INSIDE OUT

Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

18-10-2023 | 07:20
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεξάρτητος κι αυτοδιοικητικός ο Δούκας, Δεν είμαι με κανένα κόμμα λέει ο Κουρέτας

Ήμουν έτοιμη να εξάρω την καλή τύχη του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς στον Συριζα η κατάσταση εξακολουθεί να είναι χαοτική, μέχρι που βγήκε ο Χάρης Δούκας στην πρώτη του συνέντευξη (Mega). Τόνισε ότι αυτό που νίκησε τον Μπακογιάννη δεν ήταν το Πασοκ που επιστρέφει, αλλά μια ατζέντα για την Αθήνα. Σημείωσε χαμογελώντας ότι η αυτοδιοικητική του πρόταση επιβραβεύτηκε από ευρύτερες δυνάμεις όπως πχ ο Στέφανος Μάνος. «Το μήνυμα ήταν πολιτικό και όχι κομματικό. Αν απαντάς σε συγκεκριμένα προβλήματα των Αθηναίων, τότε μπορείς να κερδίσεις. Το ΠΑΣΟΚ με στήριξε. Τα κόμματα κάνουν τη δουλειά τους. Είμαι όμως δήμαρχος όλων των Αθηναίων και θα επιδιώξω τις συνεργασίες», επισήμανε ο κ. Δούκας που μπήκε αμέσως στο ρόλο.

Ο στόχος

Στο δημοσιογραφικό πρέσινγκ τι σημαίνει η νίκη του κι αν είναι προπομπός συνεργασίας με Συριζα, ο νέος Δήμαρχος απάντησε ότι το ψηφοδέλτιό του είναι ανεξάρτητο. Ούτε προπομπός, ούτε το Πασοκ επιστρέφει, ούτε ζήτω το Πασοκ.

Εκείνη την ώρα περίπου ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης έδινε συνέντευξη (Open) κι έτσι δεν τα άκουσε live. Ο Πρόεδρος του Πασοκ ζήτησε την ψήφο του Συριζα στην Βουλή για σύσταση Προανακριτικής σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, και δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί με την προοδευτική Αριστερά και το προοδευτικό Κέντρο, «με στόχο να αντιμετωπίσουμε πελατειακές πρακτικές και συντηρητικές αντιλήψεις και τη κυβέρνηση της ΝΔ».

Δεν το βλέπω.

Με zoom

Αυτά γίνονται λίγο πολύ στον αθηναϊκό μικρόκοσμο, την ώρα που ο κόσμος τραντάζεται συθέμελα στο Ισραήλ. Σε άλλες εποχές βάζω στοίχημα, ο Αλέξης θα ετοίμαζε ήδη ένα πλοίο να σαλπάρει για Γάζα, ή έστω κάπου εκεί κοντά. Σήμερα, αυτός που το σκέφτεται είναι ο Κυριάκος για αύριο Πέμπτη, (αν και με το παρατρίχα χτύπημα στο αεροπλάνο του Καγκελάριου Σολτς ίσως το ξανασκεφτεί).

Ο Πρόεδρος του Συριζα πάλι, ετοιμάζεται να βγει με zoom από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο κόσμος ήρθε τα πάνω κάτω. Εξαίρω το γεγονός πάντως ότι το κόμμα κρατάει ακόμα κάποια αντανακλαστικά: μόλις με 27 λεπτά καθυστέρηση, μετά το ΚΚΕ, βγήκε ανακοίνωση καταδίκης του βομβαρδισμού νοσοκομείου στην Γάζα από τον Συριζα-ΠΣ χθες βράδυ.

Πιέζει ο Βίτσας

Η συνεδρίαση της ΠΓ με τον Πρόεδρο στην οθόνη, ταράζει τα νερά στην Κουμουνδούρου, ενώ ο cool Στέφανος δοκιμάζει τα νεύρα των ιστορικών στελεχών. Χθες ήταν η σειρά του συνήθως ψύχραιμου πρώην Γραμματέα του Συριζα Δημήτρη Βίτσα να ανεβάσει τους τόνους. «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η πολιτική γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη, είτε είναι με τους εσκιμώους. Το δεύτερο είναι να ξεκινήσει ένας προσυνεδριακός διάλογος γρήγορα, ώστε να γίνει ένα συνέδριο γρήγορα. Αυτά τα πράγματα ‘θέλουμε χρόνο κτλ’, πολιτικά είναι βλακείες, γιατί γίνεται πολιτική γραμματεία με τον πρόεδρο του κόμματος στη Νέα Υόρκη και δεν γίνεται συνέδριο μέσα σε δύο μήνες».

