INSIDE OUT

Ο υπαρξιακός κίνδυνος της Ευρώπης και οι εύκολες λύσεις κατά Γιαννίτση - Προτάσεις, καρέκλες, και εμπειρίες στο ΠΑΣΟΚ

Μαρία Νταλιάνη
24-09-2024 | 07:12
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο υπαρξιακός κίνδυνος της Ευρώπης και οι εύκολες λύσεις κατά Γιαννίτση - Προτάσεις, καρέκλες, και εμπειρίες στο ΠΑΣΟΚ

Η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο περιθώριο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη επισκιάστηκε από τα σχέδια που ξεφούρνισε ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα στους NYT. Ο αγαπητός κ. Ράμα προετοιμάζει ένα αυτόνομο κρατίδιο έκτασης 100.000 στρεμμάτων στην Αλβανία, με θρησκευτική διοίκηση, σύνορα και διαβατήρια. Η Αλβανία είναι μια μικρή χώρα με περίπου 2,4 εκατ. πληθυσμό, οι νέοι της φεύγουν αναζητώντας καλύτερη ζωή μακριά από τα βαλκανικά και εσχάτως θεολογικά οράματα Ράμα, αλλά από όσους μένουν, το 50% είναι μουσουλμάνοι. Η δημιουργία μιας Μέκκας, ενός προσκυνήματος τέτοιου μεγέθους

στην ευρωπαϊκή ήπειρο, είναι μια είδηση σημαντική. Ο Ράμα δεν κρύβει το όραμά του: Στόχος του νέου κρατιδίου μέσα στην Αλβανία είναι να προωθήσει μια ανεκτική εκδοχή του Ισλάμ», υπογραμμίζει, την ώρα που η Γερμανία τρεκλίζει από τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού κύματος κυρίως από μουσουλμανικές χώρες, η Μεγάλη Βρετανία ψάχνει που να στέλνει τους δικούς της, και χώρες όπως η Ουγγαρία έχουν κλείσει ερμητικά τα σύνορά τους. Η κίνηση Ράμα μοιάζει να είναι σε αρμονία με την συμφωνία που έχει κάνει με την Ιταλία της Μελόνι, να κρατάει σε αλβανικό έδαφος χιλιάδες μετανάστες.

Μέχρι στιγμής πάντως, οι μόνοι που αντέδρασαν είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες Μπεκτασί της Τουρκίας. Αλλά ποιος θα τους ρωτήσει αυτούς;

Υπαρξιακός κίνδυνος

Είναι το αυτόνομο μουσουλμανικό κρατίδιο του Ράμα απειλή για την Ευρώπη;

Είναι νωρίς για συμπεράσματα, αλλά και χωρίς το κρατίδιο τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Το είπε κι ο Μάριο Ντράγκι στην Έκθεσή του, την οποία κλήθηκε να σχολιάσει ο πρώην υπουργός και ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών Τάσος Γιαννίτσης (Α’ Πρόγραμμα, Ε. Μπαλτατζή).

«Ο Ντράγκι μιλάει για υπαρξιακή πρόκληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πολύ βαρύς όρος και όπου η πρόκληση (πρέπει να αλλάξουμε με τον όρο κίνδυνος), υπάρχει, δηλαδή ο υπαρξιακός κίνδυνος για την Ευρώπη. Άλλωστε το βλέπουμε αυτό. Δηλαδή, αν δει κανείς την πορεία της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια από την κρίση και μετά, ίσως και πριν την κρίση, βλέπει ότι δεν είναι μόνο τα οικονομικά που μετράνε για την πορεία μιας ενότητας όπως είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι όλα μαζί. Είναι το πολιτικό, το γεωπολιτικό, το τεχνολογικό και πολλές άλλες διαστάσεις. Και βλέπει κανείς ότι η Ευρώπη, σε σχέση με το διεθνές περιβάλλον το οποίο διαμορφώνεται ραγδαία τελευταία και μάλιστα τις τελευταίες δύο – τρεις δεκαετίες, έχει χάσει σε βάρος, έχει χάσει σε δυναμική, έχει χάσει σε στόχους, αν μπορώ να το πω έτσι».

