INSIDE OUT

Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;

10-02-2023 | 07:21
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Αλέξης, Ανδρουλάκης και Κυριάκος στις Βρυξέλλες, Ο ειδικός ρόλος Καρανικόλα, Ποιος άλλος πάει ΝΔ;

Ευδιάθετος επέστρεψε από Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Αλέξης, καθώς ολοκληρώθηκε το πρώτο κρας τεστ με Ανδρουλάκη στην Συνοδο των Ευρωσοσιαλιστών. Ντυμένος άνετα, με ένα απλό μπουφάν στο μπλε του Συνασπισμού, και κλασικά stan smith, φωτογραφήθηκε με άλλους ταξιδιώτες στο αεροδρόμιο και είχε πολύ καλή διάθεση. Εντός της Συνόδου, όπως έγινε γνωστό, έθεσε τρία ζητήματα: Να φύγει το «καθεστώς Μητσοτάκη», να αλλάξει η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης, και να γίνει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για έναν ετήσιο αριθμό νόμιμης και ασφαλούς υποδοχή προσφύγων και μεταναστών από Τουρκία και Βόρεια Αφρική, όπως έγινε για τα 4 εκατομμύρια Ουκρανών που έφυγαν για να γλιτώσουν την σφαγή του Πούτιν. Τον άκουσαν προσεκτικά Σάντσεθ και Σολτς. Ευτυχώς που δεν τον άκουσε ο Ζελένσκι, ο οποίος μετείχε συμβολικά στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Μετά φωτογραφήθηκαν όλοι μαζί. Η σκηνοθεσία ήταν αριστοτεχνική. Οι ψηλοί μπροστά, οι λιγότερο ψηλοί, πίσω, σε σκαλοπατάκι. Εάν στόχος του Ανδρουλάκη ήταν να εκδιώξει τον Αλέξη από τις Συνόδους των ευρωσοσιαλιστών (μετέχει ως παρατηρητής), χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Τουλάχιστον επί της αείμνηστης Φώφης, τους έβαζαν σε μια απόσταση τον ένα από τον άλλο.

Υποχρεωτική αλληλεγγύη

Το κανονικό μέλος του PES (Ανδρουλάκης), εστίασε στην οικονομία και πρότεινε τη δημιουργία ενός Ταμείου Ευρωπαϊκής Κυριαρχίας για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας και την ανταγωνιστικότητα. Σαφώς στο στοιχείο του ο Ανδρουλάκης, μίλησε και για το μεταναστευτικό που απασχόλησε τους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, αλλά σε αντίθεση με τον Αλέξη που επαναφέρει θέμα ν’ ανοίξουν οι πόρτες, ο Νίκος ζήτησε υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Με άλλα λόγια, το υποχρεωτικό μοίρασμα των μεταναστών και προσφύγων.

Βοήθεια για φράχτη

Την ίδια ώρα, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, ο Κυριάκος ζήτησε από τος ομολόγους, μεγαλύτερη συμμετοχή στην ενίσχυση των χερσαίων συνόρων της Ευρώπης. Μάλιστα έθεσε ευθέως το θέμα οικονομικής συνδρομής της Ελλάδας προκειμένου να κατασκευάσει φράχτη σε όλο το μήκος των συνόρων του Έβρου με την Τουρκία.

Ένταση για το καπέλωμα

Πιο ενδιαφέρον είχε πάντως το PES. Μεταξύ Τσίπρα και Ανδρουλάκη υπήρξε ένταση, κι όχι μόνο για το ‘καπέλωμα’ του δεύτερου από τον πρώτο στο θέμα των επισυνδέσεων. Αυτές ήταν όμως το κερασάκι. «Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ “ξέχασε” να αναφέρει ότι η ενέργεια αυτή έρχεται ύστερα από πρωτοβουλία του Ν. Ανδρουλάκη και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ήταν η απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις αναφορές του Αλέξη για την σχετική συζήτηση την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου. Διά του Παπαδημούλη ο Συριζα επιχειρεί να καπελώσει τις πρωτοβουλίες Ανδρουλάκη.

Έχει συνθλιβεί

H απόφαση Ανδρουλάκη να παραμείνει μέχρι τέλους στην θέση του ευρωβουλευτή, τον έχει κάνει λάστιχο. Η κριτική που δέχεται είναι σφοδρή. «μα δεν θα ‘πρεπε να ανακοινώσει πως παραιτείται από την ευρωβουλή; Πότε θα το κάνει; Όταν ανοίξουν οι κάλπες;» σχολίαζαν σε πηγαδάκι στην Κεντρική Επιτροπή προ ημερών. Η πίεση μεταξύ των καθηκόντων στην ευρωβουλή λόγω και του Qatar-gate, είναι τεράστια. Το ίδιο απαιτητική είναι και η προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. Εν τω μεταξύ λόγω της προφυλάκισης της Εύας Καϊλή, το Πασοκ-Κιναλ έχει μόνο έναν ευρωβουλευτή- τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη. Η παραίτηση Ανδρουλάκη, στέλνει στην ευρωβουλή το Νίκο Παπανδρέου. Προσπαθώ να θυμηθώ εάν αυτοί οι δύο έχουν συναντηθεί ποτέ.

