κουμπί με τα πυρηνικά!
Το θεωρούν δικό τους
Στην Κουμουνδούρου πετάχτηκαν σα να τους τσίμπησε μωβ και μπλε τσούχτρα μαζί. Ξαφνικά θυμήθηκαν ότι η παράταξη που κυβερνάει οδήγησε την χώρα στην χρεοκοπία, ενώ όπως είπαν, η έξοδος από την εποπτεία είναι δικό τους επίτευγμα γιατί έβαλαν τέλος στο (δικό τους) Μνημόνιο τον Αύγουστο του ’18. Μεταξύ μας ένα δίκιο το ‘χουν. Αφού το ‘φεραν το τρίτο Μνημόνιο, το τίμησαν και με το παραπάνω. Με εξαίρεση μια αξιολόγηση (τη β’ αν θυμάμαι καλά) όλες τις άλλες τις έκλειναν άψογα εφαρμόζοντας – με πόνο βέβαια-, κατά γράμμα ότι τους ζητήθηκε.
Δική σας επιτυχία
Και είναι άδικο στην τελική ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να την πέφτει στον Κυριάκο. Κανονικά θα ‘πρεπε να την πέφτει στην Αντιπρόεδρο γιατί αυτή είπε επί λέξη για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία: «αυτό επετεύχθη -ήμουν παρούσα και το παρακολούθησα από πρώτο χέρι- και μάλιστα τότε πολλοί αμφισβητούσαν κατά πόσον αυτό ήταν εφικτό, αν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Όταν τελικά έρχεται η επιτυχία έχει «πολλούς πατέρες». Πιστεύω πως η δική σας κυβέρνηση έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει, γιατί δούλεψε σκληρά για να πραγματοποιηθεί αυτό. Δεν θα πρέπει, όμως, να παραβλέψουμε τον πόνο και τις θυσίες του ελληνικού λαού μέχρι να φτάσουμε εδώ, γιατί ήταν πράγματι μια επώδυνη διαδικασία».
Μεγάλες κουβέντες
Εν τω μεταξύ κάθε χρόνο αυτή την εποχή, τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου οι μνήμες ’15 ζωντανεύουν και επανέρχονται στην δημόσια σφαίρα. Κι όχι μόνο από τους επαγγελματίες της πολιτικής, αλλά κι από τους απλούς πολίτες στα σόσιαλ που θυμούνται το δημοψήφισμα, το στήσιμο στα ATM και τα δικά τους επί μέρους δράματα επί χρόνια εξαιτίας των capital control.
Όμως ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη μπει σε άλλο mood αφήνοντας πίσω του το παρελθόν. Η δική του ανάγνωση για το ’15 είναι εντελώς διαφορετική:
«Μετά τις εκλογές το πάρτι θα τελειώσει. Τους πόρους της χώρας δε θα νέμονται δέκα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και αντίστοιχος αριθμός οικογενειών. Οι νταβατζήδες τέλος. Και σήμερα δεν είναι 2015 για να επιχειρήσουν ξανά να κρυφτούν πίσω από τη ζεστή αγκαλιά της τρόικας». Καταρχήν ποιους εννοεί ο Πρόεδρος;
Λαγκάρντ και Παπαδημούλης
Την μάχη για την επιστροφή, έστω της ρεαλιστικής ελπίδας, όπως λέει και η Ράνια Σβίγκου, δίνει από το σκληρό μετερίζι της Ευρωβουλής και ο Δημ. Παπαδημούλης. Ο Αντιπρόεδρος, πρεσάρει την Κριστίν Λαγκάρντ ως προς το θέμα της τραπεζικής ενοποίησης. Την εγκαλεί με αυστηρότητα γιατί δεν προχωράει. Η Κριστίν που υποδέχτηκε τον Αλέξη ως Πρόεδρος του ΔΝΤ (2011-2019) και έζησε από πρώτο χέρι την χρεοκοπία της Ελλάδας δεν μάσησε.
Σε δέκα χρόνια
«Η διαφορά ανάμεσα σε εσάς και εμένα είναι ότι προσπαθώ, γιατί θέλω να είμαι αισιόδοξη. Αλλά είμαι και ρεαλίστρια και το βλέπω το ποτήρι ‘’μισογεμάτο’’. Βλέπω τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (‘SSM’) και βλέπω ότι έχουν γίνει βήματα και πρόοδος» απάντησε. «Φυσικά απομένουν ακόμη πολλά. Αλλά κανείς δεν θα μπορούσε να είχε προχωρήσει ταχύτερα ή βαθύτερα απ’ ότι κάνει ο Πασκάλ Ντόναχιου αυτή την στιγμή. Δεν έχει αφήσει πέτρα πάνω σε πέτρα. Προσπαθεί όσο μπορεί ο άνθρωπος. Κατά την άποψή μου, αυτή η τμηματική προσέγγιση του Τρίτου Πυλώνα είναι να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα. Ελπίζω πριν περάσει και ολοκληρωθεί η επόμενη δεκαετία».
Με ποιον είναι τελικά;
Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ θυμώνει γιατί ο Κυριάκος εισπράττει τα εύσημα Vestager, ο Αλέξης τα βάζει με τους νταβατζήδες, κι ο Παπαδημούλης ζητάει τα ρέστα απ’ την Λαγκάρντ γιατί δεν ενοποιεί ταχύτερα τις τράπεζες, έρχεται κι ο Δ. Τζανακόπουλος να δώσει την άποψη του κόμματος για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Θεωρούμε ότι είναι αχρείαστη και είναι ένας λόγος που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κρίση. Εδώ χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη και η Ελλάδα πρέπει να παίξει το ρόλο της και όχι να υλοποιεί την αδιέξοδη πολιτική Μητσοτάκη». Αχρείαστη, αλλά για άλλους λόγους, θεωρεί την διεύρυνση και ο Ερντογάν. Τους λόγους θα τους ακούσουμε απόψε στο δείπνο που οργανώνει ο Βασιλιάς Φίλιππος της Ισπανίας, (πριν λίγο καιρό επέστρεψε στην χώρα του κι αυτός), για τους ηγέτες του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου της Τετάρτης.
Είναι Σέρρες
Στη Μαδρίτη δεν θα είναι ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και πρωθυπουργική σκιά στα του εξωτερικού. Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, αμέσως μετά τον υπέροχο γάμο στη Τζιά (Κύρα Κάπη και Χρήστος Ζωγράφος) πήγε στην πατρίδα του τις Σέρρες για να συμπαρασταθεί στους ανθρώπους που επλήγησαν απ’ την χαλαζόπτωση.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.