Θα μπορούσε να πει κανείς ότι με τις ανακοινώσεις της Eurostat για τον εναρμονισμένο πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα έπρεπε να… χαίρεται και γιατί όχι, αυτή την φορά να κομπάζει, για το πόσο αποτελεσματική είναι όσον αφορά την συρρίκνωση του πληθωρισμού.
Όμως δεν το κάνει.
Η κα Λαγκάρντ αντίθετα, επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει μεν να «πέφτει», αλλά ο λεγόμενος «υποκείμενος πληθωρισμός» παραμένει επίμονα υψηλός. Και για να ήμαστε ακριβείς, είναι «τριπλάσιος» του τελικού στόχου.
Ακόμα και σε οικονομίες όπως η ισπανική, που έχει «πέσει» στο 1,7% τον Ιούνιο, ή την Ελλάδα στο 1,8%, ο περιβόητος «υποκείμενος πληθωρισμός», δηλαδή ο πληθωρισμός που έχει να κάνει με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των οποίων οι τιμές δεν επηρεάζονται από τις συγκυριακές αλλαγές (ενέργεια, φρέσκα τρόφιμα, κ.λ.π.) είναι υπερτριπλάσιος του ονομαστικού ΔΤΚ.
Που πάει να πει, ότι το χρήμα από την ΕΚΤ θα συνεχίσει να γίνεται ακριβότερο (αύξηση επιτοκίων) και – κυρίως – δυσκολότερο στην απόκτησή του (δανεισμός).
Επιπλέον, όπως αποδεικνύεται από τα γεγονότα, όσο γρήγορα «πέφτει» ο ονομαστικός ΔΤΚ, τόσο γρήγορα μπορεί και να ξανανέβει, είτε στην ενέργεια, είτε στα τρόφιμα.
Αρκεί μία βόμβα στην γέφυρα της Κριμαίας, αρκεί μία ανησυχητική ανακοίνωση για τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ σε συνδυασμό με μία ανακοίνωση στην παραγωγή της Ρωσίας ή της Σαουδικής Αραβίας και τα πάνω έρχονται κάτω σε χρόνο dt.
Ήδη, οι τιμές του μαλακού σταριού εκτοξεύθηκαν με την κατάρρευση των εξαγωγών Ρωσίας και Ουκρανίας από τον Εύξεινο Πόντο, ενώ αναμένονται οι αντιδράσεις από την αποκάλυψη (FT, Bloomberg, κ.λ.π.) ότι αφενός η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, που φορτώνεται και ξεφορτώνεται σε – ελληνικά κατά κύριο λόγο – πλοία και αφού αλλάξει παραλήπτες 2 – 3 φορές καταλήγει να φτάσει στην Ευρωζώνη. Και αφετέρου, από την ανακοίνωση ότι τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και 3 δεκαετίες τουλάχιστον…
Με άλλα λόγια, με τον «υποκείμενο πληθωρισμό» σε υψηλά επίπεδα, έτοιμο να λειτουργήσει σαν εφαλτήριο για ψηλότερα επίπεδα με «εύκολες» γεωπολιτικές αφορμές, οι πικρές μνήμες από τις αλλεπάλληλες περιπέτειες της δεκαετίας του ‘70 δύσκολα μπορούν να μπουν στο συρτάρι.
Για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ όχι μόνο δεν… κομπάζει, αλλά προχωράει και σε προληπτικά μέτρα ή για την ακρίβεια, εγκαθιστά «αισθητήρες» στα επικίνδυνα σημεία πριν η χιονοστιβάδα αρχίσει να κινείται: ανακοίνωσε ότι ζητάει πλέον διαρκή ενημέρωση, για την κατάσταση ρευστότητας στις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Γιατί άραγε; Προφανώς, γιατί γνωρίζει πώς εξελίσσονται τα μεγέθη της διαθέσιμης ρευστότητας στο σύστημα αλλά και το τι ακριβώς συνέβη στην Credit Suisse. Αυτά τα στοιχεία – το τι ακριβώς συνέβη δηλαδή στην CS - η Κεντρική Τράπεζα και η Κυβέρνηση αποφάσισαν με νόμο να παραμείνουν «απόρρητα» για 50 χρόνια! Προφανώς, η ΕΚΤ γνωρίζει επίσης πού αλλού στην Ευρωζώνη μπορεί αν συμβεί το ίδιο…
Ο φόβος στην Ελβετία είναι τόσο ισχυρός, που επέκτειναν το χρονικό περιθώριο του απορρήτου από 30 χρόνια που προέβλεπε ο νόμος σε 50 χρόνια! Προφανώς, γιατί η γνωστοποίησή τους αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ελβετία και το τραπεζικό σύστημα. Με αυτά τα δεδομένα, το περιβάλλον δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι προκύπτει ως καθησυχαστικό και… άνετο. Πολύ περισσότερο που η Ευρωζώνη έχει εισέλθει σε φάση ύφεσης, η οποία απειλεί να μεταλλαχθεί σε στασιμοπληθωρισμό.
Προφανώς, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παρά την απαλλαγή του από το μεγαλύτερο βάρος των κόκκινων δανείων και τις αλλεπάλληλες κεφαλαιοποιήσεις, έχει μεν βελτιωθεί και σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει ακόμα αλλάξει... κατηγορία αφενός. Και αφετέρου, το ευρωπαϊκό περιβάλλον που μόλις περιγράψαμε δεν προδικάζει τα καλύτερα.
Μήπως λοιπόν «βιαζόμαστε» να βγάλουμε το τραπεζικό σύστημα από την… σκέπη του ΤΧΣ; Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΤΧΣ «εφευρέθηκε» για να σταθεροποιήσει με δημόσιο χρήμα το τραπεζικό σύστημα. Το έχουν σκεφτεί και μετρήσει καλά όσοι βιάζονται να βγουν και πάλι στον καύσωνα χωρίς «καπέλο»;
Το ερώτημα δεν αφορά τις τράπεζες που από την φύση τους έχουν κάθε λόγο να «βγουν» από το μαντρί του ΤΧΣ. Αφορά τον «τσοπάνη» που γνωρίζει ότι ο καιρός έχει αρχίσει να χαλάει και ξεσπάνε επικίνδυνες πυρκαγιές.
ΥΓ: Με την βοήθεια αναγνωστών του Οικονογραφήματος επισημάναμε ένα λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε. Στο Οικονογράφημα που αφορούσε τον «Ηρακλή ΙΙΙ» αποδόθηκαν – έλλειψη προσοχής - αρμοδιότητες όσον αφορά τους όρους διάθεσης και καταχώρησης των εγγυήσεων του δημοσίου στην Eurostat, αντί του ορθού στην DGComm.
Γ. Αγγέλης
Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΟΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.