Εμφάνιση Εφης-Χαρίτση

Το ερώτημα είναι, αν τελικά η ηττημένοι στις εσωκομματικές επιχειρήσουν να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα ενεργοποιώντας καταστατικές διατάξεις εναντίον του εκλεγμένου από την βάση Κασσελάκη, ή θα περιμένουν πρώτα να καταγραφεί η δυναμική μέσω των δημοσκοπήσεων, το επόμενο διάστημα και θα κινηθούν στο Συνέδριο. Πάντως Εφη και Χαρίτσης εμφανίστηκαν κανονικά στην συνεδρίαση της ΕΠΕΚΕ Οικονομικών που συγκάλεσε ο Νίκος Παππάς στην Βουλή. Ένα κοινοβουλευτικό πουλάκι μου είπε πως η Εφη δεν έχει βρε ακόμα ενέργεια, αλλά αυτό φυσικά μένει να αποδεχτεί.

Είναι πανέτοιμος

Λίγο πιο μακριά από την Βουλή, πάνω από 27 λεπτά κράτησε η συνάντηση που είχε χθες ο Πρωθυπουργός με τον νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτα. Ο Κυριάκος ζήτησε άμεσα συνάντηση και ο κ. Κουρέτας ανταποκρίθηκε με προθυμία. Νωρίτερα ο νέος Περιφερειάρχης έδωσε στίγμα (Open) λέγοντας ότι επιχειρησιακά είναι πανέτοιμος.

Θα συνεργαστεί με όλους, δεν είναι ουρανοκατέβατος αφού είναι πολλά χρόνια περιφερειακός σύμβουλος, ενώ θα ξεκινήσει άμεσα διαβούλευση σε κάθε πόλη για να καταγραφούν οι ανάγκες της και να αποτυπωθούν στο ΕΣΠΑ. Με τον τρόπο του στήριξε και τον Αγοραστό. «Ο τρόπος που στήριξαν τον Αγοραστό ενώ του παίρνουν αρμοδιότητες είχε μια αμφισημία» είπε.

Τρεις προτεραιότητες

Τρεις είναι οι προτεραιότητες του κ. Κουρέτα για την Θεσσαλία: να επισκευαστούν τα αναχώματα κατά μήκος του Ενιπέα ποταμού (ώστε να μην πλημμυρίσουν Φάρσαλα και Καρδίτσα), να καθαριστεί η κοίτη του Πηνειού, και να απομακρυνθούν 700.000 τόνοι φερτών υλικών από τον Κραυσιδωνα στο Βόλο. Όπως είπε, σήμερα απομακρύνουν 8.000-8.500 τόνους καθημερινά, αλλά με αυτό το ρυθμό θα χρειαστούν 3-4 μήνες. «Και στο Πήλιο που δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα γίνει η αποκατάσταση, θέλω γραπτή πληροφόρηση, και χρονοδιάγραμμα» τόνισε.

Εάν επιμείνει έτσι ο Κουρέτας, βλέπω το επιτελικό να του ξαναδίνει ευχαρίστως πίσω την αρμοδιότητα για τα αντιπλημμυρικά – αν και θα αποτελούσε πλήγμα στον πρωθυπουργικό εγωισμό. Πάντως συνάντηση Κουρέτα-Αυγενάκη, δεν υπάρχει προς το παρόν.

