INSIDE OUT

Τα μηνύματα από τη διαγραφή Σαλμά, με 156 βουλευτές η ΝΔ - Ποιος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πολλές κάλπες στην Αθήνα;

Μαρία Νταλιάνη
23-09-2024 | 07:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα μηνύματα από τη διαγραφή Σαλμά, με 156 βουλευτές η ΝΔ - Ποιος υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πολλές κάλπες στην Αθήνα;

Η πιο όμορφη εποχή του χρόνου βρίσκει το ελληνικό πολιτικό σύστημα σε πλήρη αναταραχή. Στην αξιωματική αντιπολίτευση η εσωστρέφεια έχει χτυπήσει κόκκινο και θα συνεχίσει να είναι έτσι με βεβαιότητα έως και το τέλος του χρόνου. Στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ οι δύο εβδομάδες που απομένουν μέχρι ν’ ανοίξουν οι κάλπες της 6η Οκτωβρίου επιφυλάσσουν συγκινήσεις και ωραία επεισόδια αρχής γενομένης με το αυριανό debate των 6 υποψηφίων (Ανδρουλάκης, Γερουλάνος, Γιαννακοπούλου, Διαμαντοπούλου, Δούκας και Κατρίνης) στην ΕΡΤ. Ο μόνος που απολαμβάνει την εποχή, τις δημοσκοπήσεις, και τους 156, από σήμερα βουλευτές του, είναι ο Πρωθυπουργός, σε μια από τις ωραιότερες πόλεις για να το κάνει αυτό, στη Νέα Υόρκη για την Ετήσια Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο 14ος

Η βέβαιη διαγραφή του κ. Σαλμά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, αφήνει το κόμμα με 156 βουλευτές και στέλνει τον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας στους ανεξάρτητους, παρέα με τον βουλευτή Ηρακλείου Λ. Αυγενάκη. Η ομάδα των ανεξάρτητων βουλευτών πλέον θα αυξηθεί στους 14. Όμως εκεί σταματούν και οι ομοιότητες με τον κ. Αυγενάκη. Η περίπτωση Σαλμά είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η αποπομπή του από τη ΝΔ α) είναι ένα μήνυμα προς κάθε βουλευτή που θα έβλεπε με συμπάθεια την ιδέα να καταθέσει τσουχτερές επίκαιρες ερωτήσεις σε υπουργούς και β) είναι ένα μήνυμα απευθείας στην ομάδα των έντεκα βουλευτών που υπέβαλε ερώτηση στον ΥΠΟΙΚ για τα κόκκινα δάνεια.

Απειλεί η ανταρσία των γαλάζιων δυσαρεστημένων βουλευτών την κυβερνητική πλειοψηφία;

Η απάντηση στο ερώτημα, σύμφωνα με τους γαλάζιους διαδρόμους, κρύβεται στη στάση που θα κρατήσουν οι πρώην Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί κ.κ. Καραμανλής-Σαμαράς.

Επιτελική συνέχεια

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, οι ανησυχίες του Μάριου Σαλμά για τα κυλικεία του ΥΠΠΟ, μπορεί να ήταν το κερασάκι στην τούρτα, αλλά η τούρτα «χτίστηκε» όταν μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, πριν από τρεις μήνες δηλαδή, ο βουλευτής αυθαδίασε κατά του ΠΘ, στη συνεδρίαση της ΚΟ: «Κάνατε τίποτα για τους πολλούς; Δεν έχω τίποτα με τους υπουργούς, γιατί το επιτελικό κράτος είστε εσείς με πέντε συνεργάτες σας, που τους στέλνετε έτοιμα τα νομοσχέδια».

Και είχε άδικο. Γιατί το επιτελικό, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι δύο κι όχι πέντε. Δύο πρόσωπα και μια Γραμματεία.

Για την ιστορία, ο Κυριάκος απάντησε στον κ. Σαλμά τότε: «Δεν δέχομαι υπόνοιες ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε τους λίγους. Δεν πήραμε 41% επειδή στηρίξαμε τους λίγους, στηρίζουμε τους πολλούς».

Κάλπες

Η συζήτηση για πολλούς και λίγους με πηγαίνει απευθείας στις εσωκομματικές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και στη σφοδρή σύγκρουση που μαίνεται στο παρασκήνιο (προς το παρόν) για τα εκλογικά κέντρα που θα στηθούν. Το θέμα το έφερε στο φως η Άννα Διαμαντοπούλου, ενώ η προεδρική πλευρά, μέχρι στιγμής προτιμά να κυλάει το τενεκεδάκι σιωπηλά μέχρι τσουπ! Να φτάσει η 6η Οκτωβρίου.

