Πλήρως ικανοποιημένη από την τέταρτη κατά σειρά συνάντηση κορυφής με την ηγεσία της γείτονος επέστρεψε από την Άγκυρα η ελληνική αποστολή. Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, οι διαφωνίες κατατέθηκαν σε χαμηλούς τόνους, και δεν υπήρξε δηλητήριο ούτε στα κουκιά, ούτε στο αρνάκι, ούτε στον μπακλαβά. Ο Κυριάκος πέτυχε αυτό που επιζητούσε εξαρχής και το είπε ξεκάθαρα στη Μιλιέτ μια μέρα πριν την επίσκεψη: Πολιτισμένη διαφωνία. Επίσης του έστρωσε ένα πραγματικά υπέροχο χαλί.
Χαμάς στην Τουρκία
Η ήπια στάση του Ερντογάν και οι πολιτισμένες συναντήσεις με Κυριάκο μπορούν θεωρητικά να κρατήσουν αενάως. Για την ακρίβεια, όσο κρατήσουν και οι πρωθυπουργίες/προεδρίες τους. Είναι μια συμπαθητική κατάσταση, η οποία έχει θετικές πτυχές: Οι Τούρκοι που αγαπούν τα νησιά κάνουν δεκαήμερες διακοπές απέναντι και οι πολίτες των νησιών επωφελούνται από την άνθηση της οικονομίας, οι μεταναστευτικές ροές έχουν μειωθεί εντυπωσιακά, το ίδιο και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου. Είναι αυτό το θετικό κλίμα μια επίπλαστη εικόνα μέχρι το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ; Μπορεί. Πάντως ο Ερντογάν την είδηση την ξεστόμισε χθες ενώπιων του Έλληνα πρωθυπουργού: Πάνω από χίλια μέλη της Χαμάς νοσηλεύονται σε τουρκικά νοσοκομεία. Πως έφτασαν εκεί, που θα πάνε μετά, το άφησε στη φαντασία των δημοσιογράφων που δεν είχαν δικαίωμα ερώτησης χθες.
Οργή
Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εξίσου εντυπωσιακή με το καλό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.
«Τα συμφέροντα της χώρας, όπως πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με όρους επικοινωνιακών τακτικών, ψηφοθηρίας και διατήρησης των εσωκομματικών της ισορροπιών», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ανοίγοντας το δρόμο στην τουρκική κυβέρνηση να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδα, να γκριζάρει νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, να παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, να επαναφέρει το προκλητικό αφήγημα της “Γαλάζιας πατρίδας”, να μετατρέπει σε τζαμιά χώρους παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Και όλα αυτά απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε πάγια τακτική αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας την... υποβάθμισή της, σε μια λογική στρουθοκάμηλου».
Μια ανακοίνωση επιθετική, πατριωτική, σχεδόν δεξιά θα έλεγε κανείς, που είχε σαφές άρωμα Αποστολάκη. Ίσως τα εξηγήσει κάποια στιγμή ο ακριβοθώρητος διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Κασσελάκη,
κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος διαδέχτηκε στις αρχές της χρονιάς τον Β. Καλπαδάκη.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το ίδιο οξεία για το Μακεδονικό και την επίσκεψη Ράμα. Σαφές πως το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής Κασσελάκη είναι εντελώς διαφορετικό από των κ.κ. Τσίπρα-Κοτζιά, που πίστευαν επίσης στην καλλιέργεια θετικού κλίματος με τους γείτονες.
Ξέρουν πόσα έχουν;
Μακριά από τα εθνικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Παύλος Γερουλάνος παρατηρεί ότι έχουν περάσει πέντε χρόνια και ακόμα η ΕΤΑΔ και ο νυν Διευθύνων Σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης δεν γνωρίζει, καθώς δεν έχει καταγράψει τα ακίνητα που ανήκουν στο Δημόσιο ώστε να αξιοποιηθούν. Ο Γερουλάνος παρατηρεί επίσης ότι πέρυσι τέτοια εποχή ο διευθύνων δήλωνε ότι έχουν εκτιμηθεί μόλις 2.500 (από τα 72.000 ακίνητα) ενώ το επόμενο πρότζεκτ της ΕΤΑΔ είναι να καταγραφούν και να εκτιμηθούν 36.000.
