INSIDE OUT

Το πήρε το ματς ο Κασσελάκης και το γιόρτασε με μπύρα - Ποιοι μένουν και γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ - Το νέο στυλ της Κουμουνδούρου

13-11-2023 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πήρε το ματς ο Κασσελάκης και το γιόρτασε με μπύρα - Ποιοι μένουν και γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ - Το νέο στυλ της Κουμουνδούρου

Ήρθε από το πουθενά πριν λίγους μήνες στην Ελλάδα. Τον κατέβασε σε μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας ο Τσίπρας. Συμμετείχε με ενθουσιασμό στην προεκλογική εκστρατεία. Τον Ιούνιο έστειλε με ταπεινότητα στο φαβορί Έφη Αχτσιόγλου ιδέες και προτάσεις, αλλά αυτή τον σνόμπαρε. Τον Ιούλιο αποφάσισε να κατέβει κι αυτός για πρόεδρος. Χθες, στην Κεντρική Επιτροπή τους καθάρισε όλους. Ξεκάλτσωτος.

Το δημοψήφισμα

Όλα ξεκίνησαν την Παρασκευή το πρωί. Ο Κασσελάκης απηύθυνε διάγγελμα μέσω σόσιαλ, στο οποίο απείλησε με δημοψήφισμα στη βάση και ενεργοποίηση άρθρου του Καταστατικού που δίνει αυτή τη δυνατότητα με το 15% των μελών.

Ξεκούμπωτος.

Ετοίμαζαν μομφή

Η απειλή δημοψηφίσματος στη βάση με ερώτημα για τις διαγραφές προκάλεσε εσωκομματικό σεισμό και χάλασε τον σχεδιασμό της Ομπρέλας, των 6+6, και της ομάδας Τεμπονέρα (πότε πρόλαβε!). Ο σχεδιασμός ήταν κάπως απλός αλλά είχε λογική. Θα υπήρχαν αποχωρήσεις από τη Κεντρική Επιτροπή, ενώ θα έμπαινε θέμα ακόμα και πρότασης μομφής κατά του Προέδρου. Οι Κασσελακικοί όμως είχαν φροντίσει για το Προεδρείο, και ο Παναγιώτης Ρήγας ανακοίνωσε πως ότι ψηφοφορία γίνονταν θα λάμβανε χώρα την Κυριακή και όχι νωρίτερα. Τα κουκιά πάντως για μομφή δεν έβγαιναν τελικά, γι’ αυτό η πρόταση πήγε άκλαφτη. Εάν έπαιρναν 151+ τότε σίγουρα θα υποβάλλονταν. Όμως οι Κασσελακικοί είχαν περί τους 130, οι αντι-Κασσελακικοί καμμιά 100στη και υπήρχε και μια ενδιάμεση γκρίζα ζώνη όπως σε κάθε όργανο της Αριστεράς οι οποίοι προσπαθούν να παραμείνουν ακίνητοι και αόρατοι μέχρι να δουν που γέρνει το πράμα.

Το πράμα έγειρε

Τελικά, με την καυτή ομιλία του Προέδρου το Σάββατο το πράμα έγειρε υπέρ του. Έσωσαν την αξιοπρέπειά τους νωρίτερα αποχωρώντας οι κ.κ. Βούτσης και Σκουρλέτης, αποχώρησε ο Τζουμάκας, ενώ χθες αποχώρησαν και Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα και άλλοι 44 της Ομπρέλας. Σήμερα στο άνοιγμα της Ολομέλειας, στην Βουλή θα ανακοινωθεί και επισήμως η μείωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε 45, και η αύξηση των ανεξαρτήτων σε 5. Εννοείται πως πλέον δεν υπάρχει λόγος να γίνουν ούτε δημοψήφισμα, ούτε διαγραφές.

Με μπύρα

Το γεγονός γιόρτασε μπύρα στο χέρι και πάντα ξεκάλτσωτος ο Πρόεδρος, περπατώντας απέναντι από το ξενοδοχείο President

προς παρακείμενο φούρνο. Εκεί τον περίμενε ο αγωνιστής της Αριστεράς ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης, με μεγάλη παρέα. Ο Στέφανος τους χαιρέτησε όλους εγκάρδια, αντάλλαξε φλογερά βλέμματα με τον ευρωβουλευτή που φορούσε τζάκετ σε στυλ μιλιτερ και λογικά κάλτσες. Μετά ο Πρόεδρος αποσύρθηκε γιατί σήμερα έχει Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Αχτσιόγλου μένει

Φυσικά, ως είθισται στα κόμματα της Αριστεράς δεν φεύγουν όλοι. Πίσω παραμένουν καμιά σαρανταριά ακόμα στελέχη της Ομπρέλας, η ομάδα Αχτσιόγλου και η ομάδα Τεμπονέρα. Η κ. Αχτσιόγλου μαζί με Σία Αναγνωστοπούλου, Νάσο Ηλιόπουλο, Κωστή Καρπόζηλο, Δανάη Κολτσίδα, Νίκο Μπίστη, Μιχάλη Σαμπατακάκη, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Μερόπη Τζούφη εξέδωσαν σκληρό κείμενο κατά του Προέδρου στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «Στέφανος Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό».

