Αν δεν το γνωρίζατε εξαρχής, πιθανότατα δεν θα το καταλαβαίνατε, αλλά η Epic OneWater Brew διαφέρει. Είναι μια μπύρα που δεν μοιάζει με όσες ξέρουμε διότι παρασκευάζεται με ένα περίεργο συστατικό: είναι φτιαγμένη με το μαύρο ή γκρίζο νερό που ανακυκλώνεται από τα ντους, τους νεροχύτες και τα πλυντήρια που βρίσκονται στην Fifteen Fifty, μια πολυτελή πολυκατοικία 40 ορόφων στο Σαν Φρανσίσκο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς με δικό του ποτό: Την τεκίλα Lobos 1707 Limited Edition Añejo
Στόχος των Epic Cleantec και την Devil’s Canyon Brewing Company, μιας εταιρείας ανακύκλωσης νερού και μιας τοπικής ζυθοποιίας, που παράγουν την ασυνήθιστη μπύρα είναι να επιστήσουν την προσοχή στο θέμα της λειψυδρίας και της επαναχρησιμοποίησης του νερού, μετά από χρόνια ιστορικής ξηρασίας στην Καλιφόρνια, ενώ το προϊόν τους είναι ασφαλές για κατανάλωση, χάρη σε μια επεξεργασία που περιλαμβάνει μικροδιήθηση και υπεριώδες φως, σύμφωνα με το CNN.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο σκληρός Danny Trejo μόλις κυκλοφόρησε την πιο ελαφριά τεκίλα εκεί έξω
«Τα κτίρια παγκοσμίως χρησιμοποιούν το 14% όλου του πόσιμου νερού και σχεδόν κανένα από αυτά δεν επαναχρησιμοποιεί αυτό το νερό. Και εμείς βοηθάμε ώστε να επαναχρησιμοποιούν έως και το 95% του νερού τους. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την κατάσταση. Θέλαμε να κάνουμε κάτι διασκεδαστικό για να μιλήσουμε με τον κόσμο, να τον ενθουσιάσουμε, αλλά και να παρουσιάσουμε τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες της επαναχρησιμοποίησης του νερού» υπογραμμίζει ο Άρον Ταρτακόφσκι, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Epic Cleantec.
«Αν μου τη σέρβιραν σε ένα μπαρ, δεν θα μάντευα ποτέ από πού προήλθε»
Τι γεύση έχει όμως μια μπύρα που έχει φτιαχτεί από τα λύματα μιας γιγαντιαίας πολυκατοικίας; Αρθρογράφος της βρετανικής Guardian δοκίμασε την μπύρα και βρήκε ότι έχει ευχάριστη γεύση. «Το αποτέλεσμα είναι μια μπύρα φτιαγμένη από λύματα, και μπορώ να σας πω από προσωπική εμπειρία ότι είναι πολύ καλή. Αν μου τη σέρβιραν σε ένα μπαρ, δεν θα μάντευα ποτέ από πού προήλθε», έγραψε σε σχετικό του άρθρο.
«Νομίζω ότι αρχικά, πολλοί άνθρωποι ήταν επιφυλακτικοί για το εγχείρημα ή δίσταζαν να τη δοκιμάσουν, αλλά θα έλεγα ότι το 99% όσων τη δοκίμασαν, ενθουσιάστηκαν πραγματικά», πρόσθεσε από την πλευρά του ο CEO. Ουσιαστικά, η μπύρα διαθέτει για ένα «τραγανό ποτό με ελαφρύ σώμα», τύπου Kölsch, προέρχεται από τη Γερμανία, ωστόσο, δεν διατίθεται στα καταστήματα, γιατί οι νόμοι απαγορεύουν τη χρήση ανακυκλωμένων λυμάτων σε εμπορικά ποτά, προς το παρόν, ενώ πρόκειται για ένα «προϊόν επίδειξης» με σκοπό την ενημέρωση του κοινού για τις δυνατότητες της ανακύκλωσης του νερού.
Πώς παράγεται η Epic OneWater Brew
Η Epic Cleantec εξοπλίζει κτίρια με σύστημα ανακύκλωσης νερού, εξαλείφοντας την ανάγκη απόρριψης λυμάτων σε αποχετευτικό δίκτυο. Το σύστημα ανακυκλώνει έως και το 95% των λυμάτων, είτε αυτό προέρχεται από τουαλέτες, είτε από νεροχύτες, πλυντήρια ρούχων, μπανιέρες και ντους. Για να γίνει η συγκεκριμένη διαδικασία, χρησιμοποιεί βιολογική επεξεργασία για την απομάκρυνση της οργανικής ύλης, έπειτα μικροδιήθηση μέσω μεμβρανών πάχους μόλις 0,04 microns, περίπου 0,05% του πάχους μιας ανθρώπινης τρίχας, και μετά απολυμάνει με υπεριώδη ακτινοβολία και χλώριο, που καθιστά το νερό ασφαλές για επαναχρησιμοποίηση σε μη πόσιμες εφαρμογές όπως το ξέπλυμα της τουαλέτας, το πότισμα και το πλύσιμο ρούχων.
Μια εικόνα από το μέλλον;
Η Epic Cleantec ξεκίνησε το πρότζεκτ της μπύρας με ανακυκλωμένη ύλη στα τέλη του 2022, για τους συμμετέχοντες σε ένα συνέδριο για τις βιώσιμες τεχνολογίες κτιρίων. «Καταλήξαμε να παράγουμε λίγο περισσότερα από 7.000 κουτιά, όχι ως εμπορικό προϊόν, αλλά ως εκπαιδευτική προσπάθεια», τονίζει ο Ταρτακόφσκι. «Σκοπός ήταν να προβάλει την τεχνική της επαναχρησιμοποίησης του νερού με έναν νέο τρόπο. Αλλά ειλικρινά, δεν περιμέναμε την τεράστια ανταπόκριση που είδαμε» συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: CIA: Η Ελλάδα στην 66η θέση με τα πιο «γερά» ποτήρια παγκοσμίως
Στο μέλλον, εκτιμά ότι πολλές εταιρείες θα κατασκευάζουν παρόμοια πόσιμα προϊόντα και θα τα πουλούν – αλλά όχι ακόμα. Όσον αφορά τη μετατροπή του γκρίζου νερού σε πόσιμο νερό, αυτό δεν είναι καθόλου πρόβλημα, από τεχνολογικής άποψης. «Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό την επόμενη εβδομάδα. Η πραγματική πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τις ρυθμιστικές αρχές. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πάντα στην ίδια σελίδα, διότι η δουλειά τους είναι να προστατεύουν τη δημόσια υγεία», επισημαίνει.
Η εταιρεία λειτουργεί το πρώτο εγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού στο Σαν Φρανσίσκο, όπου τα κτίρια που ανεγείρονται μετά την 1η Ιανουαρίου 2022 υποχρεούνται να εγκαταστήσουν συστήματα επαναχρησιμοποίησης νερού στο χώρο του κτιρίου. Το σύστημα της Epic στο Fifteen Fifty, την 40όροφη πολυκατοικία στη γειτονιά SoMa της πόλης, είναι κατασκευασμένο για να ανακυκλώνει σχεδόν 30.000 λίτρα την ημέρα ή περίπου 9,5 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο. «Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα, με όλες τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουμε στη διάθεσή μας. Το γεγονός ότι εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από το αν βρέχει ή όχι για να ξέρουμε αν θα έχουμε αρκετό νερό για τις κοινότητές μας είναι ένα πρόβλημα», κατέληξε ο Ταρτακόφσκι.