«Οι μήνες περνάνε ανέμελα και στις 13 Απριλίου 2024, ο Δημητριάδης, μάς ενημέρωσε πως η καταγραφή και αξιολόγηση των 36.000 ακινήτων από την ΕΤΑΔ πρόκειται να εξελιχθεί τελικά σε ένα άνευ προηγουμένου «πάρτι» για ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων» συνεχίζει να παρατηρεί ο περίεργος Γερουλάνος στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε για το θέμα στην Βουλή. «Το Υπερταμείο ανήρτησε διεθνή διαγωνισμό για να αναθέσει σε συμβουλευτική εταιρεία να διαθέσει στελέχη για να αναλάβουν την εποπτεία όλου του έργου… Έχουμε προδιαγράψει ότι θα αναλάβουν 8 εταιρείες το έργο».
Και ρωτάει:
«1. Έχει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά από πέντε χρόνια Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έστω μία λίστα με τα 72.000 ακίνητα που ανήκουν στην ΕΤΑΔ; Αν ναι, θα την κοινοποιήσει στη Βουλή και στους πολίτες;
2. Δεδομένου πως το έργο της ΕΤΑΔ το αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά πλέον, με δημόσιο χρήμα, ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων, έχετε προβεί σε αξιολόγηση γιατί απέτυχαν οι καλοπληρωμένες (και αυτές με δημόσιο χρήμα) διοικήσεις των τελευταίων 5 χρόνων ευθύνης σας και οι όποιες προσπάθειες αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας αυτές έκαναν; Αν ναι, θα κοινοποιήσετε το πόρισμά σας στο ελληνικό Κοινοβούλιο;»
Χαστουκάκι
Σε ακόμα πιο μακρινά από τα εθνικά και τα οικονομικά θέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε χθες ένα τρυφερό σκαμπιλάκι στο μάγουλο της Μαρίνας Σάττι που εκπροσώπησε την Ελλάδα ως απεσταλμένη της ΕΡΤ στην Eurovision και το έριξε στα χασμουρητά όταν μιλούσε η συνάδελφός της από το Ισραήλ.
«Αυτό που θέλω να πω ως προσωπικό σχόλιο, όταν κάποιος ―και αυτό δεν έχει να κάνει με πολιτικές θέσεις― εκπροσωπεί μια χώρα, ακόμα και σ’ έναν μουσικό διαγωνισμό, ταξιδεύει με έξοδα του Έλληνα φορολογούμενου, πρέπει να προσέχει τη συμπεριφορά του. Τη δημόσια εικόνα του και τη συμπεριφορά του γενικότερα», επισήμανε ο Παύλος Μαρινάκης.
Απορίες
Στο μπρίφινγκ χθες ο εκπρόσωπος δέχτηκε και μια περίεργη ερώτηση την οποία ελάχιστοι κατάλαβαν.
«Κύριε Εκπρόσωπε, η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη κατήγγειλε χρηματισμό κρατικού αξιωματούχου, για να ενταχθούν επενδύσεις στο Πρόγραμμα Enterprise Greece και η Οικονομική Εισαγγελία έκλεισε τη δικογραφία, χωρίς να καλέσει ούτε μάρτυρα. Πώς κρίνετε αυτήν την αρχειοθέτηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες έχουν φύγει από τη χώρα, λόγω τέτοιων αποφάσεων»;
Η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, που μάλλον αιφνιδιάστηκε, καθώς η ερώτηση ακολούθησε τα της Eurovision, ήταν λογική.
«Κατ’ αρχάς, δεν σχολιάζουμε αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Υπάρχει διάκριση των εξουσιών στη χώρα και είναι απολύτως σεβαστές, χωρίς να μπορούμε κιόλας και να γνωρίζουμε καμία υπόθεση αναλυτικά» επισήμανε.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε γενικότερα στο επενδυτικό κλίμα.
«Νομίζω ότι ισχύει το εντελώς αντίθετο, ως προς τις επενδύσεις στη χώρας μας. Είμαστε πρωταθλητές στις άμεσες ξένες επενδύσεις, έχουμε αύξηση χρόνο με το χρόνο. Και αποτέλεσμα αυτού του κλίματος και αυτής της πραγματικότητας είναι και η δημιουργία περισσότερων από 400.000 νέων θέσεων εργασίας, 310.000 εκ των οποίων είναι με καλύτερους μισθούς. Άρα, μάλλον, κάτι γίνεται καλά στον τομέα των επενδύσεων, αυξάνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τη χώρα. Έχουμε και τις μειώσεις της φορολογίας, πάνω από 50 φορολογικών συντελεστών, της εξέλιξης στον ψηφιακό τομέα στο κράτος, σε σημείο ψηφιακής επανάστασης και βέβαια της σταθερότητας που υπάρχει, μια κυβέρνηση η οποία το εκπέμπει αυτό και φαίνεται και στην οικονομία, παρά τις πολλές δυσκολίες, κυρίως λόγω της ακρίβειας».
Σας φιλώ
Η Πυθία
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.