ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Η «Μεγάλη Πέμπτη» είναι αυτή την εβδομάδα

Γιάννης Αγγέλης
10-10-2022 | 11:24
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η «Μεγάλη Πέμπτη» είναι αυτή την εβδομάδα

Αυτή την Πέμπτη (αργά το βράδυ της Τετάρτης) η Fed, η αμερικάνικη κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα, ανακοινώνει τις προθέσεις της (δημοσιοποιούνται τα πρακτικά της FOMC) όσον αφορά τον περαιτέρω «βηματισμό» της στην πορεία για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού που και τον μήνα Σεπτέμβριο εξακολούθησε να δείχνει τα... δόντια του.

Το ερώτημα που βρίσκεται παντού είναι ένα: σε πόση... ύφεση είναι διατεθειμένη η Fed να βυθίσει τις ΗΠΑ αλλά και τον υπόλοιπο πλανήτη προκειμένου να αναχαιτίσει τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ανεργία σαν ποσοστό εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα του εργασιακά ενεργού πληθυσμού.

Σ’ αυτό το παράδοξο έχουν αναμφίβολα συμβάλει τα απόνερα από τα δύο «πακέτα» 3,5 τρισ. δολ. για την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της κυβέρνησης Μπάιντεν, που έχουν μεν αυξήσει κατακόρυφα το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, αλλά έχουν κρατήσει «ζωντανά», ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, σημαντικά κομμάτια της οικονομίας που διαφορετικά θα είχαν εξαφανιστεί μαζί με τα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του Covid 19.

O κ. Πάουελ έχει δηλώσει πρόσφατα ότι η αύξηση του κόστους του χρήματος σε συνάρτηση με την απόσυρση της πλεονάζουσας (;) ρευστότητας, του περιβόητου «QT», είναι τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την ανάσχεση του πληθωρισμού «όσο …πόνο και αν χρειασθεί» να προκαλέσουν.

Και ο πόνος εδώ δεν είναι άλλος από την ύφεση με απώτερο στόχο την ανεργία και την περιστολή της ζήτησης σαν ανάχωμα για την αυξητική πορεία του πληθωρισμού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ούτε ως σχόλιο καμία απάντηση από την πλευρά της Fed στο πως θα ανακοπεί το πληθωριστικό κύμα που δεδηλωμένα προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς, με μία τόσο βίαιη παρέμβαση αποκλειστικά στην πλευρά της ζήτησης.

Πολύ δε περισσότερο δεν έχει σχολιασθεί ως απάντηση από την Fed το επιχείρημα ότι πέραν της αναταραχής και της ανισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η πηγή των πληθωριστικών πιέσεων έχει ένα ισχυρό τροφοδοτικό σημείο στην γενικευμένη διολίσθηση της νομισματικής αξίας λόγω της πρωτοφανούς σε ιστορικό επίπεδο νομισματικής χαλάρωσης. Που με την σειρά της οδήγησε σε νομισματικό πληθωρισμό με σημεία αναφοράς τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Ιαπωνίας, κ.λ.π.

Πληθωρισμός και απασχόληση

Όσον αφορά το θέμα της απασχόλησης σε πρόσφατο σημείωμα αναλυτών του Bloomberg διαβάζουμε το ακόλουθο εύστοχο - και προβλεπτικό για τις αποφάσεις της ερχόμενης Πέμπτης – σχόλιο: «Είναι δύσκολο να δούμε ότι η ανεργία (σ.σ. και τα υψηλά ποσοστά απασχόλησης), σε οποιοδήποτε λογικό μέτρο, θα μπορούσε να αναγκάσει τη Fed να εγκαταλείψει τα αυξανόμενα επιτόκια σε μια εποχή που ο πληθωρισμός παραμένει πεισματικά ανεξέλεγκτος.

Η αγορά εργασίας έχει μεγαλύτερη σημασία για τον πληθωρισμό λόγω της επίδρασής του στους μισθούς.