Προσπαθώ να καταλάβω τον λόγο της παραμονής υπό την alt right ηγεσία, αλλά δεν βγάζω νόημα. Αρκετά στελέχη πάντως την βρίσκουν αναξιοπρεπή. Ενώ ως κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς ουσία, χαρακτηρίστηκε η αποχώρηση της εν λόγω ομάδας από τις εργασίες της ΚΕ το Σάββατο.

Πρόβλεψη

Η παραμονή στον Συριζα της ομάδας Αχτσιόγλου δείχνει πολιτική απειρία. Όπως έλεγαν στα πηγαδάκια της ΚΕ, μάλλον το παίζουν δίπορτο: ας δούμε πως θα πάει δημοσκοπικά η κίνηση Τσακαλώτου, πως θα πάει ο Κασσελάκης, μην χάσουμε και τα βουλευτικά μισθά και λοιπά προνόμια, και βλέπουμε. Φυσικά θα είναι τα επόμενα θύματα του killer Στέφανου.

Ανέβηκε μαζί με Εφη

Στο μαντρί αποφάσισε να μείνει κι ο Διονύσης Τεμπονέρας. Δεν μάγεψε πάντως τα κομματικά πλήθη. Ούτε κατά την ομιλία του. Όπως μου μετέφερε αραχνούλα που τριγύριζε από μεσαίες και πίσω καρέκλες στο President σχολιάστηκε ως υπερφίαλος, βερμπαλιστής, άσφαιρος, πονηρός και ολίγον καβαλημένος. Ενώ αρνητική ήταν η εντύπωση όταν σηκώθηκε μαζί με την Αχτσιόγλου για να είναι δίπλα της όταν μιλήσει- και ο Ρήγας τον ανάγκασε να κατέβει κάτω.

Μένει κι ο Δραγασάκης

Υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μένει και ο Δραγασάκης, παρά τις έντονες αιχμές επίσης με κείμενο κατά του Προέδρου. Το γεγονός θύμισε σε κάποιους την στάση του στην διάσπαση του ΚΚΕ, όταν ήταν ουδέτερος, μέχρι που τον έπεισαν Λαφαζάνης Ανδρουλάκης να κατέβει για Γραμματέας και τότε πήγε με τους ανανεωτικούς και έχασε για τρεις ψήφους. Για παρηγοριά του μένει και ο Φώτης ο Κουβέλης.

Έρχονται νέες τάσεις

Εννοείται πως το επόμενο διάστημα θα φτιαχτούν νέα συστήματα στο κόμμα, κι άσε τον Πρόεδρο να λέει. Ένα θα είναι του Νίκου του Παππά που ήδη έχει πάρει τα κομματικά μίντια (Αυγή και Κόκκινο), άλλο της Μαριλίζας (ίσως να πάρει και την Γεροβασίλη), άλλο του Πολάκη, άλλο του Σπίρτζη κλπ κλπ.

Εργοδοτικό μπούλινγκ

Όλοι βέβαια θα πρέπει να συνηθίσουν το νέο στυλ διοίκησης του killer Στέφανου, το οποίο περιγράφεται εύστοχα από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλα Σεβαστάκη στα σόσιαλ: «Το ύφος και ο λόγος του Στέφανου Κασσελάκη προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει (παλιάς κοπής) εργοδοτική ομιλία σε πρωινή συνέλευση των εργαζομένων. Εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσει κανείς την πολιτική του αξιοπρέπεια και να υπομένει αυτό το εργοδοτικό-προπονητικό μπούλινγκ».

Ο καθηγητής είπε νομίζω με πολλές λέξεις κάτι που περιέγραψε πιο απλά ο ίδιος ο Στέφανος στην ΚΕ: «Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε; Ελάτε. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Από αύριο είναι μια καινούρια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Αμέσως το έκανα εικόνα στην Κουμουνδούρου.

