INSIDE OUT

Χαμόγελα και φωτογραφίες σήμερα με Ερντογάν – Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε πολιτισμένο κλίμα

07-12-2023 | 07:24
Viber Whatsapp Μοιράσου το

Όλα κυλούσαν όμορφα σ’ αυτή τη γωνίτσα της γης όπου κατοικούσαν εννέα φυλές: οι Ουάι Ουάι, Μακούσι, Παταμόνα, Λοκόνο, Καλίνα, Ουαπισάνα, Πεμόν, Ακαιουαίο και Ουαράο μέχρι που τους ανακάλυψε κι αυτούς ο Χριστόφορος Κολόμβος και μετά τους έβαλαν στο μάτι οι Ολλανδοί. Μέχρις ότου έφυγαν κι οι Ολλανδοί και τους έδωσαν στους Βρετανούς. Μέχρι που πολέμησαν για την ανεξαρτησία τους, και πέρασαν τα χρόνια μες την φτώχεια και τη βαθιά διαφθορά, όπως πολλά κράτη της Λατινικής Αμερικής. Όμως τα αγγλικά τους είναι κατευθείαν απ’ την Οξφόρδη, το μόνο κράτος στην ήπειρο που μιλάει με accent.

Λαϊκή εντολή και άδειες

Η Γουιάνα και τα βάσανά της είναι πολύ μακριά για να με απασχολήσει, μέχρι που οι τεκτονικές πλάκες κινήθηκαν και εκεί με πρωτοβουλία του Μαδούρο. Ο γνωστός ηγέτης της Βενεζουέλας εποφθαλμιά το κομμάτι με το κοιτάσματα πετρελαίου της γειτονικής του χώρας και είναι έτοιμος για επέμβαση. Το έκανε όπως κάθε αριστερός δικτάτορας που σέβεται τον εαυτό του: Πρώτα πήγε στον λαό με δημοψήφισμα ρωτώντας αν συμφωνούν ή όχι με την εισβολή, μετά ζήτησε από την κρατική εταιρεία πετρελαίου να εκδώσει άδειες εξορύξεων στη Γουιάνα, και ταυτόχρονα έστειλε τελεσίγραφο τριών μηνών στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται ήδη στη γειτονική χώρα να φύγουν πολιτισμένα. Δημοψήφισμα και άδειες. Ή αλλιώς, πως μπορεί το άνοιγμα των φτερών της πεταλούδας π.χ. στη Μόσχα με στόχο την Ουκρανία, να κινήσει τα πράγματα στο νότιο ημισφαίριο. Τόσο μακριά και τόσο κοντά.

Πήρε τηλέφωνο στον ΟΗΕ

Τι μπορεί να κάνει η Γουιάνα (βουτηγμένη μες τη διαφθορά και τη φτώχεια) για ν’ αποφύγει τον πόλεμο; Όχι πολλά. Ο Πρόεδρός της, ο κ. Ιρφάν Αλί, ένας ινδο-γουιανέζος μουσουλμάνος στο θρήσκευμα, έβγαλε έναν πύρινο λόγο και πήρε τηλέφωνο τον ΓΓ του ΟΗΕ και άλλους ηγέτες. Πάλι καλά που ο Γκουτέρες το σήκωσε, καθώς έχει όλη την προσοχή του στραμμένη στη Γάζα.

Οι τεκτονικές πλάκες κινούνται παντού και οι αναθεωρητές έχουν ξεψαρώσει εντελώς. Σύνορα και συμφωνίες αμφισβητούνται, τα φαντάσματα αναθάρρησαν και κινούνται προκλητικά. Ποιος θα τους σταματήσει; Το νέο κοίτασμα της Γουιάνας λένε ότι προσθέτει τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή περισσότερο από τα αποθέματα του Κουβέιτ στη λιλιπούτεια χώρα, κι αυτό το δέλεαρ είναι αρκετό για τον Μαδούρο.