Μεταγραφή χωρίς tattoo

Δύσκολα τα πράγματα για τον Πρόεδρο. Τουλάχιστον δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία μεταγραφή μεταξύ Συριζα και Πασοκ. Υπήρξε όμως χθες, μεταξύ Πασοκ και ΝΔ. Βέβαια ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οποίος ήταν εκπρόσωπος τύπου του Ανδρέα Λοβέρδου στις εσωκομματικές εκλογές, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν κι αγαπημένος του Ανδρουλάκη. Άλλωστε είχε φύγει από το Πασοκ. Όμως το κόμμα, έχασε τον ένα από τους δύο νέους οι οποίοι κάποτε έκαναν tatoo τις λέξεις «Κίνημα Αλλαγής», κάτι που αποτελεί τουλάχιστον αξιοπερίεργο και σίγουρα μπορεί να μπει στο Γκίνες.

Ο άλλος, ήταν ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, που αγαπούν πολύ οι Γαπικοί. Να έκαναν tattoo με τον ήλιο του Πασοκ, μάλιστα. Αλλά «Κίνημα Αλλαγής».

Ούτε ο Καμίνης! Ευτυχώς ήταν από χένα.

Ειδικός ρόλος

Η μεταγραφή Καρανικόλα, προκάλεσε γκρίνια στη ΝΔ. Πιστεύω πως θα περάσει σύντομα, όταν αποκαλυφθεί ο ειδικός ρόλος του Σπύρου. Θα είναι στην επικοινωνία και θα είναι δυνατός. Και που να ανακοινωθεί και η επόμενη μεταγραφή από Πασοκ σε ΝΔ. Ίσως σήμερα, ίσως Δευτέρα. Τον επίθετό του ακούγεται σαν το μικρό του Καρανικόλα. Ποιος είναι;

Σας φιλώ, αποχαιρετώντας έναν εξαιρετικό κοινοβουλευτικό άνδρα, τον Μανούσο Βολουδάκη

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:35

Πούτιν: «Ναι» στην εκεχειρία αν οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη ειρήνη

18:29

Ευ. Μυτιληναίος σε BofA: Το EBITDA της Metlen θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2028

18:15

Briq Properties: Πούλησε δύο ορόφους στον Πύργο Αθηνών έναντι 4,23 εκατ. ευρώ

18:04

Κύκλος Ιδεών: Από 16 έως 18 Μαρτίου το συνέδριο «Η Ελλάδα Μετά VIΙI»

18:01

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αθ. Λασκαρίδης»

17:53

The Amorous Project: Δύο βραδιές υψηλής γαστρονομίας που θα μείνουν αξέχαστες

17:51

Ρωσία: Δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι στιγμής τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Τραμπ

17:37

Ελλάδας-Καναδάς: Υπεγράφη μνημόνιο τουριστικής συνεργασίας

17:29

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σχετικά με δημοσίευμα της La Tribune

17:27

Υψηλότερα στο «τείχος του φόβου» το Χρηματιστήριο

17:18

Bloomberg Intelligence: Ο επανεξοπλισμός της Ευρώπης ίσως χρειαστεί περισσότερο από δέκα χρόνια

17:11

ΡΑΑΕΥ: Κεντρική στρατηγική η διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα

16:55

Δένδιας: Σε λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός θα ενημερώσει τη Βουλή για το νέο μακροπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα

16:47

Συναυλία για τα Τέμπη: Κλείνουν στις 5 οι σταθμοί Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο

16:44

Πού κυμαίνονται οι αυξήσεις μισθών που θα δοθούν το 2025 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα - Οι κλάδοι που ξεχωρίζουν

16:33

Αρμενία: Έτοιμη να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν

16:18

Κρεμλίνο: Η πρόταση για εκεχειρία 30 ημερών στην Ουκρανία χρειάζεται επεξεργασία

16:04

Απώλειες στη Wall Street - Άλμα 17% για την Intel

16:02

Γεραπετρίτης: «Προσβλέπουμε στην επανενεργοποίηση του «3+1» και τη συμμετοχή των ΗΠΑ»

15:58

ΙΕΝΕ: Ισχυρό προβάδισμα του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρισμού τον Φεβρουάριο

15:51

Ζελένσκι: Η Ρωσία θέλει να παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

15:44

Κ. Νεμπής: Συνδέουμε τη χώρα, την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα, με το μέλλον - Η στρατηγική του ΟΤΕ για το 2025

15:41

Σδούκου: Από το 2019 τα χρήματα που δαπανώνται για να εκσυγχρονιστεί το δίκτυο της χώρας έχουν τετραπλασιαστεί

15:38

ΗΠΑ: Αμετάβλητες οι τιμές παραγωγού τον Φεβρουάριο

15:28

Χανιά: Σε εξέλιξη νέα πυρκαγιά στον Αποκόρωνα - Επί τόπου ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής

15:15

Φινλανδία: Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Ουκρανία - Η Σουηδία θα συνεισφέρει στην ανοικοδόμηση

15:04

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει αεροπορικό πλήγμα στη Δαμασκό

15:02

Νάγκελ (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% στο τέλος του 2025

14:52

ΗΠΑ: Μειώθηκαν κατά 2.000 οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

14:45

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς 200% σε κρασιά και αλκοολούχα ποτά