Το θέμα είναι ότι η προεδρική πλευρά, δηλαδή ο νυν πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης, ετοιμάζεται να στήσει πολλές κάλπες σε περιοχές που έχει δυνάμεις: Στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη την Κομοτηνή, την Ροδόπη. Και λίγες κάλπες στην Αθήνα. Το ίδιο κόλπο είχε γίνει και στις προηγούμενες, με αποτέλεσμα οι μεγάλες ουρές αναμονής να αποθαρρύνουν πολλούς από το να φτάσουν στην κάλπη.

Είναι δυνατόν;

Ελπίζω η έγκριτη ΕΔΕΚΑΠ να ξεκαθαρίσει άμεσα το θέμα ανακοινώνοντας αυτή την εβδομάδα πόσες κάλπες και που θα στηθούν, όπως επίσης πόσα τάμπλετ θα χρησιμοποιηθούν ώστε οι εσωκομματικές να είναι διαφανείς και ισότιμες, όπως επιθυμεί πιστεύω και ο ίδιος ο Ανδρουλάκης.

Ποιoν εννοεί;

Ο οποίος Ανδρουλάκης, μιλώντας σε συγκέντρωση στην Ηγουμενίτσα

έκανε αιχμηρή αναφορά μιλώντας για κάποιους που «αν έτρεχαν πριν τις ευρωεκλογές όπως τώρα η κατάσταση θα ήταν διαφορετική». Οι υποψίες έπεσαν όλες πάνω στον Μανώλη Χριστοδουλάκη, βουλευτή Ανατολικής Αττικής, ο οποίος «τρέχει» υπέρ της υποψηφιότητας του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα. Οι πράσινοι διάδρομοι μάλιστα μιλούν για κλεισμένη συμφωνία, ώστε εάν εκλεγεί ο Χάρης Δούκας,

ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θα είναι το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΚΟ, ο αυτός που θα αντιπαρατίθεται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα κράταγα μικρό καλάθι περί αυτού, γιατί υπάρχει και η αγαπημένη σιδηρά κυρία του κάμπου

που τρέχει επίσης για τον κ. Δούκα και ενδεχομένως να έχει λάβει υποσχέσεις.

Και οι μειονοτικοί;

Στην ίδια χαμηλή συχνότητα της εντονότατης φημολογίας, επίσης, που πιάνει το ευαίσθητο αυτί του Μαντείου, εντάσσεται αυτή που θέλει τον Χάρη Δούκα να έχει ξεκινήσει εποικοδομητικές συζητήσεις με τους κ.κ. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν και Φερχάτ Οζγκιούρ, βουλευτές Ξάνθης και Ροδόπης αντίστοιχα. Μη φαντάζεστε κάτι τρομερό, λίγες ψήφους εδώ, λίγες εκεί κλπ.

Ιονέσκο

Στα του ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση είναι καταπληκτική. Θα μεταφέρω μόνο γεγονότα: Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής πέρασε η θέση των «87» για το χρονοδιάγραμμα με 112 ψήφους υπέρ.

Η πρόταση που κατέθεσε η κ. Τζάκρη, (ομάδα Κασσελάκη) πήρε 62 ψήφους, ενώ η πρόταση του Παύλου Πολάκη πήρε 9 ψήφους. Με την πρόταση των 87 συντάχθηκε ο Νίκος Παπάς, ο οποίος κάθισε δίπλα στην Τζάκρη επειδή οι ανελέητοι «87» δεν του άφησαν κενή καρέκλα.

Έτσι λοιπό, το έκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα γίνει 2-3 Νοεμβρίου, η εκλογή προέδρου 24 Νοεμβρίου και 1η Δεκεμβρίου, ενώ η νέα Κεντρική Επιτροπή θα εκλεγεί από την βάση στην πρώτη κάλπη (24/11). Υποχρέωση των υποψηφίων είναι να καταθέσουν πόθεν έσχες.

Πού;

Όμως πού; Ποιος θα ελέγξει τα πόθεν έσχες των υποψηφίων, μεταξύ των οποίων και ο Στέφανος Κασσελάκης; Το σκηνικό ανατροπής Κασσελάκη περιγράφει ένας από τους θερμότερους υποστηρικτές του, ένα στέλεχος που ξέρει κάθε σπιθαμή της Κουμουνδούρου απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη. Ο Νίκος Καρανίκας.