Έρχεται ήρεμος

Στην άλλη πλευρά του πλανήτη, σε μια άλλη μικρή χώρα, οι αναθεωρητές δεν είναι τόσο μπρουτάλ. Ίσως γιατί κανείς δεν ξέρει ακόμα πόσα βαρέλια κρύβει η κοινή θάλασσα. Αλλά και να μην κρύβει, η ίδια η θάλασσα και τα νησιά της είναι πειρασμός. Η έλευση Ερντογάν σήμερα στην Αθήνα είναι ένα γεγονός υψηλής διπλωματίας και ασφυκτικών μέτρων ασφαλείας. Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι έρχεται ήρεμος και αυτό που περιμένουν οι δύο πλευρές είναι να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, αλλά πολιτισμένα. Χωρίς εντάσεις, και υστερίες με υπερπτήσεις και έξαλλες δηλώσεις («θα ‘ρθουμε νύχτα» κλπ).

Τον Τούρκο Πρόεδρο θα υποδεχτεί στο αεροδρόμιο ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης. Η αποστολή θα κάνει το πολύ μισή ώρα να φτάσει στην Ηρώδου Αττικού. Έξι ώρες θα μείνει στο έδαφος της Αθήνας. Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «Κυριάκο φίλε μου». Φυσικά κανείς δεν έχει αυταπάτες.

Πλήρως απομονωμένη

«Η Τουρκία είναι "πλήρως απομονωμένη" στη διεθνή σκηνή και πρέπει να εγκαταλείψει τον επιθετικό λόγο της, αν θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε στην Κωνσταντινούπολη ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ. «Είστε πλήρως απομονωμένοι. Ο μόνος αληθινός φίλος σας είναι το Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο κ. Σάντσεθ-Αμόρ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ περιμένει ενδείξεις μιας άλλης συμπεριφοράς από την Τουρκία.

Είναι λοιπόν η Αθήνα, μια πρώτη ένδειξη για να βγει ο Ταγίπ από την απομόνωση;

Ο διακόπτης της έντασης

«Σήμερα, πριν από λίγο ήμουν σε μία διαδικτυακή συζήτηση με Τούρκους συναδέλφους και με Τούρκους πρέσβεις ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν και αυτό το οποίο έχω συγκρατήσει, μεταξύ άλλων, είναι η εμμονή τους, η επιμονή τους να λένε ότι οι Αμερικανοί είναι αυτοί οι οποίοι με τις βάσεις στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα με την πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια, ουσιαστικά στρέφουν τη μία χώρα σε βάρος της άλλης», είπε ο Κ. Φίλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων (ΕΡΤ, Σιακαντάρης).

«Αυτό βέβαια είναι ένα πολύ βολικό αφήγημα για την Τουρκία, καθώς αλλοιώνει την πραγματικότητα ως προς τις ευθύνες της ίδιας της Τουρκίας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι η ίδια η Τουρκία είναι αυτή που κρατά τον διακόπτη της αυξομείωσης έντασης με την ελληνική πλευρά.(…) Η Τουρκία είναι αυτή η οποία έλεγε – ο ίδιος ο πρόεδρός της – ότι θα ρίξουμε έναν πύραυλο που μπορεί να φτάσει την Αθήνα και ούτω καθεξής».

Τα βαθιά και οι Οινούσσες

Το σημερινό πρόγραμμα είναι καλά δουλεμένο για να αποφευχθούν παρατράγουδα. Χαμόγελα, ίσως κάποιο αστείο, μια κίνηση αβροφροσύνης.

Όμως «θα πρέπει κάποια στιγμή να βουτήξουμε στα βαθιά και να δούμε τα ζητήματα τα οποία μας χωρίζουν, που δεν είναι λίγα», τονίζει ο Κ. Φίλης. Και θυμίζει το βασικό: Εμείς λέμε ότι στη Χάγη θέλουμε να προσφύγουμε για ένα θέμα, οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. «Η Τουρκία λέει ότι θα πρέπει να προσφύγουμε για μία σειρά θεμάτων τα οποία σχετίζονται και θέλω να το σημειώσω αυτό με ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας, κάτι το οποίο σημαίνει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί να προσφύγουμε σε οποιοδήποτε δικαιοδοτικό όργανο για να μας ορίσει ζητήματα κυριαρχίας, αν δηλαδή οι Οινούσσες ή πολλά άλλα νησιά τα οποία αμφισβητεί η Τουρκία είναι ελληνικά ή όχι».