Δεν είναι με κανένα κόμμα

Το δεύτερο πλήγμα στο Πασοκ κυρίως, (και στον Συριζα λιγουλάκι αλλά εκεί ο βρεγμενος δεν φοβάται την βροχή), το έδωσε ο Κουρέτας λέγοντας ότι «δεν είμαι με κανένα κόμμα». Πάει και η Θεσσαλία, πάει και ο ενθουσιασμός της Ευαγγελίας της Λιακούλη που βρέθηκε δίπλα του το βράδυ της νίκης. «Είμαι κεντρώος θέλω συναινέσεις, μ’ ενδιαφέρει η Πράσινη συμφωνία για το Κλίμα. Κι αυτή δε νομίζω ότι ενδιαφέρει να βαφτεί πράσινη, κόκκινη, ή γαλάζια. Δεν είμαι σε κανένα κόμμα, στηρίχτηκα βέβαια, αλλά η δική μου η παρουσία είναι κάτι πολύ ευρύτερο και αποδείχτηκε στην πράξη».

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:13

Ενεργοποιούνται οι «Γεωργικές Συμβουλές» - Στα 90,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός

11:04

Εκλογικές ασκήσεις ισορροπίας για την Κάμαλα Χάρις

10:55

Βορίδης για διαγραφή Αυγενάκη: Επιβλήθηκε η μέγιστη κοινοβουλευτικά ποινή

10:46

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με επίκεντρο τις βρετανικές εκλογές

10:46

Χωρίς την αμερικανική χείρα βοηθείας το Χρηματιστήριο

10:45

Κασσελάκης: Ο Μητσοτάκης έχει 3 χρόνια να υποβάλει πόθεν έσχες

10:39

Μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα σε EY Ελλάδος και Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

10:37

Ο Anthony Aouad στο τιμόνι της Sanofi Ελλάδας

10:32

Motor Oil: Υπεγράφη το Συμφωνητικό Αγοραπωλησίας για τις μετοχές της Ηλέκτωρ

10:25

Κορκίδης: Με καλούς οιωνούς ξεκινούν οι θερινές εκπτώσεις στην Αττική

10:17

10.000 νέοι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους

10:15

Γερμανία: Απρόσμενη πτώση στις νέες παραγγελίες των εργοστασίων

10:05

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες – Έρχονται καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

10:00

Τράπεζες: Με καλύτερες αποδόσεις από τις ευρωπαϊκές – Διασφαλίζουν συνέχεια της υψηλής κερδοφορίας

09:58

«Κόφτη» στα Airbnb βάζει το νέο χωροταξικό - Οι περιοχές που αφορά

09:50

Ο Όμιλος Σαράντη συμπληρώνει 30 χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών

09:47

Βενεζουέλα - ΗΠΑ: Πρόθεση για ενίσχυση των διμερών σχέσεων

09:45

Εγκρίθηκε η συγχώνευση Wealth Avenue με GMM - Η Global Wealth και η προοπτική ένταξης στο ΧΑ

09:39

Κατευθύνεται προς το Μεξικό ο Κυκλώνας Μπέριλ - Εννέα νεκροί στην Καραϊβική

09:27

Βρετανία: Άνοιξαν οι κάλπες για 46 εκατ. ψηφοφόρους - Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

09:20

Η κοινοπραξία FAW - Volkswagen ολοκλήρωσε την παραγωγή 28 εκατ. οχημάτων στην Κίνα

09:14

Φωτιά στα Γλυκά Νερά: Στον εισαγγελέα ο χειριστής του drone

08:59

Ζελένσκι: Εάν ο Τραμπ γνωρίζει πώς να βάλει τέλος σε αυτόν τον πόλεμο, ας μας το πει

08:55

Ταϊλάνδη: Άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο της BYD στη ΝΑ Ασία - Θα παράγει 150.000 οχημάτων ετησίως

08:44

Κεραμέως: Στόχος η μείωση του δείκτη ανεργίας και η τόνωση της απασχόλησης

08:38

ΑΔΜΗΕ: «Στον αέρα» η διασύνδεση Ελλάδα-Κύπρος – Ορατός ο «ξαφνικός θάνατος» του έργου

08:35

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί κυβερνήτες στηρίζουν δημοσίως τον Μπάιντεν

08:27

Tρεις τραυματίες στο Πέραμα κατά τη διάρκεια ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών

08:21

Βρετανικές εκλογές: Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των Εργατικών στην εξουσία

08:17

Φανατικός συλλέκτης και δυναμικός μέτοχος: Ο Jay-Z επενδύει στα πολυτελή ρολόγια