Η Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας -η οποία καταγράφει την παγκόσμια ευτυχία σε περισσότερες από 150 χώρες σε όλο τον κόσμο- δημοσιεύεται κάθε χρόνο από το Δίκτυο Λύσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Οι στατιστικολόγοι βασίζουν την έρευνα σε δεδομένα από την παγκόσμια δημοσκόπηση της Gallup και πολλούς άλλους παράγοντες, όπως τα επίπεδα του ΑΕΠ, το προσδόκιμο ζωής κλπ.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα - Αυτές είναι οι 50 πιο όμορφες χώρες του κόσμου - Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Με τον κόσμο να διανύει το τρίτο έτος της πανδημίας του κορονοϊού, η έκθεση εστίασε σε τρεις τομείς για το 2022: αξιολογώντας το πρόσφατο παρελθόν, εξετάζοντας πώς αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι και οι χώρες τον Covid-19 και προβλέποντας το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η επιστήμη της ευημερίας στο μέλλον.
Ένα από τα πλέον αισιόδοξα ευρήματα της έρευνας είναι πως η φετινή έκθεση κατέγραψε αξιοσημείωτη παγκόσμια ανάπτυξη και στις τρεις «πράξεις καλοσύνης» που παρακολούθησε κατά τη διάρκεια του έτους το Gallup World Poll. «Η βοήθεια αγνώστων, ο εθελοντισμός και οι δωρεές το 2021 αυξήθηκαν σημαντικά σε κάθε μέρος του κόσμου, φτάνοντας επίπεδα σχεδόν 25% πάνω από τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την πανδημία», λέει ο John Helliwell, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο British Columbia και εκδότης του World Happiness.
Επιπλέον, από την έρευνα φαίνεται πως παρά την πανδημία, «τα θετικά συναισθήματα στο σύνολό τους παρέμειναν περισσότερο από δύο φορές πιο συχνά από τα αρνητικά», όπως σημειώνει ο Helliwell. Σύμφωνα με την έκθεση, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη συνέπεια από έτος σε έτος στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αξιολογούν τη ζωή τους στις χώρες της κορυφής.
Πού έπεσαν, λοιπόν, άλλες χώρες στη λίστα φέτος; Στη φετινή έκθεση, οι ΗΠΑ βρέθηκαν στο νούμερο 16, ο Καναδάς βρίσκεται μία θέση ψηλότερα, ενώ η Γαλλία έφτασε στην υψηλότερη κατάταξή της μέχρι σήμερα, στην 20η θέση.
Το αξιοσημείωτο επίσης είναι πως ούτε η Ελλάδα ούτε κάποια από τις μεσογειακές χώρες κατάφερε να μπει στην 20άδα.
Τι κάνει λοιπόν τόσο ευτυχισμένη χώρα τη Φινλανδία; «Η έρευνα δείχνει ότι η υψηλή εθνική κατάταξη σε αυτές τις έρευνες δεν αφορά τόσο τον πολιτισμό. Είναι περισσότερο για το πώς οι θεσμοί μιας χώρας φροντίζουν τους ανθρώπους τους -αυτό οδηγεί σε υψηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή», λέει ο ειδικός στο Πανεπιστήμιο Aalto, Frank Martela, φιλόσοφος και συγγραφέας του βιβλίου A Wonderful Life – Insights on Finding a Meaningful Experience (HarperCollins 2020).]
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην επιτυχία της Φινλανδίας περιλαμβάνουν τον έξυπνο αστικό σχεδιασμό, την εύκολη πρόσβαση σε χώρους πρασίνου για τη μείωση του άγχους, την προώθηση της σωματικής δραστηριότητας, ένα αποτελεσματικό σύστημα προοδευτικής φορολογίας και ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης.
Παραδόξως η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία, σηματοδοτώντας μια ζοφερή πραγματικότητα σε περίοδο πολέμου: η πιο ευτυχισμένη χώρα δίπλα σε μια από τις πιο δυστυχισμένες. Η Ρωσία βρίσκεται στο νούμερο 80 της λίστας.
Εκτός από τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο, η έκθεση εξέτασε επίσης τα μέρη όπου οι άνθρωποι είναι πιο λυπημένοι. Το Αφγανιστάν κατατάσσεται ως η πιο δυστυχισμένη χώρα στον κόσμο, με τον Λίβανο, τη Ζιμπάμπουε, τη Ρουάντα και την Μποτσουάνα να συμπληρώνουν την τελευταία πεντάδα.
Η λίστα με τις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο
1. Φινλανδία
2. Δανία
3. Ισλανδία
4. Ελβετία
5. Ολλανδία
6. Λουξεμβούργο
7. Σουηδία
8. Νορβηγία
9. Ισραήλ
10. Νέα Ζηλανδία
11. Αυστρία
12. Αυστραλία
13. Ιρλανδία
14. Γερμανία
15. Καναδάς
16. Ηνωμένες Πολιτείες
17. Ηνωμένο Βασίλειο
18. Τσεχική Δημοκρατία
19. Βέλγιο
20. Γαλλία