Χρειαζόμαστε ενέργεια

Ο Γιαννίτσης επισημαίνει ότι οι πολίτες μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα στο ατομικό μας επίπεδο, αλλά χρειαζόμαστε μια μεγαλύτερη ενέργεια, ένα κύμα κατά κάποιο τρόπο ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό, συλλογικό, που θα μας δίνει τη δύναμη να πάμε προς τα εμπρός και θα μας προειδοποιεί για το τι θα γίνει αν δεν πάμε προς τα μπρος. Αν δεν κάνουμε αυτό, εκείνο και το άλλο θα μας λέει τι να κάνουμε, θα μας οδηγήσει στο τι να κάνουμε. Το τι σημαίνουν αυτά για το αύριο, για το μέλλον, για τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τους εαυτούς μας.

Αυτά λοιπόν, θεωρώ ότι κινούνται σε πολύ αδύναμο επίπεδο και μας πέφτουν, όπως είπα πριν, πάρα πολλά. Όχι ότι αντικειμενικά δεν θα μπορούσαμε να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά είμαστε μια κοινωνία η οποία τείνει να είναι παραιτημένη, τείνει να προσφεύγει στις εύκολες λύσεις. Κι αυτό διότι και το πολιτικό σύστημα που μας καθοδηγεί, μας οδηγεί μόνο προς τα εκεί.

Προτάσεις

Μικρογραφία του ευρύτερου πολιτικού σκηνικού, σε μια μικρή σχετικά χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι και όσα συμβαίνουν σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή. Ο Γιαννίτσης δεν ρωτήθηκε για αυτά, και σίγουρα θα είχε να πει πάρα πολλά, αλλά ίσως παρακολουθήσει απόψε το βράδυ το debate των έξι πράσινων υποψηφίων στην ΕΡΤ με συντονιστές Κουβαρά-Μαγγηριάδη.

Χθες, η Άννα Διαμαντοπούλου έκανε αναπάντεχη πρόταση στον Παύλο Γερουλάνο να είναι αυτός το πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και να σηκώνει το βάρος της αντιπαράθεσης με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Καρέκλες

«Αγαπητή Άννα, όσοι μείναμε πιστοί στο ΠΑΣΟΚ δεν το κάναμε για να διαπραγματευτούμε καρέκλες. Το κάναμε επειδή πιστεύουμε σε αξίες. Επίσης, όσοι μείναμε στο ΠΑΣΟΚ, μάθαμε να παραδεχόμαστε λάθη μας και να τα διορθώνουμε. Να μαθαίνουμε από νέες εμπειρίες. Η εμπειρία της προηγούμενης εκλογής αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, που δεν ήταν βουλευτής, μας κόστισε», απάντησε ο Γερουλάνος, κόβοντας κάθε ιδέα να αποσυρθεί υπέρ της συνυποψήφιάς του.

Η εμπειρία

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ένας άλλος υποψήφιος, ο οποίος έχει να πει κάποια πράγματα για το πως λειτούργησε το σχήμα άλλος πρόεδρος στο κόμμα-άλλος στη Βουλή.

Ο Μιχάλης Κατρίνης (protothema.gr) μοιράζεται την εμπειρία.

«Έχοντας θητεύσει ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας στη Βουλή, είμαι υποχρεωμένος να πω ότι ο ρόλος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ απαιτητικός και δεν συνδυάζεται με την άσκηση παράλληλων ρόλων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να οδηγήσει την παράταξη σε τροχιά εξουσίας, πρέπει να ασχολείται νυχθημερόν, 7 ημέρες την εβδομάδα, με αυτό τον στόχο».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κατρίνης ήταν η επιλογή του προέδρου Ανδρουλάκη για την ηγεσία της ΚΟ, όταν ακόμα ήταν ευρωβουλευτής και μέχρι να γίνουν οι εθνικές εκλογές του 2023.