Και στο βάθος Χάγη

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Κάτι που ενώνει ηγέτες, όπως ο Μαδούρο κι ο Ερντογάν. Κανείς τους δεν αποδέχεται τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Αυτή η λεπτομέρεια επιτρέπει στον πρώτο να μαζεύει στρατό για να εισβάλει στη Γουιάνα και στο δεύτερο να απλώνει όσο θέλει τραχανά, από την Λιβύη μέχρι τη Συρία.

Πάντως σήμερα θα χαμογελάει.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:18

tbi bank: Kεφαλαιοποίηση των κερδών του 2023 για περαιτέρω ανάπτυξη

11:15

Φωτιά τώρα στο Λουτράκι

11:02

Κασσελάκης: Πρέπει να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις και όλοι να βρεθούμε προ των ευθυνών μας

10:46

Ευρωαγορές: Δεν τις τρόμαξαν οι γαλλικές εκλογές - Στα «πράσινα» ο CAC 40

10:44

Attica Bank: Ανακοίνωσε επί της αρχής συμφωνία ΤΧΣ – Thrivest

10:43

Νευρικότητα με ισχνό τζίρο στο Χρηματιστήριο

10:34

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στη διαχείριση των γυναικολογικών καρκίνων - Τα νέα «standards»

10:24

Πρόεδρος του ΤΕΕ για τα επόμενα 4 χρόνια ο Γιώργος Στασινός

10:11

Epsilon Net: Πάνω από το εύρος το τίμημα εξαγοράς – Τι αναφέρει το ΔΣ

09:58

Γαλλικές εκλογές: Τι σημαίνει για τις αγορές ένα «μετέωρο Κοινοβούλιο»

09:47

Eurobank: Ολοκλήρωσε πρόσθετη έκδοση ομολόγων 100 εκατ. ευρώ

09:36

Carlsberg: Συμφωνία 4 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Britvic

09:30

Berenberg: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για τη Γαλλία με φόντο τα δημοσιονομικά

09:21

Ουκρανία: Η Ολλανδία επαναβεβαιώνει ότι θα στείλει συστοιχία Patriot

09:10

Ένοχη δηλώνει η Boeing για τις πολύνεκρες συντριβές των 737 MAX - «Τσουχτερό» πρόστιμο

09:00

Πτώση για ευρώ και γαλλικά ομόλογα μετά τη νίκη Μελανσόν

08:45

Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drones των Χούθι της Υεμένης σε 24 ώρες

08:30

Eνισχύεται το νομικό πλαίσιο των κινεζικών χρηματαγορών

08:15

Ξεκινά το Εφετείο για το Μάτι - Όλοι οι κατηγορούμενοι ξανά ενώπιον της Δικαιοσύνης

08:05

«Δροσερά» κέρδη για τη ZARO’S – Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της

08:00

Τι γίνεται με τις γεωργικές εκτάσεις της Θεσσαλίας μετά τον «Ντάνιελ»;

07:55

«Πρεμιέρα» για τις θερινές εκπτώσεις – Θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου

07:50

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Μητσοτάκης - Πιθανή συνάντηση με Ερντογάν

07:45

Ποιες είναι οι πέντε πιο «ενεργειακά αποδοτικές» χώρες

07:40

Αντικειμενικές αξίες: «Κληρώνει» για διορθώσεις σε 12 δήμους – Iδιώτες εκτιμητές προχωρούν σε επανεκτίμηση των τιμών σε «επίμαχες» ζώνες

07:35

Ενέργεια: Το σχέδιο του ΥΠΕΝ για άνοιγμα της αγοράς αποθήκευσης χωρίς επιδοτήσεις

07:30

Αττική Οδός – ΤΑΙΠΕΔ: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση με ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

07:25

Γαλλικό ανακάτεμα στο Μέτωπο του Μελανσόν - Είναι ο Γκλικσμάν η λύση; Κασσελάκης και Δούκας ταυτίστηκαν

07:20

Αγκάθια και προβλήματα – Το ενδιαφέρον για την Κύπρου – Νέες επαφές για τη διασύνδεση

07:15

Γαλλικές εκλογές: Πώς έγινε η ανατροπή - Η μεγάλη συμμετοχή, η επόμενη ημέρα και τα σενάρια