Η χαμηλή ανεργία ενισχύει την πλευρά της εργασίας και τείνει να σημαίνει ταχύτερη αύξηση των μισθών. Υπήρξαν (σ.σ. όμως) καλά νέα σε αυτό το μέτωπο, καθώς η αύξηση των μέσων ωριαίων αποδοχών δεν επιταχύνεται και είναι κάτω από το επίπεδο του δομικού πληθωρισμού (σ.σ. και στην Ευρώπη αυτό το φαινόμενο είναι ακόμα πιο αδύναμο μέχρι στιγμής).

Δεν υπάρχει ακόμη προφανής σπείρα μισθών-τιμών, λοιπόν.

Στον αντίποδα, υπάρχουν τα απειλητικά φαινόμενα ότι ο (δομικός) πληθωρισμός 5% εξακολουθεί να είναι (σ.σ. και συνεχίζει να αυξάνεται) τρεις ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον στόχο της Fed για 2%. Η μείωση των πραγματικών μισθών, είχε αποφευχθεί για χρόνια (σ.σ. λόγω του πολύ χαμηλού πληθωρισμού). (σ.σ. Τώρα) είναι φρικτό ότι οι αποδοχές των ανθρώπων δεν συμβαδίζουν πλέον με τις πιέσεις των τιμών…».

Με άλλα λόγια η επιμονή της Fed να συνεχίσει να «χτυπά» στην πλευρά αυτή, δεν έχει ως άμεση αφορμή της μια εμφανή σπείρα μισθών – τιμών. Αλλά παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να αυξάνει την πίεσή της στην πλευρά της ζήτησης…

Οι συνέπειες που προβλέπει η UNCTAD

Αν η Fed την ερχόμενη Πέμπτη παρ’ όλα αυτά συνεχίσει να αυξάνει την πίεσή της στο κόστος του χρήματος με υψηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερη «σύσφιξη» στην διαθέσιμη ρευστότητα οι συνέπειες θα είναι αναγνωρισμένα και επισήμως πολύ …άσχημες.

Ενδεικτική είναι η ακόλουθη παράθεση δημοσιεύματος που αφορά την συζήτηση και τις επίσημες εκτιμήσεις της UNCTAD, ήτοι της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη του Εμπορίου. Ιδού τα βασικά συμπεράσματα προειδοποίησης από πλευράς της UNCTAD προς την Fed για τις συνέπειες της πολιτικής της:

• Η έκθεση για το εμπόριο και την ανάπτυξη του 2022 προειδοποιεί ότι οι κινήσεις νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής στις προηγμένες οικονομίες κινδυνεύουν να ωθήσουν τον κόσμο προς την παγκόσμια ύφεση και παρατεταμένη στασιμότητα, προκαλώντας χειρότερη ζημιά από τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2008 και το σοκ του COVID-19 το 2020...
• Οποιαδήποτε πεποίθηση ότι θα μπορέσουν να μειώσουν τις τιμές βασιζόμενοι σε υψηλότερα επιτόκια χωρίς να προκαλέσουν ύφεση είναι, σύμφωνα με την έκθεση, ένα απερίσκεπτο στοίχημα.
• Σε μια εποχή μείωσης των πραγματικών μισθών, δημοσιονομικής στενότητας, χρηματοπιστωτικής αναταραχής και ανεπαρκούς πολυμερούς στήριξης και συντονισμού, η υπερβολική νομισματική σύσφιξη θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια περίοδο στασιμότητας και οικονομικής αστάθειας για πολλές αναπτυσσόμενες χώρες και ορισμένες ανεπτυγμένες χώρες…».
Αυτά εν όψη της Πέμπτης.

