INSIDE OUT

Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα

Μαρία Νταλιάνη
17-06-2024 | 07:13
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτοιμος και για Δήμαρχος και για Πρόεδρος ο Χάρης Δούκας - Τί θα κάνει ο Ανδρουλάκης - Ο Τσίπρας στον αφρό, ο Κασσελάκης τα απόνερα

Εάν ο ανασχηματισμός της Παρασκευής δείχνει ότι ένα μήνυμα (των εκλογών) πέρασε και δεν ακούμπησε, ας μην ανησυχεί ο Πρωθυπουργός. Δεν συμβαίνει μόνο σ’ αυτόν. Το ίδιο σύνδρομο φαίνεται πως διακατέχει τον Δήμαρχο Αθηναίων, έναν καθηγητή του ΕΜΠ για τον οποίο κανείς δεν είχε ακούσει τίποτα στο πολιτικό σκηνικό, πριν αποφασίσει ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης να τον κατεβάσει ως υποψήφιο για την Δημαρχία της Αθήνας. Το χαμόγελο της θεάς τύχης τον έστειλε πράγματι στην πλατεία Κοτζιά, αλλά ο κ. Δούκας εκτιμά πως το κοστούμι του Δημάρχου, το οποίο φορά μόλις έξι μήνες, είναι μικρό για τα ταλέντα του.

Έτσι χθες δήλωσε τα εξής (Καθημερινή):

«Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, χρειάζεται πρώτα το ίδιο να ανασυνταχθεί. Να μην ανοίξει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας. Για να τα καταφέρουμε, χρειάζεται ένα συμμετοχικό σοκ. Η μόνη αποτελεσματική διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στη βάση, αλλιώς η κρίση θα βαθαίνει και θα πολλαπλασιάζεται. Αφετηρία της επανεκκίνησής μας πρέπει να είναι η άμεση, μαζική προσφυγή στον κόσμο μας», τόνισε.

Αυτό το συμμετοχικό σοκ κάτι μου θυμίζει.

Όπως Σιράκ

Υπάρχουν πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα οποία εκτιμούν πως ο Χάρης Δούκας έχει το μομέντουμ και θέλουν να τον δουν να κατεβαίνει σε εσωκομματικές. Πρώην και νυν υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές συγκαταλέγονται σε αυτή την ομάδα. Το σκεπτικό αρκετών είναι απλό: ο Χάρης Δούκας μπορεί να τα καταφέρει και στον Δήμο και στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε το έκαναν στη Γαλλία.

Γιατί δηλαδή ικανότερος ήταν ο Ζακ Σιράκ; Δήμαρχος και Πρόεδρος μαζί. Κι επιπροσθέτως, πως κατάφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης να είναι ευρωβουλευτής και Πρόεδρος ταυτόχρονα για ένα διάστημα, ε;

Δύσκολη σχέση

Η εξέλιξη αυτή ήταν το τελευταίο πράγμα που περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης όταν ανακοίνωνε τον κ. Δούκα, καθηγητή Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στο ΕΜΠ. Σε αντίθεση με τον Ανδρέα Σπυρόπουλο και άλλα στελέχη, η παρουσία Δούκα ήταν σχεδόν αθόρυβη στο επιτελείο Ανδρουλάκη τα προηγούμενα χρόνια.

Τη χαρά για την απρόσμενη νίκη στο Δήμο της Αθήνας, σύντομα διαδέχτηκαν τα φίδια που έζωσαν τη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ο Δήμαρχος, αντί να συνεχίσει να μιλά για το πως θα μειώσει κατά 5 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία στην πόλη -ενεργειακός ειδικός γαρ- και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πόλης, μίλαγε περισσότερο για την κεντροαριστερά. Κι έπειτα λένε να εμπιστευτείς τεχνοκράτες.

Θα σηκώσει το γάντι

Το ισχνό εκλογικό αποτέλεσμα βρίσκει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ζορισμένο, και τον Χάρη αεράτο με σίγουρη καρέκλα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Δεν θα κρυφτώ. Ο Πρόεδρος Ανδρουλάκης ζήτησε το χρησμό μου. Εκλογές τώρα, του είπα ξεκάθαρα, και νομίζω θα το κάνει. Παρά τις εκτιμήσεις αρκετών στελεχών ότι φοβάται την προσφυγή στη βάση. Μεθαύριο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, ενώ σήμερα ο Ανδρουλάκης δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Παρουσίες

Εκτός από τη συνέντευξη το γεγονός της ημέρας είναι η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα με το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ και γίνεται με αφορμή τα έξι χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διήμερη εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών έχει προκαλέσει θόρυβο για τις παρουσίες αλλά και τις απουσίες, ενώ θα γίνει υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Μεταφέρω τα ονόματα ορισμένων από τους ομιλητές: Ολάντ, Τζέφρι Πάιατ (ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα), Σουλτς, Τζεντιλόνι, Μάθιου Νίμιτς (θα βραβευτεί), Βούκοβιτς, Παπανδρέου, Σχοινάς, Ρουσόπουλος, Ιμάμογλου και Γκουτέρες (βίντεο), ενώ το παρών θα δώσει ακόμα ποιος; Ο Χάρης Δούκας! Θα μιλήσει αύριο σε πάνελ για την κλιματική κρίση.

