Ήταν το πρώτο mail στην κορυφή της λίστας που με περίμενε με το που άνοιξα το laptop. Κοίταξα την ώρα αποστολής – λήψης, ήταν στις 7πμ.
Σκέφτηκα ότι ο κ. Χ πρέπει να ήταν ανήσυχος ή έστω προβληματισμένος με κάτι για να μου «γράψει» πρωί – πρωί, ή ήθελε να έχω υπ’ όψη μου κάτι πριν ξεκινήσω την ημέρα μου...
Και το άνοιξα πριν καν σηκώσω το φλιτζάνι για να δοκιμάσω τον καφέ μου.
«Φίλε μου σήμερα δεν θα σε απασχολήσω πρωί – πρωί για πολύ, δεν θέλω να γίνομαι ενοχλητικός, παρ’ ότι είμαι βέβαιος για την κατανόησή σου στις... ιδιοτροπίες μου.
Είδες χθες αυτό που συνέβη στις αγορές, θα μπορούσε να το πει κανείς μια σοβαρή κατάρρευση, αλλά κατά την γνώμη μου δεν είναι τόσο σημαντικό το τι έγινε, αλλά γιατί έγινε και πήρε τέτοια μορφή, ακόμα και σε γίγαντες της λιανικής που στη διάρκεια της πανδημίας είχαν τρελά κέρδη.
Η κοινή λογική λέει ότι οι αγορές φοβούνται πλέον πολύ τον πληθωρισμό και το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε στασιμοπληθωρισμό.
Δεν λέω, όλα δείχνουν προς τα εκεί καθώς οι αιτίες που τον έφεραν στο προσκήνιο παραμένουν ζωντανές… Η άποψή μου όμως είναι ότι δεν φοβούνται τόσο τον πληθωρισμό, όσο τα «στοιχήματα» για το τι φέρνει μαζί του.
Και πιο συγκεκριμένα στο τι ακριβώς θα συμβεί με τις κεντρικές τράπεζες.
Θα μου πεις ότι αυτό δεν το ξέρουν ούτε οι ίδιοι οι κεντρικοί τραπεζίτες… Η Fed εμφανίζεται έτοιμη να παίξει «παιχνίδι» α λα Βόλκερ, η Λαγκάρντ διστάζει, ο Μπέιλι μιλάει για καταστάσεις «Αποκάλυψης», όλοι δουλεύουν με τα επιτόκια αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε κοινή γραμμή ούτε κοινή άποψη για το τι θα συμβεί με τα όσα δρομολογούν.
Και τα σημάδια απ’ όλες τις πλευρές δείχνουν σύγχυση και αβεβαιότητα.
Θα το έμαθες, το αναφέρει άλλωστε το Bloomberg, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας πουλάει χρυσό σε χαμηλότερες τιμές από την αγορά και αγοράζει άρον – άρον δολάρια…, ή ότι η Λαγκάρντ άλλαξε τον κανονισμό της ατζέντας των Συμβουλίων και περιόρισε στον χρόνο ομιλίας των αναλυτών της, του Λέιν και της Σνάμπελ, για να μπορούν να μιλάνε οι κεντρικοί τραπεζίτες, να μιλάνε τα «μεγάλα παιδιά», έτσι που τα έκαναν αυτοί οι δύο με την ιστορία του «προσωρινού» πληθωρισμού…
Τέλοσπάντων για να μη σε ζαλίζω, πιστεύω ότι το γεγονός ότι όλα τα μεγάλα funds διαχείρισης κεφαλαίων ρευστοποιούν σαν τρελοί και μαζεύουν «ρευστό», με ταχύτητα μεγαλύτερη από ό,τι το έκαναν από τον καιρό της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, έχει να κάνει με το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν οι Κεντρικές Τράπεζες αυτή την φορά θα τα καταφέρουν να σώσουν τον ασθενή και κυρίως αν θα τον θεραπεύσουν – και πόσο γρήγορα – από τον πληθωρισμό, χωρίς …να τον σκοτώσουν. Και δεν μιλάω μόνο για την ύφεση.
Η αύξηση του κόστους του χρήματος και μάλιστα με διαφορετικές ταχύτητες από κεντρική τράπεζα σε κεντρική τράπεζα, μη ξεχνάς έχει πολύ – πολύ σοβαρές παρενέργειες, επηρεάζει δραματικά τις συναλλαγματικές ισορροπίες. Και όταν χάνεται η σταθερότητα της «επαφής» μεταξύ των νομισμάτων, οι συναλλαγές εμπορευμάτων και κάθε «αξίας» έχουν δομικό πρόβλημα…
Και εκεί πλέον μπαίνουν για τα καλά στο τραπέζι και «παίζονται» τα μεγάλα τα επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια.
Όταν αυτό συμβαίνει σε ένα περιβάλλον όπως το σημερινό, με ήδη αποσυντονισμένες τις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές από την ενεργειακή κρίση, τις σπασμένες διεθνείς τροφοδοτικές αλυσίδες και ένα πόλεμο στην Ευρώπη, όλα τα «παιχνιδάκια» της αγοράς, όπως τα κρυπτονομίσματα αλλά και οι μεγάλες «φούσκες» σπάνε.
Και σπάνε απότομα και κατά κύματα, όπως άλλωστε λειτουργεί και η ανθρώπινη συμπεριφορά….
Αυτά φίλε μου και καλημέρα. Ελπίζω να μη σε ζάλισα πρωί – πρωί…».
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.