Με Mertz και Scholz

Αυτά που προσπαθεί να επιβάλλει στην Κουμουνδούρου ο Κασσελάκης, εννοείται πως είναι απλά, άλλη μια μέρα στην δουλειά του κυβερνητικού επιτελείου. Σήμερα, ο Πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Βερολίνο, όπου το απόγευμα θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer, ενώ αύριο Τρίτη θα συναντήσει τον Καγκελάριο της Γερμανίας Olaf Scholz. Στην ελληνική αποστολή θα συμμετέχουν οι: αναπλ. ΥΠΕΞ κ.Παπαδοπούλου, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΔ και βουλευτής Τάσος Χατζηβασιλείου, η διπλωματική σύμβουλος Άννα-Μαρία Μπούρα, ο οικονομικός Σύμβουλος Αλέξης Πατέλης, και από το επικοινωνιακό τιμ Πελώνη και Τσιόδρας. Παρούσα και η δυναμική πρέσβειρα της Αθήνας στο Βερολίνο Μάρα Μαρινάκη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:22

Τοξικά μέταλλα σε ταμπόν – Τι δείχνει νέα μελέτη

14:17

Ανάκληση παρτίδας με κατεψυγμένες γαρίδες από τον ΕΦΕΤ

14:12

Γαλλικές εκλογές: Αστυνομικές ενισχύσεις προς αποφυγήν επεισοδίων την Κυριακή

14:05

Μαρινάκης: Σταθερός στόχος μας είναι η στήριξη όλων των πολιτών με μόνιμες λύσεις

14:02

Η Λεόντειος Σχολή Νέας Σμύρνης Αναδεικνύεται «Σχολείο της Χρονιάς» για Δεύτερη Συνεχόμενη Χρονιά στα Education Leaders Awards 2024

13:50

Μητσοτάκης: Η δέσμευσή μας για κατώτατο μισθό 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας ισχύει στο ακέραιο

13:48

Όμιλος Fourlis: Εδραιώνεται στο χώρο των logistics με σημαντικές επενδύσεις

13:46

ΕΕ: Από αύριο οι δασμοί στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτροκίνητα οχήματα

13:44

ΤτΕ: Κάτω από 5% το περιθώριο επιτοκίου νέων καταθέσεων και δανείων τον Μάιο

13:41

Κοστέλο: Θετικές οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας - Τεράστιο το potential

13:33

Τουρκία - Γερμανία: Διπλωματική ένταση για την έρευνα της UEFA σε Τούρκο ποδοσφαιριστή

13:22

Το Ισραήλ θα συζητήσει την απάντηση της Χαμάς στην κατάπαυση πυρός

13:20

Πυρκαγιές σε Διόνυσο, Μαραθώνα και Χαλάνδρι λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας

13:13

Προσωρινοί αντισταθμιστικοί δασμοί από Κομισιόν στα κινεζικά BEV

13:10

Η ΔΕΗ στέλνει ένα δυνατό μήνυμα για την ισότητα και τη συμπερίληψη

13:10

Μαρινάκης: Αυτονόητη απόφαση η διαγραφή Αυγενάκη

13:06

ΙΕΛΚΑ: Πτωτική η πορεία των τιμών στα σούπερ μάρκετ τον Ιούνιο

13:00

Η Ουκρανία επιβεβαιώνει πως απέσυρε τα στρατεύματά της από συνοικία του Τσάσιβ Γιαρ

12:56

AKUO Greece: Έναρξη καμπάνιας συμμετοχικής χρηματοδότησης για ΑΠΕ

12:44

Παπαθανάσης για το Ταμείο Ανάκαμψης: Είμαστε στην πρώτη τριάδα στις εκταμιεύσεις στην ΕΕ

12:41

Tο νέο ΔΣ της ΣΟΛ Crowe - Παραμένει πρόεδρος η Εύα Αγγελίδη

12:39

Κασσελάκης σε εργαζόμενους Αυγής: Mea culpa αν δεν είχαμε συζήτηση πριν το κλείσιμο του φύλλου

12:27

Κίνα: Οι έντονοι καύσωνες θα συνεχιστούν για όλο το καλοκαίρι

12:20

Ρωσία: Νέο κάλεσμα Πούτιν για μια «πολυπολική παγκόσμια τάξη»

12:19

Helleniq Energy: Επιβραβεύει για 16η χρονιά αριστούχους απόφοιτους Λυκείων

12:07

Ήχησε το 112 στην Αττική: Ισχυρές καταιγίδες - Περιορίστε τις μετακινήσεις

12:02

Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών: Δεν αντιτίθεται στη μετάβαση σε ένα σχήμα net-billing

11:51

Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) στο Επενδυτικό Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου

11:49

Greenpeace: Έξι φορές πιο πολλές οι απευθείας πτήσεις από ό,τι τα δρομολόγια τρένων στην Ευρώπη

11:46

Σκυλακάκης: Ανοίγουμε την αγορά αποθήκευσης ενέργειας – Χωρίς επιδοτήσεις οι μπαταρίες