Και φυσικά οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ και οι υπουργοί τους, Κοτζιάς κι Δημητρόφ.

Παρών κι ο Κασσελάκης

Μετά τις ολιγοήμερες διακοπές στις Σπέτσες, γεμάτη μέρα με διεθνείς επαφές έχει και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης. Το πρωί θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου (ήρθε για την εκδήλωση Τσίπρα), μετά με τον βουλευτή Magnus Skjold, υπεύθυνο διεθνών υποθέσεων της Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας της Ισλανδίας (ήρθε για την εκδήλωση Τσίπρα), το μεσημέρι με τον Παλαιστίνιο Dr. Bassim Khoury, former minister of National Economy σύμφωνα με την ανακοίνωση, ενώ το απόγευμα θα παραβρεθεί στη διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα και στη βράβευση του κ. Τσίπρα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres στο Ωδείο Αθηνών.

Το βράδυ θα δώσει συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Ο Κασσελάκης δεν πιέζεται όπως ο Ανδρουλάκης. Στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή δεν υπάρχουν δελφίνοι. Τέλος του μήνα θα γίνει μια Κεντρική Επιτροπή, μετά τα μπάνια του λαού, και οι βαρόνοι του κόμματος έχουν μεγαλύτερη άνεση να κόψουν το πρώτο ενικό του υπερκινητικού Προέδρου. Πάντως αν κανονίσει τελικά τον γάμο με τον Τάιλερ τέλος Αυγούστου στην Κρήτη, βλέπω μεγάλο ανταγωνισμό από τον γάμο του

Γιάννη Αντετοκούνμπο στο Costa Navarino και την έλευση των μεγαλύτερων σταρ του παγκόσμιου αθλητισμού (ΛεΜπρον, Εμπαπέ, Σερένα Γουίλιαμς κλπ). Φυσικά είμαι καλεσμένη.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

ΗΠΑ: Σύμμαχος του Τραμπ οδηγήθηκε στη φυλακή - Αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός κρατούμενος»

23:45

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

23:38

Ήπια πτώση για το πετρέλαιο

23:27

Τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση της ποινής Τραμπ στη δίκη για τις πληρωμές στη Στόρμι Ντάνιελς

23:21

Εκρηκτική η κατάσταση κατά της Τουρκίας στη βόρεια Συρία - Έκτακτη παρέμβαση Ερντογάν

23:14

Στα «πράσινα» η Wall Street με ρεκόρ για τον S&P 500 - Ράλι 9% για την Tesla

22:56

ΗΠΑ: H FDA ενέκρινε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του Aλτσχάιμερ

22:38

Κρήτη: Δύο σεισμοί 4,5 Ρίχτερ με διαφορά μίας ώρας ταρακούνησαν το Ηράκλειο

22:25

ΗΠΑ: Συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News μετά το ντιμπέιτ - Στο κάδρο της κούρσας η Μισέλ Ομπάμα

22:08

Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

21:58

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Νέα Ραιδεστό

21:47

Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας παντρεύει τον γιο του και 52 άπορα ζευγάρια

21:30

Κλήρωση Eurojackpot 02/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:23

Ελληνικοί δορυφόροι στην μάχη για το περιβάλλον

21:15

Ο Μπάιντεν κάλεσε δύο φαρμακευτικές εταιρίες να μειώσουν την τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

21:04

ΟΤΕ: Από 10/7 η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,68552 ευρώ/μετοχή

20:50

ΗΠΑ: Δημοκρατικός βουλευτής για πρώτη φορά ζητά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής

20:45

Η Λαγκάρντ απαντά για την Τέιλορ Σουίφτ και τον πληθωρισμό

20:34

Ουκρανία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ

20:30

Ανδρουλάκης: Όταν δεν είσαι αυτόνομος από συμφέροντα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό

20:24

Cenergy Holdings: Προχωρά η επένδυση για τη μονάδα κατασκευής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

20:09

Κασσελάκης: Όποιος δεν συμφωνεί με την εξυγίανση του κόμματος, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική

20:01

Πούτιν: Συναντήσεις με Σι, Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

20:00

Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες: Ο Όρμπαν στο Κίεβο και ο Μόντι στη Μόσχα

19:52

Προς αναβολή η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

19:47

Θεοδωρικάκος: Εθνική υπόθεση η βιομηχανία, εργαζόμαστε για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

19:43

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ράντεφ

19:33

Νετανιάχου: Δεν θα ενδώσω στην «ηττοπάθεια» - Στόχος μας η εξάλειψη της Χαμάς

19:28

Αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα η Fitch σε «BBB-»

19:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Κω, Χίο και Ηράκλειο - 36 φωτιές σε ένα 24ωρο