Γ. Αγγέλης

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

15:31

Ποιοι «αγωνιούν» για την κούρσα ανόδου του Bitcoin: Οι μνήμες του 2021 - Η «φούσκα»

15:14

Όλα έτοιμα για τις εκλογές προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι

14:57

Γ. Παπανδρέου: Λεφτά υπάρχουν, αλλά πού πάνε;

14:41

Σκοτ Μπέσεντ: 62χρονος δισεκατομμυριούχος ο νέος ΥΠΟΙΚ των ΗΠA - H Wall Street και ο Τζορτζ Σόρος

14:24

«Κίνημα Δημοκρατίας» το νέο κόμμα Κασσελάκη: Το κείμενο της ιδρυτικής διακήρυξης

14:12

UBS: Σε bull market o χρυσός - Ασφαλές καταφύγιο στα γεωπολιτικά ρίσκα

13:57

Κοντογεώργης: Κοινός στόχος κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης, να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων

13:41

Πρώτη συνάντηση Τραμπ - Ρούτε στη Φλόριντα: Τι συζήτησαν

13:27

Στην επανακυκλοφορία ο οδικός άξονας Φλώρινας - Πισοδέρι παρουσία Τριαντόπουλου

13:14

Λίβανος: 11 νεκροί και 63 τραυματίες από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό

13:00

Μετρό: «Ανοίγουν οι πύλες» στη Θεσσαλονίκη – Προχωρά η Γραμμή 4 στην Αθήνα

12:44

Τα Οικολογικά Σχήματα δεν πληρώνουν ό,τι περιμένουν οι παραγωγοί…

12:27

Μαρινάκης: Ας μας απαντήσει ο Ανδρουλάκης πού θα βρει τα 4 δισ. ευρώ που έταξε σήμερα στους Έλληνες

12:11

Διάσημοι ποδοσφαιριστές «λιώνουν» σε FIFA και Call of Duty - Είναι το μυστικό της επιτυχίας τους;

11:56

COP29: Προσφορά 300 δισ. δολαρίων από πλούσιες χώρες για να αρθεί το αδιέξοδο

11:41

Το στοίχημα της Paris FC να γίνει το νέο success story στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

11:29

Στυλιανίδης για ελληνοτουρκικά: Αναπόσπαστο και σημαντικό κομμάτι της «θετικής ατζέντας» η ναυτιλία

11:17

Μητσοτάκης για το Gigabit Voucher: Συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων για 379.000 νοικοκυριά και ΜμΕ

11:02

Διεθνές SOS για τις απειλές Πούτιν - Τα χαρακτηριστικά των πυραύλων Oreshnik

10:47

Σκέρτσος: Το κράτος που νοιάζεται, δίπλα στους συνανθρώπους μας της πολυκατοικίας της οδού Αρκαδίας

10:35

Νίκος Ανδρουλάκης: Από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια τα αυξημένα φορο-έσοδα

10:23

Την Κυριακή οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Έρχεται το νέο του κόμμα του Στ. Κασσελάκη

10:12

Κυβέρνηση Τραμπ: Τα νέα πρόσωπα σε υπ. Εργασίας, CDC και Εθνική Ασφάλεια

10:00

Θυελλώδεις άνεμοι σε όλη την Ελλάδα – Πού υπάρχει απαγορευτικό απόπλου

09:50

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 29 Νοεμβρίου

09:40

Στη Βουλή η ευρωπαϊκή Οδηγία για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην ΕΕ»: Οι διατάξεις

09:35

Μασούτης: Αντίστροφη μέτρηση για το νέο κατάστημα στις Τρεις Γέφυρες

09:30

Εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός αξιολόγησης ESG – Τι αλλάζει για στις επιχειρήσεις του κλάδου

09:25

ΕΕΕΠ: Ψηφιοποίηση σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας της Αρχής – Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στις διευθυντικές θέσεις 

09:20

Φοροαπαλλαγές: «Φούσκωσαν» στα 18,8 δισ. ευρώ -  Γιατί αυξήθηκαν φέτος κατά 3,3 δισ. ευρώ

sponsor appearance