Οι κάλπες

Πήρε φωτιά το θέμα τις κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Η επίσης υποψήφια, Νάντια Γιαννακοπούλου

όταν ρωτήθηκε για το θέμα (ΣΚΑΪ 100,3) ήταν αποκαλυπτική. «Δεν γίνεται να κόβουμε κάλπες στο λεκανοπέδιο για να βάζουμε είτε στα Ζωνιανά είτε στην Παραμυθιά», είπε καρφώνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη που θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σήμερα στο debate εάν όντως υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για να στηθούν 50 κάλπες στο Ηράκλειο και 30 στην Α’ Αθήνας.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:42

Συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν στις 23 Οκτωβρίου, στην Σύνοδο Κορυφής των BRICS

23:30

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ σχετικά με τον θάνατο κρατουμένου σε ΑΤ της Αθήνας

23:15

Wall Street: Επισφράγισε το υψηλό ο S&P 500 - Πάνω από 250 μονάδες υψηλότερα ο Dow

22:58

Βενεζουέλα: Τουλάχιστον δύο νεκροί εξαιτίας ναυαγίου σε λίμνη

22:49

Μπάιντεν: «Η Ρωσία δεν θα υπερισχύσει», διαβεβαιώνει τον Ζελένσκι

22:36

Τετραμερής συνάντηση ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Κροατίας - Τι βρέθηκε στο επίκεντρο

22:24

Ισραήλ: «Έτοιμη» η Πολεμική Αεροπορία να υποστηρίξει χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο

22:05

Τζόκερ: Νέο τζακ ποτ - Κληρώνει 18,5 εκατ. ευρώ την Κυριακή

21:53

Πτώση άνω του 2% για πετρέλαιο λόγω Ριάντ

21:51

Το ασήμι «έκλεψε» την λάμψη του χρυσού

21:42

Συνομιλία Σολτς - Μελόνι για το μεταναστευτικό

21:28

Πιερρακάκης: Ο σχολικός αθλητισμός μας διδάσκει να σεβόμαστε τον διπλανό μας

21:14

Σκυλακάκης για ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: «Το καλώδιο μπορεί, πρέπει και θα γίνει»

21:01

Metron Analysis: Σταθερά πρώτη η ΝΔ - Ντέρμπι για 4 στο ΠΑΣΟΚ

20:50

Γεροβασίλη: Αν εκλεγεί ξανά ο Κασσελάκης, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει οριστικά

20:40

Τετ α τετ Μητσοτάκη με Βούτσιτς και Κούρτι

20:33

Τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων - Τι αλλάζει

20:19

Σε έξαρση οι κακές οικονομικές συμβουλές μέσω TikTok - Πώς να τις αποφύγετε

20:18

ΣΥΡΙΖΑ: Οι διαδικασίες στον δρόμο προς το συνέδριο και την εκλογή αρχηγού συζητήθηκαν στην ΠΓ

20:05

Τράπεζα Πειραιώς: Ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ελέγχου - Η σύνθεση

19:53

Γεραπετρίτης: Το διπλωματικό αποτύπωμα της Ελλάδας καθίσταται εξαιρετικά μεγάλο

19:50

Κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ: Δεν υπάρχει και… είναι εδώ

19:37

Κίνα: Παίρνει μπρος η μηχανή - Το μαμούθ πρόγραμμα «στέγη» και τα μηνύματα των αγορών

19:23

Καρέλιας: Στα 59,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α' εξάμηνο του 2024

19:19

Ανοδικό κλείσιμο στις ευρωαγορές - Απώλειες 5% για την H&M

19:14

Στα 200 εκατ. ευρώ αυξάνεται η επιδότηση του επενδυτικού clawback για τις φαρμακευτικές

19:02

Flexopack: Στα 76,6 εκατ. ευρώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο εξάμηνο

18:52

Μητσοτάκης σε Λιβανέζο πρωθυπουργό: «Ανάγκη αποκλιμάκωσης - Ναι στην πρόταση εκεχειρίας»

18:48

Το Πληροφοριακό Σημείωμα για την εισαγωγή της Intracom Properties στο Χρηματιστήριο

18:45

Μαχμούντ Αμπάς: Σταματήστε να στέλνετε όπλα στο Ισραήλ