Ξεπετάω τις Προγραμματικές για να πάω στο ψητό (τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ). Πρωθυπουργός: Όρισε ως «Πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό» τον εθνικό στόχο της κυβέρνησης. Όρος μάλλον δυσνόητος για να φτάσει το μήνυμα στους τελικούς αποδέκτες. Πριν ξεκινήσει την απαρίθμηση των θετικών μέτρων, αναφέρθηκε πολλές φορές στις έννοιες «ενωμένοι», «ενιαίο», «συλλογικά». Αυτό το μήνυμα, μάλιστα, φτάνει στους αποδέκτες.
Σωκράτης Φάμελλος: Πολύ άγχος, ομιλία σαν πολυβόλο.
Νίκος Ανδρουλάκης: Βαρύ κρητικό accent, καλά εκπαιδευμένος από την ευρωβουλή, στάθηκε.
Κουτσούμπας: Σχολιάστηκαν θετικά οι αναφορές του στην οικονομία.
Βελόπουλος: Αεράτος, με ανακρίβειες, δημιουργία εντυπώσεων, τα γνωστά.
Ο Σπαρτιάτης: Προσπάθησε να πείσει ότι δεν έχει καμία σχέση με φασισμό και ναζισμό.
Ο Νίκη: Χριστιανικό στίγμα. Αν μας χαστουκίζουν θα γυρνάμε και το άλλο μάγουλο.
Η Ζωή: Σταρ. Με ροζ νύχι και χαμόγελο κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπερπαραγωγή νόμων, (ψήφισε 400 και), αναγκάζοντας τον ΠτΒ να πει ότι οι 150 από αυτούς ήταν ευρωπαϊκές οδηγίες. Καλά ξεμπερδέματα.
Bypass
Πέρα από τις γενικές εντυπώσεις, μία από τις ειδήσεις των Προγραμματικών ήταν η εξαγγελία περί «ενεργοποίησης των διακρατικών συμφωνιών του άρθρου 28 του Συντάγματος που προσφέρουν ήδη τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Ενώ θα προετοίμαζε το πλαίσιο για την μελλοντική μεταρρύθμιση του άρθρου 16».
Πίσω από την εξεύρεση του bypass, «βλέπω» τον νέο υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη.
Το γλωσσάρι του ΣΥΡΙΖΑ
Τέλος με τις Προγραμματικές, βουρ στο αλαλούμ του ΣΥΡΙΖΑ. Η ανάγκη για ένα «γλωσσάρι» ώστε οι πιστοί μου να μπορούν να παρακολουθούν στοιχειωδώς όσα συμβαίνουν και θα συμβούν από εδώ κι εμπρός, είναι προφανής.
Το υπογράμμισε και δικαίως η πρώην βουλευτής του κόμματος Γεωργία Γεννιά λέγοντας: «Συνιστώσες των συνιστωσών που ο κόσμος δεν ξέρει τι αντιπροσωπεύει η καθεμία. Άλλωστε η σύγχυση υπάρχει πλέον στο μυαλό του ψηφοφόρου στο να ξεχωρίσει την Αριστερά από τη Δεξιά και το Κέντρο, όχι να ξέρει τι είναι ΡΕΝΕ, οι 6κ+6, Κίνηση Μελών, 53 Ομπρέλες κλπ».
Πάμε λοιπόν
- Κίνηση Μελών: Τα ορφανά του Αλέξη. Σπίρτζης, Ζαχαριάδης, Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου κλπ. Λογικά κι ο Πολάκης. «Ψάχνονται» να βρουν υποψήφιο Πρόεδρο, μεταξύ Παππά και Πολάκη. Ενδιαφέρθηκε και η Ρένα, αλλά δύσκολο.
- ΡΕΝΕ: Επίσης «ορφανά» του Αλέξη, προέκυψαν από διάσπαση της Κίνησης Μελών. Εδώ βρίσκεται ο πρώην Γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας στον οποίο επιτέθηκε ο Τζανακόπουλος, και ο Σκορίνης.
- «53»: Η γνωστή παλιά τάση με επικεφαλής τον Ευκλείδη, και μέλη την Θεανώ, τον Δρίτσα και άλλα ιστορικά στελέχη. Η ζωηρή εσωκομματική αντιπολίτευση που μετράει περίπου το 25% της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Σε αυτή υπήρξαν η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία εξήλθε διακριτικά όταν το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας την τοποθέτηση «τσαρίνα» τομεάρχη της Οικονομίας κι έστειλε τον πρώην υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο, ως κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στην Βουλή, αλλά και ο Χαρίτσης, που επίσης κράτησε αποστάσεις στη συνέχεια.
- «Ομπρέλα»: Πρόκειται για τους «53» στους οποίους προστέθηκε ο Βίτσας κι οι τρεις βαρόνοι του παλιού ΣΥΝ (Βούτσης, Φίλης, Σκουρλέτης). Αρκετά ευρύχωρη, καθώς χώρεσε και τον Γιάννη Δραγασάκη.
- 6+6: Ούτε εγώ δεν θυμάμαι ποιοι είναι οι 6 και ποιοι οι υπόλοιποι 6. Το μόνο που έχει σημασία να ξέρει κανείς, είναι πως πρόκειται για την ομάδα Τζανακόπουλου-Ηλιόπουλου που εμφανίστηκε περίπου πριν ένα χρόνο.
Ανατροπή
Σε μια εβδομάδα θα δοθεί η μάχη των μαχών στην Κεντρική Επιτροπή. Ενώ στον Αλέξη Τσίπρα πιστώνεται το 75% της ΚΕ, η εμφανής αδυναμία της Κίνησης Μελών και λοιπόν «ορφανών» να συσπειρωθούν πίσω από ένα πρόσωπο, δίνει μια τεράστια εσωκομματική ανατροπή: Το προβάδισμα αυτή την στιγμή φαίνεται να το έχει η «Ομπρέλα» που στηρίζει σκληρά την Έφη. Οι «προεδρικοί» θα επιδιώξουν να κερδίσουν χρόνο ζητώντας να κατατεθούν υποψηφιότητες ακόμα και στο διαρκές Συνέδριο που θα γίνει τέλος Αυγούστου.
Πρόβλεψη
Άνευ εκπλήξεως, υποψήφιοι στο τέλος για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι κ.κ. Νίκος Παππάς, Παύλος Πολάκης και Έφη Αχτσιόγλου. Ενδιαμέσως μπορεί να υπάρξουν κι άλλοι, οι οποίοι στην πορεία θα αποσυρθούν υπέρ Έφης.
Η μοίρα της Αχτσιόγλου, ετοιμάζεται να της δώσει άκοπα, έτοιμο πακετάκι με φιόγκο, κόμμα - γωνία αξιωματική αντιπολίτευση, και 47 βουλευτές για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Είναι η ίδια που της έδωσε υπουργείο (Εργασίας), βουλευτική έδρα (Επικρατείας) και τιάρα «τσαρίνας».
Η μοίρα ποτέ δεν υποτίμησε μια γυναίκα που κατεβαίνει σκάλα με ψηλοτάκουνα απέναντι σε φωτογράφους, χωρίς να στηρίζεται στον συνοδό της.
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.