«Μεθοδεύσεις, ίντριγκες, αριβισμοί, ραδιουργίες τα μοναδικά όπλα των Πραξικοπηματιών εναντίον του προέδρου Κασσελάκη και της πλειοψηφίας των μελών και όλα αυτά στο όνομα ενός καταστατικού που λειτουργεί a la carte χάριν των συσχετισμών μεταξύ στελεχών που τους ενώνει η αποτυχία, η ανικανότητα να συνδεθούν με την πραγματικότητα και η ανούσια αυτοαναφορικότητα τους.

Αλλά, όπως είναι λογικό και πρωτοφανές, έχει δημιουργηθεί ένα κίνημα μελών υπέρ του συντρόφου Κασσελακη που υπερασπίζεται το κόμμα την δημοκρατία το μέλλον».

Κλείνω όπως άνοιξα. Από τον γάμο της χρονιάς μεταξύ του Αλέξανδρου Εξάρχου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΚΤΩΡ και εταίρου της Thrivest Holding, και της πανέμορφης Ελένης Βρεττού, Διευθύνουσας Συμβούλου της Attica Bank. Ο διάκοσμος ήταν αντάξιος της βραδιάς, με καλεσμένους την αφρόκρεμα της επιχειρηματικής κοινότητας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:42

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 23 Οκτωβρίου, στην Σύνοδο Κορυφής των BRICS

23:30

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σχετικά με τον θάνατο κρατουμένου σε ΑΤ της Αθήνας

23:15

Wall Street: Επισφράγισε το υψηλό ο S&P 500 - Πάνω από 250 μονάδες υψηλότερα ο Dow

22:58

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ναυαγίου σε λίμνη

22:49

Μπάιντεν: «Η Ρωσία δεν θα υπερισχύσει», διαβεβαιώνει τον Ζελένσκι

22:36

Τετραμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Κροατίας - Τι βρέθηκε στο επίκεντρο

22:24

Ισραήλ: «Έτοιμη» η Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

22:05

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ - Κληρώνει 18,5 εκατ. ευρώ την Κυριακή

21:53

Πτώση άνω του 2% για πετρέλαιο λόγω Ριάντ

21:51

Το ασήμι «έκλεψε» την λάμψη του χρυσού

21:42

Συνομιλία Σολτς - Μελόνι για το μεταναστευτικό

21:28

Πιερρακάκης: Ο σχολικός αθλητισμός μας διδάσκει να σεβόμαστε τον διπλανό μας

21:14

Σκυλακάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Το καλώδιο μπορεί, πρέπει και θα γίνει»

21:01

Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - Ντέρμπι για 4 στο ΠΑΣΟΚ

20:50

Γεροβασίλη: Αν εκλεγεί ξανά ο Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει οριστικά

20:40

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Βούτσιτς και Κούρτι

20:33

Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων - Τι αλλάζει

20:19

Σε έξαρση οι κακές οικονομικές συμβουλές μέσω TikTok - Πώς να τις αποφύγετε

20:18

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαδικασίες στον δρόμο προς το συνέδριο και την εκλογή αρχηγού συζητήθηκαν στην ΠΓ

20:05

Τράπεζα Πειραιώς: Ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου - Η σύνθεση

19:53

Γεραπετρίτης: Το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας καθίσταται εξαιρετικά μεγάλο

19:50

Κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ: Δεν υπάρχει και… είναι εδώ

19:37

Κίνα: Παίρνει μπρος η μηχανή - Το μαμούθ πρόγραμμα «στέγη» και τα μηνύματα των αγορών

19:23

Καρέλιας: Στα 59,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α' εξάμηνο του 2024

19:19

Ανοδικό κλείσιμο στις ευρωαγορές - Απώλειες 5% για την H&M

19:14

Στα 200 εκατ. ευρώ αυξάνεται η επιδότηση του επενδυτικού clawback για τις φαρμακευτικές

19:02

Flexopack: Στα 76,6 εκατ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εξάμηνο

18:52

Μητσοτάκης σε Λιβανέζο πρωθυπουργό: «Ανάγκη αποκλιμάκωσης - Ναι στην πρόταση εκεχειρίας»

18:48

Το Πληροφοριακό Σημείωμα για την εισαγωγή της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο

18:45

Μαχμούντ Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